❇️‍ تجارت با عمان (قسمت اول).. روابط عمان با ایران

❇️‍ تجارت با عمان( قسمت اول)

روابط عمان با ایران

اندکی پس از به قدرت رسیدن قابوس، او با شورش گروهی چپگرا در ایالت استان ظفار طی شورش ظفار مواجه شد ولی توانست با حمایت محمدرضا شاه پهلوی و ارتش ایران بر آنها غلبه کند. از همین رو، او بقای تخت و تاج خود را تا حد زیادی مدیون ایران می‌داند.

بنا به اسناد ویکی‌لیکس، در حالی که در مناقشه بر سر برنامه هسته‌ای ایران بالا گرفت و بیشتر کشورهای عربی از آمریکا درخواست حمله به ایران را داشتند، عمان تلاش داشته تا نقش میانجیگر را بین ایران و آمریکا حتی از پیش از روی کار آمدن دولت باراک اوباما داشته باشد.

علاوه بر سابقه قدیمی روابط دو کشور، این که ایران و عمان بر دو سوی تنگه هرمز مسلط هستند هم عاملی مهم در حسن همجواری آنها به شمار می‌رود. ثبات و آرامش این تنگه هم به لحاظ امنیت عمان و هم به دلیل اهمیت آن برای تدوام صدور نفت از خلیج فارس به جهان اهمیت زیادی دارد. همه این‌ها ایجاب می‌کند که مسقط روابط حسنه و عاری از تنشی با تهران داشته باشد و حتی بکوشد تنش‌های بالقوه خطرناک در روابط ایران با سایر کشورها را هم تا حد ممکن کاهش دهد.

همین مناسبات خوب با تهران سبب شده که به خصوص در دهه گذشته عمان نقش میانجیگرانه بی‌بدیل در مناسبات ایران و غرب برای آزادی گروگان‌ها و شهروندان زندانی دو طرف (مانند بازداشت سه شهروند آمریکایی در سال ۲۰۰۹ و آزادی شماری از افراد نزدیک به حکومت ایران که از زندان‌های غرب) بازی کند.

روابط اقتصادی

اگرچه روابط اقتصادی میان جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان از رشد و توسعه متوازن با روابط سیاسی برخوردار نمی باشد. لیكن با امضای برخی اسناد مهم میان دو كشور بسترهای لازم جهت بهره برداری ازظرفیت های موجود به منظور ارتقاء سطح همكاری های اقتصادی فراهم گردیده است. این اسناد عبارتند از:
موافقتنامه بازرگانی، موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه گذاری متقابل، موافقت نامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف، موافقت نامه كشتیرانی بازرگانی، موافقت نامه همكاری حمل ونقل هوائی، و موافقت نامه بین المللی تاسیس كریدور بین المللی ترانزیت كالا و مسافر (كه در اردیبهشت ۱۳۹۰ بین پنج كشور ایران – عمان – ازبكستان – تركمنستان و قطر) به امضا رسیده است و یادداشت تفاهم های متعدد در زمینه های همكاری بین اتاق های بازرگانی دو كشور، مبادله اطلاعات فنآوری، گردشگری، و همكاری در زمینه منابع آب، بعلاوه تشكیل كمیته های تخصصی در حوزه های نفت و گاز، همكاری های علمی، امنیتی و سیاسی، گردشگری و كمیته پیگیری اجلاس های كمیسیون مشترك بین دو كشور حاكی از وجود اراده قاطع مقامات عالیه دو دولت برای گسترش روابط در ابعاد مختلف می باشد.

كمیسیون مشترك اقتصادی بین دو كشور نیز به عنوان ركن اصلی توسعه همكاری های اقتصادی در طول بیست سال گذشته با برگزاری ۱۳ اجلاس موفق گردیده؛ راهكارهای لازم را برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو كشور ارائه نماید اگرچه لازم است طرحها و برنامه های پیشنهادی در این كمیسیون متناسب با تحولات داخلی و بین المللی و جهت مرتفع نمودن نیازهای روز دو كشور تدوین و منعقد شود.

حجم مبادلات بازرگانی ایران و سلطنت عمان درسال ۲۰۱۰ میلادی بیش از ۵۰۰ میلیون دلار بوده كه از این میزان سهم صادرات ایران به عمان ۷/۱۱۶ میلیون دلار و صادرات عمان به ایران ۲/۴۴۶ میلیون دلار است. تراز بازرگانی دو كشور در سنوات گذشته اغلب به نفع طرف عمانی بوده است.

عمده ترین اقلام صادراتی ایران به عمان:
انواع میوه و سبزیجات، مس خام، قیر ووآسفالت، میلگرد، موادغذایی، سیمان، كلینكر.

عمان بیش از نود درصد از موادغذایی خود را از خارج از كشور تامین می نماید، با توجه به مرغوبیت موادغذایی ایران و از طرفی علاقه زیاد مردم عمان نسبت به ایرانیان و كالاهای ایرانی كه علاوه بر مرغوبیت دارای قیمت های رقابتی نسبت به مشابه آنها از دیگر كشورها می باشد، لذا بستر مناسبی برای افزایش صادرات این نوع كالا به عمان وجود دارد.

مهمترین اقلام صادراتی عمان به ایران:
انواع خودروی سواری، عطر، لوازم آرایش، انواع البسه، و كالاهای مختلف بصورت صادرات مجدد.
# عمان

به کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت بپیوندید:
T.me/GECONOMY