تحلیل وضعیت و بررسی مشکلات باغداران گلستان و ارائه راهکارهای مناسب جهت ایجاد اشتغال پایدار۰؛

تحلیل وضعیت و بررسی مشکلات باغداران گلستان و ارائه راهکارهای مناسب جهت ایجاد اشتغال پایدار۰ ؛

گلستان از دیرباز شرایط مساعدی جهت کشت انواع گونه های باغی داشته و امروزه محصولات باغی متنوعی در استان تولید می شود.
از مجموع ۳۴۰۰۰ هکتار سطح باغ موجود در استان ۶۵۰۰ هکتار از آن به کشت مرکبات اختصاص یافته است.و برآوردها حکایت از تولید حدود ۷۰ هزار تن مرکبات در استان دارد که از این رقم حدود ۴۵۰۰۰ تن صرف مصرف درون استانی می شود و مازاد آن به استانهای دیگر کشور صادر می گردد .

گلستان با داشتن ۷ اقلیم از ۱۳ اقلیم موجود در جهان از قطبهای مهم باغداری کشور است که با توجه به معضل کم آبی در استان جایگزین خوبی برای گونه های زراعی با مصرف آب بالا نظیر برنج است .
در سال گذشته برآوردها حکایت از تولید بیش از ۱۲۰هزار تن مرکبات در استان داشت که به دلیل سرمازدگی و شرایط نامناسب جوی این رقم به نصف تقلیل یافت و موجب وارد شدن خسارات سنگین به باغداران شد. البته اگرچه شرایط جوی در سال گذشته سبب ایجاد خسارت شد اما اگر فرض کنیم که شرایط مناسب جوی هم اجازه به تولید این مقدار محصول می داد باز هم به دلیل مازاد عرضه نسبت به تقاضا ، و نبود سازو کار مناسب کشاورزان از ناحیه افت شدید قیمت دچار خسارت می شدند .
گلستان در تولید مرکبات در جایگاه هفتم کشوری و در تولید هلو و شلیل در جایگاه سوم کشور است.
در سال گذشته به دلیل شرایط جوی باغداران گلستانی متحمل حدود ۱۹۲ میلیارد تومان خسارت شدند و دولت در جهت جبران خسارات وارده به باغداران مبادرت به خرید تضمینی ۷۳۰۰تن پرتقال درجه سه با قیمت ۵۵۰ تومان نموده. همچنین در این راستا دولت محترم حدود ۱۰۵ میلیارد تومان تسهیلات جهت پرداخت به کشاورزان مصوب نموده که البته گویا تا کنون در این زمینه اتفاقی نیفتاده است .
باغداران گلستانی با مشکلات عدیده ای مواجه هستند از قبیل عدم برخورداری از حمایت دولتی مناسب ، نوسانی بودن قیمتها، واردات بی رویه و بلا توجیه ، عدم برخورداری از حمایتهای بیمه ای مناسب ، نبود سیاست خرید تضمینی دولت ، حضور گسترده دلالان

از مجموع افراد شاغل در بخش کشاورزی استان حدود ۱۵درصد در باغات استان فعال هستند که می توان با اقداماتی سهم اشتغال را در بخش باغات و کشاورزی استان افزایش داد ‌
از سویی محصول تولید شده (مرکبات) در حال حاضر حدود ۱۰۰۰تومان از کشاورز خریداری میشود و با یه چرخش در همین استان به قیمتی دو تا سه برابر قیمت خریداری شده از کشاورز به مصرف کننده نهایی فروخته می شود که با ایجاد یک نظام بازاریابی کارآمد و کوتاه کردن دست دلالان میتوان شاهد افزایش سود تولیدکنندگان و رفاه و رضایتمندی مصرف کنندگان از طریق کاهش قیمت نهایی شد.
همچنین با استقرار صنایع تبدیلی در استان و تولید محصولات صنعتی از قبیل تولید ساندیس و کمپوت و انواع آبمیوه ها و تولید کنسانتره طبیعی و مربا و ترشیجات میتوان هم در جهت ایجاد اشتغال پایدار و کاهش بیکاری گام برداشت و هم با تولید مشتقات بیشتر از خام فروشی در زمینه محصولات باغی جلوگیری کرد و ارزش افروده بیشتری تولید کرد .

دکتر یاسر رخشان (بلوکی)

کانال اقتصاد گلستان

@eghtesadegolestan