‍‍ ‍🌎 آیا مادورو تسلیم ترامپ می‌شود؟.. ✍🏻 دکتر حامد رحیم‌پور

‍‍ ‍🌎 آیا مادورو تسلیم ترامپ می‌شود؟

✍🏻 دکتر حامد رحیم‌پور

🌿 تب مردم ونزوئلا هنوز هم بالاست؛ جامعه ای که از زمان به قدرت رسیدن‎ چاوز در 1998 به شدت دوقطبی شده است. ‏ او اشتباهات بزرگ و البته جذابی کرد. از تقسیم زمین‌ها بین کشاورزان که تولید غذا را کاهش داد. تا دولتی کردن فولاد، آلومینیوم، هواپیما و هتل‌داری که صنایع را از بین برد. ولی کاریزمای چاوز، قدرت بسیج کنندگی‌اش و اتفاق نظر بیشتر روی وی، باعث می‌شد او بتواند شرایط را کنترل کند.

🌿 هر چند که در سال‌های اخیر به دلیل شدت فشارهای اقتصادی و فضاسازی رسانه‌های بین‌المللی، کفه مخالفان کمی سنگین‌تر شده است.تصویر ضمیمه شده به متن را مشاهده کنید. همزمان با تجمع مخالفان، موافقان هم در بخشی دیگر ودر کنار مادورو تجمع کرده‌اند اما در تصاویری که رسانه‌های جریان اصلی منتشر می‌کنند، خبری از موافقان نیست و نخواهد بود.

🌿 حالا آمریکا می‌خواهد منابع مالی ونزوئلا، کشوری که بیشترین ذخایر نفتی دنیا را دارد، به دست مخالفان مادورو برساند. بیانیه فوری ترامپ در تایید ریاست جمهوری گوایدو هم نشان می دهد تحولات داخلی ونزوئلا تا چه میزان"خارجی" است.

🌿 ترامپ شاید نداند آمریکای لاتین مهد کودتاست. ونزوئلا نیزدر چند دهه اخیر ۱۵ کودتا به خود دیده است که فقط ۱۳% کودتاها موفق بوده است. اما ترامپ حتما می‌داند ونزوئلا آخرین پل برای بازگشت کامل واشنگتن به آمریکای لاتین است.از این رو فشارها بر نقطه‌ای متمرکز شده که منشاء آغاز جنبش استقلال‌طلبی در این منطقه بوده است. آمریکا با کنترل نفت ونزوئلا می‌تواند روی جریان انرژی دنیا تاثیرگذار باشد. هم نفت ونزوئلا با پالایشگاه‌های آمریکا سازگاری دارد وهم اگر کشوری مثل ونزوئلا با عربستان در جریان کنترل نفت همراهی کند، شرایط در صحنه بین‌المللی تغییر می‌کند.

🌿 اما آیا مادورو تسلیم ترامپ می‌شود؟ بعید است؛ مگر آنکه توافقات پشت پرده و سطح دخالت آمریکا متفاوت از آن چیزی شود که تا پیش از این بوده است. مادورو با وجود سست شدن پایه‌های قدرتش، هنوز بر ارتش، پلیس و نیروهای امنیتی کنترل دارد. ارتشی که با ورود به عرصه اقتصاد، بقایش در بقای مادورو است و این بدان معناست که در مولفه‌های پرتاثیر در موازنه‌های داخلی قدرت تغییری بنیادین به نفع گوایدو رخ نداده است. روسیه و چین نیز با نگاه راهبردی تحولات ونزوئلا را دنبال و موضع‌گیری می‌کنند. روس ها در طول سال‌های گذشته میلیاردها دلار در حوزه نفت ونزوئلا سرمایه‌گذاری کرده اند وحالا می خواهند در جزیره کوچک اورچیلا در فاصله 200 کیلومتری شمال شرقی کاراکاس پایگاه نظامی تأسیس کنند.این نیز واقعیت است که مخالفان مادورو هم یک پارچه نیستند و اقدام گوایدو از حمایت همه بخش‌های این اپوزیسیون برخوردار نیست.

🌿 با این حال در روزهای پیش رو تصمیمات افراد بسیاری می‌تواند مسیر بحران ونزوئلا را تغییر بدهد؛ از سیاستمداران گرفته تا فرماندهان ارتش.کشوری که مردمش قوی نشده و جامعه‌ای قدرتمند نداشته باشد حتی اگر روی گنج هم نشسته باشد بشدت آسیب پذیر است.
t.me/EsfandiarKhodaee