🌎 تقابل آمریکا با ایران در ماه‌های آتی چگونه خواهد بود؟. (بخش اول).. ✍ نیک کانینگهام

🌎 تقابل آمریکا با ایران در ماه‌های آتی چگونه خواهد بود؟
(بخش اول)

✍ نیک کانینگهام
🔹مجله فارن پالیسی

🌿 ایالات متحده آمریکا محدودیت ‌های رویکرد تقابلی با ایران و فشار ناشی از افزایش بهای نفت را احساس کرده و سرانجام مجبور خواهد شد از سیاست فشار حداکثری بر تهران و تلاش برای به صفر رساندن صادرات نفت این کشور عقب‌نشینی کند.

🌿مشکل کارزار موسوم به فشار حداکثری این است که با یکی دیگر از اهداف ترامپ یعنی پایین نگه داشتن قیمت بنزین تداخل پیدا می‌کند. پس ازافزایش بهای نفت در ماه‌های مه‌‌و ژوئن و سپس درسپتامبرترامپ چندین بار در توییتر از اوپک انتقاد کرد.

🌿ترامپ در ماه سپتامبر نیز در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل اظهار کرد: اوپک و کشورهای عضو اوپک طبق معمول دنیا را به فساد می‌کشانند. این گفته‌های او درحالی بود که بهای نفت به بالاترین حد در چهار سال گذشته رسیده و هر بشکه آن 80$معامله می‌شود. ترامپ باید بخش زیادی از تقصیر را گردن خود بیندازدکاهش صادرات نفت ایران باعث فشار بر بازارهای نفت شده است. بهای نفت از زمانی که ترامپ ازبرجام خارج شد،10% افزایش یافته است. از آنجاکه نفت در سطح جهانی قیمت‌گذاری می‌شود آمریکا در برابر افزایش قیمت‌ها مصون نیست. در نتیجه، صاحبان خودرو در آمریکا برای اولین بار در چهار سال گذشته باید پول بیشتری در پمپ بنزین‌ها (حدود2/80 $) پرداخت کنند.

🌿هر قدر فشار آمریکا بیشتر شود جلوگیری از افزایش بیشتر قیمت‌ها سخت‌تر خواهد شد. با این حال، اختلاف نظراتی در این زمینه وجود دارد که صادرات نفت ایران تا چه میزان می‌تواند کاهش پیدا کند. میزان نفت ایران به صفر نخواهد رسید. هند و چین خرید نفت از ایران را کاهش داده‌اند اما ماه گذشته، به ترتیب،430 هزار و600 هزار بشکه در روز از ایران نفت وارد کردند. شمار زیادی از پالایشگاه‌های هندی حتی برای ماه نوامبر که تحریم‌ها اجرایی می‌شود، سفارش خرید نفت به ایران داده‌اند. چین نیز بارها گفته که از تحریم‌های آمریکا تبعیت نمی کند و احتمالا به واردات نفت از ایران ادامه می‌دهد. همچنین بخش زیادی از اروپایی‌ها به واردات نفت از ایران ادامه داده‌اند.

🌿در همین حال، سیاستگذاران اروپایی در حال ایجاد یک مکانیسم ویژه هستند که به پالایشگاه‌ها امکان می‌دهد به خرید نفت از ایران ادامه دهند. هنوز معلوم نیست که این مکانیسم چگونه عمل می‌کند اما می‌تواند مانع از آن شود که خرید اروپایی‌ها از ایران به صفر برسد. حتی اگر سطح صادرات نفت ایران کاهش یابد، در واقع این آمریکا است که شاید نهایتا از موضع تهاجمی خود عقب ‌نشینی کند.

🌿مقام‌های دولت ترامپ اعلام کرده‌اند که درحال بررسی معافیت برای برخی کشورهای خاص هستند تا بتوانند نفت‌خام از ایران وارد کنند. این مساله نشان می‌دهد که دولت آمریکا فشارهای ناشی از افزایش بهای انرژی را احساس کرده است. سیاست‌گذاران آمریکایی متوجه شده‌اند استقلال در حوزه انرژی که ظاهرا ناشی از افزایش تولید نفت شیل در این کشور است، یک سراب بوده است. طی یک دهه گذشته تولید نفت شیل آمریکا افزایش یافته و واردات نفت‌خام به این کشور به شدت کاهش یافته است. آمریکا در سال 2005 برای تامین نیازهای خود 60% از نفت مورد نیازش را وارد می‌کرد. این رقم اکنون به 15%کاهش یافته است. اما صاحبان خودروها در آمریکا همچنان تحت‌تاثیر قیمت جهانی نفت هستند. افزایش تولید نفت شیل تنها در صورتی بهای جهانی نفت را کاهش می‌دهد که توازن جهانی عرضه نفت را تعدیل کند. از آنجا که عرضه نفت ایران کاهش یافته، بهای جهانی نفت افزایش یافته است.

🌿ایالات متحده آمریکا شاید یکی از بزرگ‌ترین تولید کنندگان نفت باشد اما تولیدکننده زمان نوسان نیست. تولید نفت این کشور توسط صدها شرکت کوچک و بزرگ خصوصی انجام می‌شود. آنها تصمیمات را مستقلا اتخاذ می‌کنند و قادر نیستند با کوچک‌ترین اشاره بلافاصله نفت بیشتری عرضه کنند. به همین دلیل، آمریکا ظرفیت اضافی برای مقابله با فشار ناگهانی در بازار را ندارد. کمپین فشار آمریکا بر ایران به ظرفیت اضافی تولید نفت در صحرای عربستان وابسته است. اما اشکال همین جاست.

🌿حتی خوشبینانه‌ترین برآوردها از ظرفیت اضافی، کمتر از 1/6 میلیون بشکه نفتی است که ایران درحال‌حاضر صادر می‌کند. عربستان سعودی بارها ادعا کرده که می‌تواند12میلیون بشکه در روزتولید کند یعنی 1/5میلیون بشکه بیشتر از تولیدی که در ماه سپتامبر داشت. این کشور حتی گفته که اگر میادین نفتی مناطق مورد منازعه با کشورهای دیگر را هم حساب کند، می‌تواند تولید نفت‌خود را به 12/5میلیون بشکه در روز برساند. اما این میادین فعال نیستند، زیرا چند سال پیش به‌دلیل اختلافات ارضی با کویت تعطیل شدند.
👇ادامه مطلب در پست بعدی👇