❇️ تناقض تورم، نقدینگی، تأمین مالی و ترکیب دارایی‌های بانک‌ها

❇️ تناقض تورم، نقدینگی، تأمین مالی و ترکیب دارایی‌های بانک‌ها

درسال‌های اخیر کشور با افزایش حجم و رشد نقدینگی رو به‌رو بوده، با وجود این، نرخ تورم و تأمین مالی بنگاه‌ها دچار کاهش شده است. ادامه روند یادشده می‌تواند به بروز بحران بانکی و تضعیف امنیت اقتصادی کشور منجر شود.

در مجموع، درخصوص تناقض نقدینگی بالا، تورم پایین و کاهش تأمین مالی می‌توان گفت که گرایش کم‌سابقه نقدینگی به سمت شبه‌پول و کاهش سرعت گردش پول باعث شده است ثبات تورم توجیه شود.

در مورد تناقض کاهش میزان تأمین مالی بنگاه‌ها توسط نظام بانکی به‌رغم رشد قابل توجه نقدینگی، می‌توان علت را در ترکیب دارایی‌های نظام بانکی ریشه‌یابی کرد که نشان‌دهنده ورود سپرده‌ها به دو کانال غیرتسهیلاتی است؛

یکی، مسیر دارایی‌های ثابت و بنگاه‌داری بانک‌ها و مؤسسه‌های اعتباری است که باعث می‌شود سپرده‌های جذب شده از کانال اعطای تسهیلات خارج و به کانال‌های غیرمرتبط با اصول متعارف بانکداری وارد شود. دیگری جایگزینی تأمین مالی بخش غیردولتی با بدهی (اغلب تسهیلات) بخش دولتی است.

ترازنامه شبکه بانکی کشور نشان می‌دهد که در مقابل افزایش تعهدات اصل و سود سپرده نظام بانکی، رشد دارایی‌ها اغلب از طریق اقلام با نقدشونگی پایین (به‌خصوص سایر دارایی‌ها)، رخ داده است.

همچنین بخش مهمی از کاهش تأمین مالی توسط بانک‌ها مربوط به انجماد دارایی‌ها به دلیل بنگاه‌داری بانک‌هاست، به‌طوری که براساس گزارش بانک مرکزی، حدود ۵۴ درصد دارایی‌های شبکه بانکی کشور به بنگاه‌داری اختصاص یافته است و امکان تشدید آن از طریق واگذاری شرکت‌های دولتی به بانک‌ها برای جبران بدهی دولت، وجود دارد.

از این‌رو، در کنار افزایش تعهدات بانک‌ها، تشدید انجماد دارایی‌های شبکه بانکی زمینه وقوع بحران بانکی را فراهم می‌کند که امنیت اقتصادی و ملی کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

✅راهکارهای پیشنهادی در راستای جلوگیری از شکل‌گیری و تشدید بحران بانکی، توجه به موارد زیر در حوزه بانکی کشور ضروری است:
ساماندهی وضعیت بدهی‌های دولت
تدوین برنامه‌ای جامع برای کاهش دارایی‌های ثابت،
پی‌گیری واگذاری دارایی‌های مازاد بانک‌ها به‌طور تدریجی
نظارت بر واگذاری دارایی‌های مازاد بانک‌ها.

@eghtesadegolestan