❇️راه آهن سراسری؛ بدون روتوش … ساختن راه آهن سراسری از آرزوهای ترقی خواهان ایرانی سالها پیش از مشروطه بود و در جریان این نهضت به م

❇️راه آهن سراسری؛بدون روتوش


ساختن راه آهن سراسری از آرزوهای ترقی خواهان ایرانی سالها پیش از مشروطه بود و در جریان این نهضت به مطالبات مشروطه خواهان تبدیل شد. ايرانيان در حسرت بهره‌مندي از راه‌آهن بودند.آن زمان مردم ايران براي سفر از تهران تا شيراز بايد روزها و شب‌ها با كاروان شتر يا كجاوه و تخت روان حركت مي‌كردند. «سياحتنامه ابراهيم بيك» نوشته ميرزا زين العابدين مرغه‌اي (از ايرانيان ساكن قفقاز)، آورده شده است. وي در اين كتاب از اينكه چرا ايراني‌ها راه‌آهن ندارند، ابراز تأسف مي‌كند.

داشتن راه‌آهن در كشور مثل ذوب‌آهن بود. ناصرالدين شاه در سفرنامه هر سه سفرش به اروپا از راه‌آهن تعريف كرده است. وي حتي به وسيله سفرا و كارگزاران ايران در خارجه با افراد بسياري صحبت ‌كرد. يك فرد ارمني به نام ساوالان نيز طرح‌هايي داده بود، ولي اجرايي نشد. چون دولت روسيه و انگلستان هر زمان كه امكان احداث راه‌آهن ايران فراهم مي‌شد، جلوي كار را مي‌گرفتند.

برخی از رساله ها که درباره اهمیت راه آهن با استدلال اقتصادی نوشته شده است به هیجده سال پیش از آغاز نهضت مشروطه باز میگردد.قانون نقشه برداری و ساختن راه آهن در سال 1304 از مجلس گذشت و برای انجام این کار گروهی مهندس آمریکایی به ایران دعوت شدند و اداره راه آهن تأسیس شد.

تأمین مالی این پروژه بزرگ در قانون انحصار قند و چای و شکر پیش بینی شده بود. نخستین کلنگ ساختمان راه آهن، پس از قریب به دو سال مطالعات و نقشه برداری در مهر 1306 به زمین زده شد.

در سالهای اوج ساخت راه آهن(سال های 1314تا 1316) هر روز بیش از 60هزار نفر در ساختمان آن کار می کردند.در طی این مدت بیش از 40 شرکت اروپایی و ایرانی در این پروژه مشارکت داشتند و کارها را به مناقصه انجام میدادند. سرانجام راه آهن سراسری ایران با 1394 کیلومتر خط آهن، پس از نزدیک به 11سال در شهریور 1317- شش ماه زودتر از موعد مقرر- به هم متصل شد.سیگنال
به اقتصاد گلستان بپبوندید:
T.me/eghtesadegolestan