❇️‍ سرمایه‌ گذاری روی صمغهای ایرانی. قسمت چهارم. بنه

❇️‍ سرمایه‌ گذاری روی صمغهای ایرانی
قسمت چهارم
بنه

در ایران ۲/۵میلیون هکتار جنگل بنه وجود دارد که با برنامه ریزی قابل افزایش به ۱۰میلیون هکتار است (بنه به خشکی بسیار مقاوم است). درخت بنه منبع تولید شیره سقز است. سقز صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است که استفاده دارویی فراوان دارد (ملین قوی). ۲۵درصد از شیره سقز حاوی روغن پرارزش و صنعتی تربانتین است که در بازه گسترده ای از محصولات صنایع خوراکی و دارویی مصرف می شود. تربانتین به عنوان سم دفع آفات وعلف کش به مصرف می رسد و سالانه ۲۰۰ تن آن از خارج کشور وارد می شود.

این ماده همچنین جهت معطر کردن صابون، پاک کننده ها و تولید واکس مصرف می شود. علاوه بر این از شیره سقز در تهیه آدامس، عطر، خوشبوکننده ها، حشره کش ها و در صنعت داروسازی در تهیه نرم کننده ها و ضدعفونی کننده ها استفاده می شود.


همچنین در صنعت پلاستیک سازی، تهیه واکس کفش و چرم و صنعت چاپ مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل ضعف صنایع تبدیلی مناسب، اکثر سقز تولیدی در ایران به خارج از کشور صادر و به عنوان مواد پایه بسیاری از صنایع یادشده به کار برده می شود.

در حال حاضر استحصال انواع صمغ از طبیعت صورت می گیرد که در بسیاری از موارد با تخریب این گونه های ارزشمند همراه است. برداشت صمغ نیازمند دانستن تکنیک های صحیح استحصال است که در بسیاری از موارد نادیده گرفته می شود و سبب تخریب و نابودی کل گیاه صمغی می شود. نکته پراهمیت در این میان تلاش برای حفظ گونه های بومی و گسترش آنهاست. به ویژه اگر مسئله خشکسالی را هم در نظر بگیریم.
ادامه دارد....

‍@eghtesadegolestan