❇️اقتصادایرانم.. اما این تنها روی سکه خروج آمریکا از برجام نبود

❇️اقتصادایرانم

نوزدهم اردیبهشت‌ماه سال جاری بود که دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در سخنرانی خود در ساعت ده و نیم شب به وقت تهران، به صراحت اعلام کرد که کشورش از این پس، تعهدی به ماندن در برجام ندارد. اما این تنها روی سکه خروج آمریکا از برجام نبود. او تمامی شرکت‌های بزرگ بین‌المللی و کشورهای دنیا را تهدید کرد که اگر با ایران کار کنند، باید تاوان سنگینی بپردازند و شرایط را به نحوی پیش برند که برای تحریم‌های آمریکا علیه آنها هم آماده باشند.
واقعیت آن است که صدای پای تحریم، بسیار نزدیک‌تر از آن چیزی است که اقتصاد ایران نتواند آن را لمس کند. اکنون آمریکا با هر بیانیه خود، اسامی چند نفر یا شرکت ایرانی یا خارجی مرتبط با ایران را در فهرست تحریم‌ها اعلام می‌کند و حتی ولی‌الله سیف، رییس کل بانک مرکزی را هم در فهرست تحریم‌های جدید خود قرار داده است.
آمریکایی‌ها می‌گویند که می‌خواهند شدیدترین تحریم‌های تاریخ را علیه ایران وضع کنند و همین کافی است تا اقتصاد ایران حتی از حرف آن هم، احساس بی‌اعتمادی کند، اینجاست که نقش دولت، آرامش‌دهی به بازار و ارائه یک پلن مشخص برای آن می‌تواند نقش مهمی ایفا کند. موضوعی که کمتر در دولت شنیده می‌شود و بیشتر حرف‌ها و مذاکرات، امیدواری‌های تقریباً واهی در حوزه به ثمرنشستن مذاکرات با اروپاست. اگرچه برخی در دولت هم حتی می‌گویند که نباید خیلی به مذاکره با اروپایی‌ها خوشبین بود، حداقل این را می‌توان از خروج‌های دستپاچه شرکت‌های خارجی و بزرگ دنیا در این حوزه به خوبی احساس کرد.
البته شاید اگر ایران برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران درستی داشت، تاکنون باید یک برنامه اقتصادی منسجم از سوی دولت ارائه می‌شد و فعالان اقتصادی باز هم به صراحت می‌دانستند که باید با چه دست فرمانی حرکت کنند؛ اما حداقل تا این لحظه خبری از این موضوع نیست.
نکته جالب و البته تأسفبار این است که درست در بحبوحه‌ای که کشور باید ششدانگ حواسش به مدیریت تحریم‌های آمریکا باشد و برای لحظه به لحظه ادامه کار برنامه‌ریزی داشته باشد، خبر از اسباب‌کشی برخی بخش‌های وزارت اقتصاد از این ساختمان به آن ساختمان می‌رسد. وزارت اقتصادی که باید اتاق فکر اقتصادی دولت باشد؛

@eghtesadegolestan