❇️ پوشش گیاهی و جنگل‌های دست کاشت، شاه‌کلید مقابله با سیلاب‌های فصلی

❇️ پوشش گیاهی و جنگل‌های دست کاشت، شاه‌کلید مقابله با سیلاب‌های فصلی

کشورهای توسعه‌یافته دنیا با احیای جنگل‌ها و پوشش گیاهی درصدد هستند تا خسارات ناشی از جاری شدن سیلاب‌ها را به حداقل برسانند، این در حالی است که هرروزه از مساحت جنگل‌های موجود در کشور کاسته می‌شود، به‌طوری‌که سالانه به‌طور متوسط ۳ هزار هکتار از اراضی جنگلی کشور از بین می‌روند.

طبق گزارش‌های موسسه جهانی منابع، سازمان بین‌المللی فائو و سازمان جهانی حفاظت از محیط‌زیست با توسعه احیای جنگل آمازون در برزیل،جنگل سوماترا در اندونزی، جنگل کریشنا در هندوستان، جنگل‌های حوضه آبخیز هیمالیا، جنگل‌های واقع در نیویورک و نیومکزیکو و جنگل‌ها تونگاس در آلاسکا، جنگل کنگو، جنگل آنلیه بلژیک و جنگل‌ها انگلستان توانسته‌اند جلوی خسارات جانی و مالی ناشی از سیلاب‌های فصلی را به طرز قابل‌توجهی کاهش دهند.

مکانیسم جلوگیری از وقوع سیلاب توسط جنگل‌ها بدین‌صورت است که هنگام باران‌های سنگینی که باعث بروز سیلاب‌ می‌شوند، ذرات آب با شاخ و برگ درختان برخورد می‌کنند و تا حد زیادی از سرعت آن‌ها کاسته می‌شود. خاک جنگل هم پوشیده از شاخ و برگ گیاهان و درختان است که باعث جذب آب می‌شود.

وقتی گیاهان در منطقه‌ای رشد می‌کنند، ریشه‌های خود را تا اعماق خاک و زمین می‌برند و بین ذرات خاک فضای متخلخلی ایجاد می‌کنند. هنگام بارش، آب باران از سرزمین‌های مرتفع به مکان‌های پست حرکت می‌کنند و درون آن منافذ جای می‌گیرند. به همین دلیل،‌ احتمال خسارات سیل تا حد زیادی کم می‌شود.

حال اینکه چرا در ایران، با وجود جنگل های انبوه شمال کشور خسارت های زیادی در بارندگی های اخیر داشتیم دلایل متعددی دارد؛ از جمله:

🔻 تغییر کاربری اراضی جنگلی و توسعه تجاری و صنعتی این مناطق
🔻 کاهش و نابودی تدریجی درختان مقاوم به سیلاب‌های فصلی
🔻 نظارت ضعیف سازمان جنگل‌ها و قاچاق چوب
🔻 خروج دام از مراتع و جنگل‌ها

بنابراین به نظر می‌رسد سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با همکاری و هماهنگی تمامی نهادهای مربوط ازجمله مجلس شورای اسلامی و صندوق توسعه ملی و با اختصاص بودجه‌ای مناسب، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی جنگلی و توسعه تجاری و صنعتی، چرای متناسب دام در مراتع و جنگل‌ها، احیای کاشت پوشش گیاهی و درختان مقاوم و درنهایت اتخاذ قوانینی سخت جهت قاچاق چوب می‌تواند زمینه‌ساز مدیریت منابع آبی، جلوگیری از سیلاب‌ها فصلی و درنهایت توسعه محلی مناطق مذکور باشد.

به کانال ایده های سرمایه گداری و تجارت بپیوندید؛
T.me/GECONOMY