⁠⁣❇️❇️ ⁣ماجرای ساخت سد گتوند و موزه عبرت فقدان وجود مشاور امکان سنجی در ایران

⁠⁣❇️❇️ ⁣ماجرای ساخت سد گتوند و موزه عبرت فقدان وجود مشاور امکان سنجی در ایران

⁣⁣⁣ کم‌آبی و استفاده از آب مشکلی جدی در ایران است، تا جایی که برخی مسئولان حتی به فکر شیرین کردن آب دریا نیز افتاده‌اند. ⁣در چنین شرایطی سرنوشت بزرگ‌ترین رودخانه ایران یعنی کارون بیش از گذشته مهم شده است. رودخانه‌ای که در طول سالیان گذشته آب شیرین در آن جریان داشت اما با آبگیری سد گتوند هم اینک 17میلیون تن نمک از این سد خارج شده و وارد کارون می شود.

🔸سد گتوند در استان خوزستان که خشت اول آن کج گذارده شد، یک فاجعه زیست محیطی برای جنوب ایران را رقم زده است. سدی که تنها دستاوردش امروز شور کردن کارون است. ⁣در ابتدا مسئوولان متولی ساخت سد گتوند، تمامی ادعاهای مطرح شده را رد کردند و اعلام شد که سازند نمکی گچساران در محدوده این سد وجود ندارد. آن‌ها پس از رسانه‌ای شدن مشکل نمک در محدوده سد، هنگامی به وجود نمک اعتراف کردند که عملا میلیاردها تومان بودجه صرف شده بود و تخریب یا عدم آبگیری سد با سئوالات بیشتر و “آبروریزی” همراه می‌شد.

⁣🔹⁣مسئولان سد گتوند در صدد برآمدند تا با ساخت دیواری حائل از خاک رس که اصلاحا “پتوی رسی” نامیده می‌شود از برخود آب با نمک‌های سازند گچساران جلوگیری کنند این پروژه نیز آغاز و با صرف هزینه‌های کلان انجام شد. ⁣کار ساخت سد گتوند و “پتوی رسی” در میان تمامی اعتراضات به اتمام رسید و با حضور محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری وقت این پروژه آبگیری شد. با آبگیری سد، فاجعه زیست‌محیطی وارد فاز جدیدی شد که می‌تواند سرنوشت خوزستان را تغییر دهد. ⁣تنها ۱۰ روز از زمان آبگیری سد نگذشته بود که خبر رسید شکاف‌هایی در “پتوی رسی” ایجاد شده و نمک‌های سازند گچساران وارد دریاچه سد گتوند شده است و این آغازی بر مصائب استان خوزستان و رودخانه کارون بود. ⁣با نشست بیش از ۵ متری “پتوی رسی” ، در صورت وارد شدن تنها بخشی از صدها میلیون‌ تن نمک موجود در معدن به رودخانه کارون، شوری این رودخانه می‌تواند به چند برابر شوری خلیج فارس برسد.

⁣🔸⁣زمین‌هایی که تحت آبیاری سد گتوند هستند بیش از ۴۲۰ هزار هکتار است که محصولات متنوع از قبیل گندم، ذرت و نیشکر در این زمین‌ها کشت می‌شوند. تداوم شور شدن آب سد گتوند و آبیاری با آب شور تولید و عملکرد کشاورزی منطقه را نابود می‌کند و در کمتر از چند سال زمین‌های زراعی پایین دست سد گتوند شور و غیرقابل کشت می‌شوند.

⁣⁣🔹یکی از اهداف تعریف شده برای سد گتوند “تولید انرژی برق آبی به میزان ۴ هزار و ۵۰۰ گیگا وات در سال (ظرفیت نیروگاه دو هزار مگاوات) است. افزایش میزان خوردگی در توربین‌ها مهم‌ترین آسیبی است که ورود آب‌شور به آن ایجاد می‌کند و دیری نخواهد گذشت که کار توربین‌ها تعطیل می‌شود.

⁣🔸⁣حالا طرح دیگری برای مقابله با شوری آب پشت سد ارائه شده و قرار است این آب از طریق احداث خط لوله حدود ۲۰۰ کیلومتر به درون خلیج فارس انتقال داده شود. تاکنون ۱۰ کیلومتر لوله خریداری شده و عملیات حفاری و لوله‌گذاری به طول سه کیلومتر اجرایی شده‌ است. اگر سرعت اجرای پروژه به همین شکل باقی بماند، کشیدن این لوله سال‌ها به طول می‌انجامد.

⁣🔹⁣⁣اصرار بر ساختن سد گتوند که به عنوان “پرهزینه‌ترین” سد ایران شناخته شده، هنگامی قابل فهم می‌شود که بدانیم چه نهادهایی در آن دخیل هستند. کارفرما: شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران. مشاور: شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس (وابسته به آستان قدس رضوی) و پیمانکار: گروه سپاسد (وابسته به قرارگاه خاتم الانبیا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)... جالب این جاست ⁣قبل از انقلاب آمریکایی ها برای ساخت سد گتوند تحقیق کرده بودند اما در دوران وزارت آقای بیطرف، محل ساخت این سد 14 کیلومتر تغییر کرد ⁣و نتیجه ساخت این سد تبدیل آب شیرین به آب شور بود.

⁣✅ ا⁣ین‌جاست که دل هر ایرانی می‌شکند و اشکش جاری می‌شد... مثالی که ذکر شد تنها یک نمونه از پروژه هایی است که بدون کارشناسی و تهیه مطالعات پیش سرمایه گذاری دقیق، شکل گرفته و نتیجه آن چیزی نبوده است جز آبرو ریزی و هدر رفت منابع ملی کشور که متعلق به همه مردم است.

به اقتصاد گلستان بپیوندید:
@eghtesadegolestan

https://instagram.com/_u/eghtesadegolestan