🌍 خطای ژئوپولیتیکی ترامپ: خروج از برجام، بهترین هدیه به چین و روسیه.. 🖊دانیل دیپتریس

🌍 خطای ژئوپولیتیکی ترامپ: خروج از برجام، بهترین هدیه به چین و روسیه

🖊دانیل دیپتریس
🔹واشنگتن‌اگزمینر

▫️" تصمیم کاخ سفید در خصوص خروج یکجانبه از یک توافق چندجانبه ممکن است در زمره یکی از جدی‌ترین اشتباهات ژئوپولیتیک دهه کنونی قرار گیرد. پرسش این است که دولت (ترامپ) چه کاری برای کم کردن تبعات ناخواسته می‌تواند انجام دهد. در سیاست اعمال فشار ترامپ بر ایران، اشکالات متعددی وجود دارد. اولین آن‌ها، توقع دولت مبنی بر اینکه مقامات سیاسی ایران به درخواست آمریکایی تسلیم خواهند شد".

▫️ به گفته نویسنده، منطق دولت آمریکا این است که افزایش نارضایتی اقتصادی و احساسات ضدحکومتی در ایران باعث خواهد شد که مقامات بلندپایه آن مجددا با آمریکا وارد دیپلماسی هسته‌ای شوند. تندرو‌های ضدایرانی که در شورای امنیت ملی آمریکا حضور دارند معتقدند که اگر ایران با فشار اقتصادی مواجه شود، برای کمتر کردن فشارها، امتیاز خواهد داد.

▫️ نویسنده در رد این ادعا نوشت: " اما ایران، یک ملت عادی نیست که به سادگی تسلیم شود . بلکه ایران، ملتی است که توسط رژیمی هدایت می‌شود که به مبارزه با قدرت‌های خارجی که شروط دیکته می‌کنند، شدیدا افتخار می‌کند".

▫️ گمان اینکه ایران به سرعت تسلیم خواهد شد، چگونگی عمل کردن ایران در چند دهه را نادیده می‌گیرد. در حقیقت، دست و پنجه نرم کردن با انزوای اقتصادی و دیپلماتیک، پدیده جدیدی برای جمهوری اسلامی نیست. در طول چهار دهه عمر جمهوری اسلامی، زمانی نبوده که در آن فشار اقتصادی، فداکاری یا جنگ نبوده است. ایران هشت سال، بدون هیچ حمایت خارجی در برابر عراق جنگ کرد. جمهوری اسلامی، نظامی است که تسلیم را ضعف نهایی می‌داند.

▫️ اشتباه دیگر ترامپ این است که به دو رقیب آمریکا، یعنی چین و روسیه، فرصت داد تا خلأ را پر کنند. "واشنگتن با ممنوع کردن مجموعه بزرگی از فعالیت‌ها و معاملات تجاری با ایران و فشار آوردن به شرکت‌های غربی برای خروج از بازار ایران، ناخواسته به چین و روسیه - دو کشوری که استراتژی امنیت ملی خود دولت ترامپ آن‌ها را رقبای استراتژیک آمریکا می‌داند- یک فرصت طلایی داد تا خلأ موجود را پر کنند. پروژ‌های نفت و گاز که زمانی سرمایه‌گذاری مشترک شرکت‌های انرژی غربی و چینی بود، اکنون احتمالا توسط پکن بلعیده خواهند شد. در ایران می‌توان پول زیادی درآورد.

▫️کشوری در حال رشد که ۸۰ میلیون جمعیت دارد. با توجه به اینکه شرکت‌های فرانسوی، بریتانیایی و آلمانی دیگر در بازار رقابت نخواهند کرد، چین به خوبی از این امر بهره خواهد برد". پکن برای کشور‌هایی همچون ونزوئلا و سریلانکا یک بانک و وام‌دهنده بزرگ بوده است و این استراتژی را در ایران هم دنبال خواهد کرد. چین با تعمیق نفوذش در منطقه خلیج فارس، یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت در جهان را وارد مدار خود خواهد کرد. روسیه نیز از استراتژی کاخ سفید در برابر ایران بهره خواهد برد.

▫️ذخایر ارزی مسکو در اثر کاهش قیمت نفت و تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا به دلیل مداخله‌اش در اوکراین، به طور پیوسته درحال کاهش بوده است. اما با توجه به اینکه احتمالا یک میلیون بشکه از صادرات نفت ایران کمتر خواهد شد، روسیه قادر خواهد بود از عرضه کم و قیمت بالای نفت بهره ببرد. مضاف بر این، واشنگتن برای تضمین اینکه حذف نفت ایران از بازار نفت به افزایش قیمت‌های بنزین در آمریکا منجر نمی‌شود، به اتکا بر افزایش تولید نفت عربستان ادامه خواهد داد.

▫️نویسنده در ادامه خواستار باز نگهداشتن کانال‌های ارتباطی کاخ سفید با ایران شد و می نویسد: " عاقلانه خواهد بود که کاخ سفید کانال‌های ارتباطی با ایران را باز بگذارد. بویژه در زمانی که تنش‌ها میان واشنگتن و تهران در حال تصاعد است". " مهمترین کاری که آمریکا می‌تواند انجام دهد این است که یک درس ارزشمند بگیرد: در سیاست‌ورزی‌های جهانی، یک تصمیم می‌تواند بر سایر حوزه‌های سیاست خارجی آمریکا تاثیر بگذارد. اگر این تصمیم، یک تصمیم ضعیف باشد، ظرفیت آمریکا برای دفاع از منافعش هم ممکن است تضعیف شود".

👈مطالعات آمریکا
telegram.me/EsfandiarKhodaee

🔹لینک منبع (واشینگتن اگزمینر):
https://www.washingtonexaminer.com/opinion/trumps-geopolitical-mistake