هیوم، فیلسوف قرن هجدهم، تمثیل زیر را برای هشدار دادن نسبت به خطرات تفکری بنام «تفکر استقرایی» بکار برد:

@HRMCHANNEL

‼️دیوید هیوم، فیلسوف قرن هجدهم، تمثیل زیر را برای هشدار دادن نسبت به خطرات تفکری بنام " تفکر استقرایی " بکار برد:

مرد مزرعه داری چند غاز می خرد و به شروع به پرورش و غذا دادن آنها میکند . ابتدا حیوان، ترسو و مردد است و نمیتواند لطف هر روزه مرد مزرعه دار را باور کند. با خود فکر میکند: «چه اتفاقی افتاده است؟ چرا او به من غذا می دهد؟»
موضوع هفته ها و ماهها ادامه پیدا می کند تا اینکه بالاخره تردیدهای غاز از بین می رود و بعد از چند ماه غاز مطمئن می شود که:مرد مزرعه دار من را دوست دارد.
مرد مزرعه دار به غذا دادن و مراقبت از غازها ادامه میدهد تا آنجایی که باور غاز اینگونه شکل می یابد که : مرد مزرعه دار دوست من است و من را به شدت دوست دارد . در حالی که غاز کاملا از خیرخواهی و علاقه مرد مزرعه دار مطمئن شده است. یک روز در کمال ناباوری از قفسش بیرون کشیده می شود و سرش را می برند. 😱😱

✍️این غاز قربانی تفکر استقرایی شده است.تفکری با گرایش ترسیم نوعی یقین و اطمینان عالم گیر بر پایه مشاهدات منفرد.
✍️مشاهداتی که از لحاظ نوع و محتوا یکسان و مکرراند اما بواسطه تکرار در گذشت زمان تبدیل به نوعی باور می گردند. هر چند گاهی، این تکرار تبدیل به نوعی اعتقاد، قانون، ایمان، روش اجرایی و ... نیز می شوند.
@HRMCHANNEL
📌تنها غازها نیستند که در دام این نوع از تفکر گرفتارند. گاهی ما انسانها نیز در دام محبت و توجه مزرعه دارها گرفتار می شویم. در قفس هایی زندانی می شویم که نه برای امنیت ما که برای انتفاع بیشتر از ما در آنها محصورمان کرده اند.

⭐️بسیاری از ما بواسطه تکرار در مشاهده رفتارها عادت به استنتاج و قضاوت های سریع و زودهنگام داریم. با مشاهده تکرار در انجام فرآیندها، اینگونه استنتاج میکنیم که فرآیند در بهترین روش ممکن اجرا میگردد و یا برخی رفتارهای دیگران را دلیل بر وجود نوعی خصیصه اخلاقی آنها می دانیم.
اطراف ما انسانها نیز مزرعه دار ها و قفس های زیادی هستند که نیت غذا دادن شان از سر خیر خواهی نیست!! مواظب قفس ها باشیم.
مرتضی جوشقانی شهریور ماه 1396

#تفکر

در کانال آموزشی مدیریت منابع انسانی و تولید با ما همراه باشید👇👇👇
@HRMCHANNEL