🌎ایران و نزاع شهر و روستای آمریکا.. ✍ هادی خسروشاهین

🌎ایران و نزاع شهر و روستای آمریکا

✍ هادی خسروشاهین

🌿 گويي به عصر دولت هاي مطلقه در اروپا بازگشته ايم؛عصري كه در آن همه تحولات سياسي و اجتماعي بر مدار تضاد شهر و روستا قرار مي گرفت. عاقبت اين تضاد اجتماعي البته سلطه شهر بر روستا و بورژوازي بر فئوداليسم بود. اينچنين بود كه دولتهاي مطلقه به ابزار دست بورژواها تبديل شدند تا امكاني بر انباشت سرمايه و ارزش افزوده ايجاد شود. با تحقق چنين امري اروپا و غرب پاي به عصر دولت هاي مدرن و مشروطه و درنهايت دموكراتيك گذاشتند.

🌿اما گويي تاريخ در حال تكرار است اما اين بار پس از ٣٠٠ سال در ايالات متحده امريكا. نتايج انتخابات ميان دوره اي به خوبي نشان‌دهنده يك شكاف عميق ميان مناطق روستايي و شهري است.اما به نظر مي رسد تفاوت بنيادين ميان اين شكاف با حادثه مشابه تاريخي اش وجود دارد.نزاع در قرن ١٧و ١٨بر سر ابزار توليد و نيروهاي توليد بود كه ماحصلش را ديالكتيكي مي ساخت كه از دل آن سرمايه داري سربراورد.اما نزاع متاخر بر سر ارزش ها، هويت و هنجارهاي اجتماعي و سياسي است.

🌿اين شكاف براي دموكراسي امريكا بسيار خطرناك و دردناك است، برخلاف نظر ساده بينان نتايج انتخابات ميان دوره اي نشان از افول پديده ترامپ ندارد. پيروزي در مجلس نمايندگان ماحصل تفوق عددي شهرنشينان بر روستاييان و همچنين سياست النصر بالرعب دموكرات ها براي كشاندن طبقات شهري به پاي صندوق هاي راي بود.آنها براي اين بسيج اجتماعي با همه توان پاي به صحنه گذاشتند از باراك اوباي ليبرال تا برني سندرز سوپر سوسياليست؛ اما آن نيرو و جنبشي كه در نوامبر ٢٠١٦ ترامپ را راهي كاخ سفيد كرد، همچنان فعال است و از قضا بدليل ويژگي هاي منحصر به فرد انتخابات رياست جمهوري بويژه آرای الكترال قابليت تكرار در سال ٢٠٢٠ را دارد.

🌿تصوير اماري فايننشيال تايمز به ما مي گويد كه دموكرات ها حزب شهري شده اند و جمهوريخواهان حزب روستايي. اگر نخبگان سياسي در واشنگتن و يا عقلاي اين ملت تدبيري نينديشند چنين شكافي مي تواند همه اندوخته هاي سياسي آمریکارا پس از اعلاميه استقلال برباد دهد.

🌿عصبانيت روز چهارشنبه ترامپ در كنفرانس خبري و جدل لفظي اش با خبرنگار سي‌ان‌ان عادي نيست، اين جدل نشانه اي از خشم روستاييان و نماينده شان در كاخ سفيد از نتايج انتخابات است. پس برخلاف شعارهاي سياسي دموكراتها بايد گفت امريكا دوباره به ريل بازنگشته است و از همين امروز بايد امريكاييان خود را براي يك دوره طولاني و سخت دوئل هاي خونين و پرشدت سياسي اماده كنند.

🌿اين دوئل بی‌سابقه خاصيت نظام چك و بالانس را نيز در ايالات متحده خنثي خواهد كرد. مخصوصا كه نتايج انتخابات بر اين مساله گواهي مي‌دهد كه دو حزب از خط ميانه خارج شده اند و براي انتخابات ميان دوره‌اي گلادياتورهاي خود را راهي ميدان كرده بودند.

🌿اما وضعيت آمریکا احتمالاً براي ايران چندان تفاوتي نکرده است. چرا كه بيشتر سمت و سوي اين منازعات سياست‌هاي داخلي را نشانه خواهد گرفت. اما به هر حال اين تشتت در سياست داخلي احتمالا به سياست خارجي آمريكا نيز سرايت خواهد كرد. اگر اينچنين شود فضاي تنفسي حداقلي براي ايران فراهم مي شود.

🌿 البته سناريوي بدبينانه اي هم در اين ميان مطرح است و ان راديكاليزه شدن دولت ترامپ بر اثر اين منازعه است.اكنون بسياري از طبقات روستايي و حتي خود ترامپ با نوعي حس محروميت مواجه اند؛اين حس مدام از طريق رسانه هاي امريكايي كه اغلب در اختيار محافظه كاران است، تشديد مي شود. ترامپ در ماجراي فيك نيوزها تنها نيست، ميليون ها آمريكايي با او هم نظرند. پس احتمال ديگر و بدبينانه تشديد خصومت واشنگتن با تهران است.

🌿البته قرينه هايي نيز براي اين امر وجود دارد.اخراج سشنز از كابينه و احتمالا خروج ژنرال متيس از پنتاگون مي‌تواند احتمال وقوع اين گزينه بدبينانه را بيش از پيش فراهم كند. نبايد از اين امر غفلت كرد كه وزن مجلس سنا اصولا در تعيين راهبردهاي سياست خارجي امريكا بيش از مجلس نمايندگان است و اين جايي است كه جمهوري‌خواهان موقعيت خود را در آن تثبيت كرده اند. اما ماهيت منطقه اي مجلس نمايندگان معمولا اعضاي اين پارلمان را بيشتر در گير و دار موضوعات محلي و منطقه اي قرار ميدهد و به همين دليل اغلب نمايندگان اين مجلس فاقد نگاه ملي و بين‌المللي هستند.

🌿 بر اساس مجموع اين استدلالها دو نتيجه گيري مهم مي‌بايست مورد توجه قرار گيرد: اول اينكه صحبت از افول ترامپيسم در آمريكا عجولانه، غير علمي و آغشته با انگيزه هاي سياسي است. دوم اينكه با مجموع متغيرهاي موجود بعيد به نظر مي رسد كه نتايج انتخابات كنگره تاثيري فوري و كوتاه مدت بر سياست واشنگتن عليه تهران داشته باشد.
t.me/EsfandiarKhodaee