در باب بودجه‌های فرهنگی.. دکتر امیرحسین خالقی

در باب بودجه های فرهنگی

دکتر امیرحسین خالقی
در بودجه امسال سهم نهادهای فرهنگی مورد توجه زیادی قرار گرفت؛ قرار است سر جمع چیزی بیش از 5 هزار و ششصد میلیارد تومان از منابع عمومی برای ارتقای فرهنگی مردم در 31 نهاد فرهنگی استفاده شود، خیلی ها نقد داشتند که روشن نیست این پول ها کجا می رود و چقدر واقعا به کار مردم آمده است؛ از آن سو کسانی می گفتند که با توجه به لزوم نقش آفرینی دولت در حمایت از فرهنگ ملی و دیپلماسی فرهنگی و قدرت نرم و مانند آن باید هوای نهادهای فرهنگی را داشت و در کشوری مانند فرانسه هم اوضاع همین طور عمل می شود.

نگارنده به یاد می آورد که از سال ها پیش وقتی صحبت از بحث سیاست فرهنگی و مانند آن می شد، این مثال فرانسه مطرح می شد که دولت هوای اهالی فرهنگ و تفکر را دارد؛ اما اشتراک لفظ دائم رهزن است، درست که فرانسه بودجه چند میلیارد دلاری فرهنگ دارد، ولی همانطور که نباید اوضاع شانزه لیزه را با میدان بهارستان مقایسه کنید؛ باید حواستان باشد که معنای "فرهنگی" در فرانسه شاید با نسخه ایرانی آن تفاوت داشته باشد.

وزارت فرهنگ فرانسه بیشتر به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایرانی ها شبیه است تا چیز دیگر، بیشتر به دنبال حفاظت از اماکن تاریخی و موزه ها و آثار فرهنگی و برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری است تا جذب توریست کند و برای مملکت ثروتی تولید کند؛ این خیلی ربطی به تصور غالب در ایران از واژه "فرهنگی" ندارد و مقایسه این دو نابجاست. بماند که اساسا حضور دولت در هر کاری از جمله "فرهنگی" در هر جای جهان حتی فرانسه همچنان گرفتار مصیبت ناکارآمدی و فساد خواهد بود.

به برکت شبکه های اجتماعی ملت به فکر این افتاده اند که پول عمومی کجا و چطور صرف می شود و این امیدوار کننده است، شاید سطح آگاهی در مملکت آریایی اسلامی رو به بهبود است، والله اعلم

@eghtesadegolestan