‍ ⭕️ آسیبهای ممنوعیت کشت برنج در گلستان.. یاسر رخشان. دکتری اقتصاد

‍ ⭕️ آسیبهای ممنوعیت کشت برنج در گلستان

یاسر رخشان
دکتری اقتصاد

هییت محترم وزیران کشت برنج را به غیر از گیلان و مازندران در سایر استانها با محدودیت و ممنوعیت مواجه ساخته است .

اگرچه در نگاه اول دغدغه مندی دولت بمنظور حفظ منابع آبی که به این مصوبه ختم شد شاید محترم شمرده شود اما اگر عوارض و هزینه های پیدا و پنهان این تصمیم در شرایط حاضر و آتی کشور رو مورد موشکافی قرار دهیم درخواهیم‌ یافت که دولت محترم بازهم نزدیکترین راه را بهترین راه دیده است!

پیشتر در رابطه با مفهوم آب مجازی و راهکارهای اقتصادی حل بحران آب در کشور توضیحاتی داده بودم و اینکه با یک برنامه ریزی مناسب و سرمایه گذاری در پروژه های آب شیرین کن هسته ای بخش عظیمی از بحران آب را می توان با به خدمت گرفتن تکنولوژی روز حل کرد و برای دوره های کوتاه مدت دولت ضرورتا می تواند با طرح های نکاشت و یا طرحهای حمایتی از کشاورزان و همچنین افزایش قیمت محصولات جانشین و تعریف کشت های بهینه مانند پنبه ، کشاورزان را با مکانیزمهای تعریف شده در علم اقتصاد بر اساس نیروهای بازار از کشت محصولات آب بر منصرف کرد اما استفاده از شیوه های تحمیلی و جبری همچون مورد کنترل بازار ارز در زمستان گذشته نتیجه ای جز شکست و تبدیل و تشدید مشکل فنی به مسائل امنیتی و سیاسی نخواهد داشت.

🔻نخست تحریم های بی سابقه که به کشور تحمیل شده است که بواسطه عدم ورود ارز و کالاهای سرمایه ای و واسطه رکود تورمی را تعمیق بخشیده و هر روز بر تعداد بیکاران و همسو با آن گرانی و تورم افزوده می شود. بنابراین اقتصاد ایران دیگر یارای تزریق جمعیت بیکار بیشتری را نخواهد داشت چراکه با اوضاع نابسامان حال حاضر در بخش کشاورزی تنها گونه زراعی که برای کشاورزان جذابیت دارد گونه زراعی برنج است و با محدودیت و ممنوعیت کشت این گیاه بر جمعیت بیکاران افزوده خواهد شد

🔻دوم بخش عظیمی از برنجکاران بخصوص در استان گلستان از قدیم الایام با حفر قنات های فراوان به کشت برنج مشغول بودند و جغرافیای کشاورزی این کشاورزان بنوعی تعریف شده که این کشاورزان را در زمره خرده مالکی قرار داده است و اراضی این
بهره برداران، کاربری کشت محصول دیگری نخواهد داشت( با توجه به دبی کم آب قنات) که متمرکز ساختن این اراضی خرده مالکی (نسق) بهترین راهکار افزایش راندمان آب و زمین از گذشته تا حال محسوب می شود.
بنابراین ممنوعیت و محدودیت کشت برنج برای این کشاورزان مشکلی مضاعف ایجاد خواهد کرد ، ضمن اینکه کشت برنج با منبع آبی قنات به هیچوجه خطری را متوجه منابع آبی استان نمی کند .

🔻روشهای جدید کشت برنج همچو کشت خشکه کاری یکی از شیوه های نوین مقابله با بحران کم آبی می باشد که وزارت محترم کشاورزی می تواند با حمایت و آمادگی زیرساخت ها بستر لازم را برای ترویج و گسترش این استراتژی آماده سازد.

🔻از سویی استانی مانند گلستان که کمتر از ۲۰ سال از جدا شدنش از مازندران نمی گذرد اگر بر فرض امکان ، همچنان بخشی از جغرافیای سیاسی استان مازندران محسوب می شد آیا امروز باز هم‌ مصوبه محدودیت کشت برنج متوجه آن می شد؟

🔻همچنین از آنجا که اقتصاد استانی چون‌گلستان به دلیل عدم برخورداری از صنایع پیشرفته و نداشتن بخش گردشگری فعال صرفا وابسته به کشاورزی است بنابراین ممنوعیت و تحدید غیر اصولی کشاورزان رکود اقتصادی در این استان ۲میلیون نفری با نرخ بیکاری بالا را تعمیق خواهد بخشید.

بنابراین هزینه زا بودن این تصمیم از هم اکنون هویداست و آنچه بیشتر سبب نگرانی می شود علاوه بر سنگین تر شدن سایه فقر و فلاکت بر کشاورزان این استان که به گواهی آمار حدود ۷۰ درصد از مردم این استان را مستقیم و غیر مستقیم شامل می شود ، آسیبهای مدنی ناشی از این تصمیم است!

امید به آنکه مدیران توانمند این استان از جمله استاندار محترم، نماینده ولی فقیه ، سازمان جهاد کشاورزی و بویژه مجمع نمایندگان استان تمام‌ظرفیتهای قانونی خود در انعکاس زوایای پیدا و پنهان این تصمیم غیرکارشناسی به دولت محترم به کار گیرند.

کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت:
T.me/GECONOMY