❇️ آشنایی بیشتر با مفهوم آب مجازی و ارائه راهکارهای نوین جهت مقابله با کمبود آب در بخشهای شرب و تولیدی (صنعت و کشاورزی)

❇️ آشنایی بیشتر با مفهوم آب مجازی و ارائه راهکارهای نوین جهت مقابله با کمبود آب در بخشهای شرب و تولیدی(صنعت و کشاورزی)
مثال موردی:استان گلستان

دکتر یاسر رخشان
اقتصاددان ، استاد دانشگاه

میانگین بارش سال جاری در گلستان ۳۸۴ میلیمتر است که نسبت به میزان بلندمدت آن ۲۱ درصد کاهش یافته است. اگرچه این روزها همه از کاهش میزان بارش گلایه دارند اما جدیدترین تحقیقات علمی نشان میدهند میانگین بارش کشور درطی ۴۰ سال آینده به دلیل تغییرات اقلیمی افزایش یافته و از ۲۵۰میلیمتر به ۵۶۰ میلیمتر رشد خواهد کرد.
با این حال استان گلستان در شرایط حاضر با مشکل کم آبی مواجه نیست بلکه بهره وری آب در استان پایین است و آنچه سبب مشکل می کند همین پایین بودن بهره وری آب است نه کاهش میزان بارش.یکی از راههای افزایش بهره وری به روز کردن سیستمهای آبیاری و انتقال آب در بخش کشاورزی، بهبود روشها و ابزارهای مصرف در خانوارهاست. و مکان یابی مناسب جهت استقرار صنایع آب بر است بعنوان مثال استقرار صنایع ذوب آهن در مرکز کشور توجیه اقتصادی ندارد چرا که مصرف آب بالایی دارد و باعث فشار بر منابع آبی می گردد و بهتر است که اینگونه صنایع در سواحل ایجاد شوند.
اما راه دیگر بخصوص در بخش کشاورزی توجه به مفهوم آب مجازی و ترویج گونه های زراعی بر اساس آمایش منطقه ای است. آب مجازی به معنی مقدار آب مورد نیاز برای تولید یک واحد کالاست. بعنوان مثال برای تولید یک کیلو هندوانه ۳۰۰ لیتر آب ،یک کیلو مرغ ۴۰۰۰ لیتر ،یک کیلو سیب زمینی ۲۵۰ لیتر آب نیاز است.
از کل ۹۸ میلیارد متر مکعب آب مصرفی در کشور حدود ۸۸ میلیارد در بخش کشاورزی صرف می شود و ۸میلیارد در بخش خانگی و ۲میلیارد دربخش صنعت.
لذا یکی از روشهای حفظ ذخایر آبی رویکرد آب مجازی است تا از کشت و صادرات محصولات آب بر جلوگیری شود. بر این اساس دیگر صادرات هندوانه از ایران به قطر نه تنها فخرآمیز نیست بلکه بسیار دور از منطق اقتصادی است.
راهکار مهم دیگر تاسیس آب شیرین کن هسته ای است. بعنوان مثال رژیم غاصب صهیونیستی با انکه در منطقه ای خشک قرار گرفته و در کمتر از یک دهه پیش به دلیل همین مشکلات خشکسالی در لبه پرتگاه قرار داشت با صرف هزینه ۴۰۰ میلیون دلار و تاسیس آب شیرین کن هسته ای سورک نه تنها توانست مشکل کم آبی خود را حل کند بلکه اغلب محصولات غذایی اروپا را نیز تولید می کند.
در ایران و گلستان نیز می توان با استفاده از این فن آوری حدود ۲۳۰ میلیون متر مکعب آب شیرین تولید کرد و مشکلات آب در بخشهای خانگی و تولیدی را حل کرد و از افزایش بیشتر نرخ بیکاری جلوگیری کرد.
در بخش کشاورزی بخصوص میتوان با استفاده از این آب اراضی نیمه شمالی استان را که به دلیل بی آبی رها شده اند را در قالب شرکتهای تعاونی به فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی واگذار کرد و هم سبب کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال پایدار شد و هم تولید ملی و رفاه عمومی را افزایش داد.

به کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت بپیوندید؛
T.me/GECONOMY