گزارشی از شاخص ادراک فساد و بررسی ریشه‌های فساد سیستماتیک در کشور؛

گزارشی از شاخص ادراک فساد و بررسی ریشه های فساد سیستماتیک در کشور ؛

سازمان شفافیت بین‌الملل، با استفاده از شاخص درک یا احساس فساد (به انگلیسی: (Corruptions Perception Index(CPI)، کشورها را برحسب میزان فساد موجود درمیان مقامات دولتی و سیاستمدارانشان رتبه‌بندی می‌کند. به عبارت دیگر، این معیار، شاخصی است که رتبه فساد در بخش عمومی یک کشور را درمیان سایر کشورهای جهان نشان می‌دهد.

این شاخص که هرساله منتشر می‌شود، به‌وسیله معیارهای تعیین‌شده سازمان جهانی شفافیت بین‌الملل و دانشگاه پاساو در آلمان (Universität Passau) محاسبه می‌شود. و بزرگتر بودن این شاخص بیانگر میزان فساد گسترده تر در ساختار اداری و اقتصادی یک کشور میباشد .
فساد همچون موریانه ایست که پیکر سیستم اداری یک کشور را از درون تهی کرده و در واقع بزرگترین و مهمترین آسیب برای براندازی یک نظام سیاسی در دنیای مدرن تلقی می شود .
از منظر شاخص رقابت هم فساد بعنوان عامل تهدید کننده رقابت سالم در سیستم اقتصادی و سیاسی و اداری یک کشور ارزیابی میشود چرا که فرصت ایجاد رقابت سالم بین افراد یک جامعه در رسیدن به اهداف مشترک را به خطر می اندازد .
در این بخش قصد داریم ریشه ها و علل ودلایل فساد گسترده در کشور را شناسایی کنیم ؛

۱- عدم التزام به اصل شایسته سالاری در انتصابات ؛ همانطور که نیک می دانیم نبود التزام به اصل شایسته سالاری در انتصاب مدیران سبب ناکارآمدی در سیستم مدیریتی می شود چراکه مرتبا شاهد این اتفاق نامبارک هستیم که افراد به دلیل برخورداری از ژنهای خوب و یا ارتباط سببی و نسبی با آقازادگان سیاسی یک شبه راه صد ساله را طی کرده و در سمتهای حساس مدیریتی قرار گرفته بی آنکه توشه ای از تخصص منظور را در چنته داشته باشند و اصطلاحا مدیران شایسته جای خود را به مریدان وابسته می دهند .

۲- عدم اطلاع رسانی به موقع :
بارها اتفاق افتاده به محض رخداد یک فساد مسئولین بجای افشای رسمی ان و عذرخواهی به دلیل وابستگی که با شخص فاسد دارند یا مصلحت اندیشی های دیگر نظیر حفظ آبروی سازمان از افشای رسمی فساد خودداری می کنند و مردم به ناچار از طریق شبکه های مجازی پیگیر قضیه می شوند و این موضوع سبب سلب اعتماد عمومی شده و از ترمیم احساسات مردمی جلوگیری میکند

۳- عدم مصونیت افشارگران :
در ایران بخصوص افرادی که فساد را کشف و افشا می کنند به هیچوجه از مصونیت سیاسی و قضایی برخوردار نیستند و این سبب ایجاد حاشیه امنی برای مفسدان شده تا با تکیه بر این حمایت تلویحی هر روز بر گستره فسادشان بیفزایند.

۴- ضعف شفافیت :
از دیگر دلایل گسترش فساد سیستماتیک در کشور ضعف شفافیت در کشور است و بسیاری از سازمانها با تکیه بر برخی از مقامات حکومتی از اعلام ترازنامه ها و صورتهای مالی خود امتناع می کنند که خود این امر سبب شدت فساد خواهد بود .

@eghtesadegolestan