مختصری ار فرآیند ارزیابی اقتصادی پروژه‌های سرمایه گزاری:.. ‍ محاسبه ارزش خالص حال یا. NPV

مختصری ار فرآیند ارزیابی اقتصادی پروژه های سرمایه گزاری:

‍ محاسبه ارزش خالص حال یا
NPV
فرض کنید شما یک طرح سرمایه گذاری را می خواهید اجرا کنید. طبیعتا این طرح نیاز به صرف هزینه هایی برای شروع و عملیاتی کردن پروژه دارد یعنی هزینه ثابت. بعنوان مثال برای انجام یکی از فرصتهای سودآور این کانال بطور نمونه پرورش و تولید مرغ ارگانیک :
نیازمند به خرید آبخوری و دانخوری و یک سیستم گرمایشی و سرمایشی و تهویه هوا هستید که مثلا ۲۰۰ هزار تومان هزینه دارد
همچنین اگر قرار باشد شما در یک اتاق ۵۰ متری ۲۰۰ عدد جوجه ریزی داشته باشید حدود ۳۰۰ هزار تومان هزینه جوجه ریزی و فرض کنید در طول هر دوره هزینه های متغیر شامل برق و گاز و آب و دان هم حدود ۵۰۰ هزار تومان باشد.
پس تا اینجا کل هزینه ثابت =۲۰۰ هزار تومان

کل هزینه های متغیر = ۸۰۰ هزار تومان
هزینه ثابت یکبار برای همیشه انجام می شود اما هزینه های متغیر در هر دوره تولیدی صرف می شود.
حال فرض کنید در هر دوره شما مبلغ ۳میلیون تومان درآمد داشته باشید باید توجه داشت که این درآمد ناخالص است چرا که از آن تورم زدایی نشده و هزینه فرصت بهره در درون ان نهفته است.
بنابراین اگر فرض کنیم نرخ بهره ۱۲ درصد سالانه باشد یعنی ماهیانه ۱درصد آنگاه باید NPV این طرح رو محاسبه کنیم.
یعنی باید مجموع سود خالص در هر دوره (درآمد هر دوره منهای هزینه متغیر هر دوره ) را تقسیم بر عدد (۱+ نرخ بهره ماهیانه که در اینجا یک درصد است) به توان دوره کنیم و حاصل این عبارت رو از عبارت ( هزینه ثابت تقسیم بر عدد ۱ + نرخ بهره ماهانه که در اینجا یک درصد) کم کنیم) اگر عدد حاصل مثبت باشد پروژه سوداور است در غیر اینصورت نباید مبادرت به انجام آن پروژه نمود.

همچنین ذیلا فرمول FV را که شباهت زیادی با NPV دارد محاسبه می کنیم .مفهوم فرمول FV بدین صورت است که رقمی با ارزش آتی FV که قرار است در انتهای سال n ام بدست آید، حاصل یک سرمایه گذاری به ارزش PV می باشد که در حال حاضر و با نرخ سود سالانه i در یک شرایط بدون ریسک انجام می گردد. در یک سرمایه گذاری جریانات نقدی حاصل که نتیجه جمع جبری هزینه ها و درآمدهای هر سال می باشد و در واقع همان FV های مختلف است، با واحد پولی بیان می گردد. اما بایستی توجه نمود که علاوه بر واحد پول، عامل مهم دیگری که بر ارزش این جریانات تأثیر گذار است فاکتور زمان می باشد. در واقع واحد این جریانات نقدی پول در زمان می باشد و عامل زمان نقطه متمایز این ارقام است که باعث می گردد نتوان ارقام سال های مختلف را بایکدیگر جمع و مقایسه نمود.

هر رقم پیش بینی شده برای جریانات نقدی در سال های آتی برابر یک سرمایه گذاری با نرخ سود سالانه i در زمان حال می باشد. براین اساس در تجزیه و تحلیل های مالی برای برطرف نمودن بعد زمان از ارزش زمانی پول استفاده می گردد و با استفاده از ضریب تنزیل ارقام سال های مختلف به ارزش فعلی تبدیل شده و بدین ترتیب فرایند مقایسه و تصمیم گیری به راحتی انجام می گیرد.
دکتر یاسر رخشان

به کانال اقتصاد گلستان بپیوندید :
T.me/eghtesadegolestan