❇️ بایدها و نبایدهای سیاستگذاری. قسمت اول

❇️ بایدها و نبایدهای سیاستگذاری
قسمت اول

با توجه به برآوردهایی که از چشم‌انداز اقتصادی سال 1398 وجود دارد، لازم است در سال جدید سیاست‌های اقتصادی دولت در جهت ممانعت از تعمیق رکود و جلوگیری از شتاب گرفتن مجدد قیمت‌ها باشد. هرگونه درک نادرست از ریشه‌های رکود و تورم موجود در اقتصاد ایران ممکن است به سخت‌تر شدن شرایط اقتصادی در سال آینده منجر شود.

به طور خلاصه می‌توان ریشه رکود و تورم فعلی اقتصاد را به این صورت تشریح کرد. رکود اقتصادی و کاهش تولید در اقتصاد ایران در اثر کاهش تدریجی ظرفیت‌های تولید و استهلاک ظرفیت‌های رشد بوجود است. در واقع، افت تولید در اقتصاد ایران، ناشی از تحولات طرف عرضه اقتصاد است و ریشه‌ در کاهش نرخ سرمایه‌گذاری یک دهه گذشته، استهلاک ظرفیت‌های تولید بنگاه‌ها، ضعف زیرساخت‌های عمومی، تضعیف نظام تأمین مالی اقتصاد و تشدید تحریم‌های خارجی دارد. از طرف دیگر، تورم فزاینده ماه‌های اخیر نیز محصول رشد فزاینده نقدینگی چندین سال‌ گذشته و شکاف انباشته بین رشد نقدینگی و رشد ظرفیت‌های تولید در اقتصاد کشور است.

بنابراین این نکته به لحاظ سیاست‌گذاری بسیار اهمیت دارد که بدانیم رکود تولید ناشی از کاهش ظرفیت‌های تولید است و افزایش قیمت‌ها نیز ناشی از تحولات عوامل بنیادین و رشد نقدینگی است. در نتیجه با سیاست‌های انبساطی و تحریک تقاضا امکان بازگرداندن تولید به مسیر بلندمدت وجود ندارد و لازم است ظرفیت‌های رشد اقتصادی در کشور بازسازی شود. همچنین با سرکوب قیمت‌ها و نرخ‌گذاری امکان کنترل تورم و ثبات قیمت‌ها وجود ندارد و لازم است روند رشد نقدینگی کاهش یابد.

با توضیحات مذکور، به منظور اجتناب از سیاست‌هایی که می‌تواند منجر به تعمیق رکود و تشدید تورم گردد، مهمترین مسائلی که دولت باید در سال 1398 نسبت به انجام آنها اقدام کند یا لازم است از انجام آن‌ها احتراز کند، در ادامه مورد اشاره قرار گرفته است.
ادامه دارد...
کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت؛
T.me/Geconomy