تحلیل وضعیت مشکلات تولیدکنندگان دام و طیور و امکان سنجی ارتقا توانمندی صادرات در گلستان؛

تحلیل وضعیت مشکلات تولیدکنندگان دام و طیور و امکان سنجی ارتقا توانمندی صادرات در گلستان ؛
بخش اول ؛ تولید مرغ گوشتی

در استان گلستان حدود ۹۰۰ واحد مرغ گوشتی وجود دارد که حدود ۱۶۰ هزار تن گوشت مرغ در سال تولید می کنند که فراتر از نیاز داخل است و بنابراین مازاد مرغ تولیدی که حدود ۵۰ درصد از این تولید است به خارج صادر می شود . این تولید مازاد خود گواهی بر این است که هم گلستان از نظر اقلیمی مستعد پرورش مرغ گوشتی است و هم تعداد مجوزهای صادر شده جهت تاسیس مرغداری بیش از حد نیاز است .
به هر حال سهم‌گلستان از صادرات این محصول حدود ۲۵ درصد است و از این لحاظ حائز رتبه اول کشوری است .

تولیدکنندگان مرغ گوشتی گلستانی نیز مانند تولید کنندگان سایر بخشها از عدم حمایت مناسب دولتی ، کاهش قیمت مرغ ، بالا بودن هزینه تولید و عدم تخصیص یارانه تولید گله مند هستند .
مهمترین بعد نگرانی این دسته از تولیدکنندگان استان به پایین بودن قیمت مرغ بر می گردد که این بخودی خود معلول تولید مازاد بر مصرف استان است. این مازاد تولید به دو دلیل اتفاق می افتد اول زیادت مجوزهای صادر شده جهت ساخت مرغداری است و دیگری ناشی از جوجه ریزی غیر قانونی مرغداران با توجیه جلوگیری از زیان بیش از حد که در کل سبب مازاد تولید و کاهش قیمت مرغ میشود .
اما در این میان شرکت پشتیبانی دام با ورود و خرید و انبار کردن میزان مرغ مازاد با هدف اولیه جلوگیری از زیان مرغداران وارد کارزار میشود اما به مجرد منقضی شدن تاریخ انقضا مرغهای انبار شده لاجرم آنها را با قیمت پایینتر روانه بازار کرده که خود باعث تسریع روند کاهش قیمت مرغ می شود.
لذا جهت حمایت از مرغداران گلستانی پیشنهاد میشود ؛
-شرکت پشتیبانی حمایت خود را در مرحله قبل از تولید و بخش نهاده ها مبذول دارد

- راهکار دوم تعیین یک قیمت کف است که دولت با سیاستگذاری مناسب از کاهش قیمت بیشتر جلوگیری کند

- ایجاد یک سندیکای قوی جهت حمایت از مرغداران و مدیریت فروش و نظارت بر جوجه ریزی است تا با جلوگیری از جوجه ریزی غیر قانونی مرغداران و البته ایجاد یک سیستم سهمیه بندی و نوبت دهی به تولیدکنندگان که در انجا میزان و زمان جوجه ریزی و نیز زمان فروش هریک از مرغداران مشخص شود تا از ورود مرغ به یکباره در بازار و کاهش قیمت جلوگیری شود.

راه مهم بعدی حمایت از صادرات و سیاستهای تشویقی جهت حمایت از صادرکنندگان است . یکی از این بازارها کشور عراق است که ظرفیت صادراتی حدود ۷۰۰هزار تن دارد اما در کارزار ورود به بازار این کشور باید با ترکیه و برزیل رقابت کرد و چون مرغ صادراتی انها بنا به دلایل مذکور پایینتر از ایران است کاری دشوار بنظر میرسد !!!!
نکته دیگر اینکه با توجه به اصطلاح آب مجازی تولید هر کیلوگرم مرغ گوشتی حدود ۳۹۰۰لیتر آب نیاز دارد و با توجه به بحران اب در گلستان می طلبد که فکری جدی جهت ساماندهی تولید این بخش از اقتصاد شود.
یکی از استراتژی ها تولید مرغ فرا سرزمینی است . بنظر اینجانب کشورهای ترکمنستان و قزاقستان به دلیل تعطیل بودن اغلب سالنها و نیز تولید نهاده های ذرت و... و برخورداری از بازار مناسب مقصد خوبی برای آن دسته از تولید کنندگان گلستانی است که امکان مبادرت به تولید در دیگر کشورها را دارند .

دکتر یاسر رخشان ( بلوکی)
اقتصاددان و استاد دانشگاه

@eghtesadegolestan