کبری: Cobra Effect.. این مسئله یک خطر جدی محسوب می‌شد و باید به شکلی برای آن چاره‌اندیشی می‌کردند

@HRMCHANNEL
اثر کبری : Cobra Effect

سالها پیش وقتی هند مستعمره‌ی انگلیسی‌ها بود، تعداد مارهای کبرا در سطح شهر دهلی به میزان چشم‌گیری افزایش یافته بود. این مسئله یک خطر جدی محسوب می‌شد و باید به شکلی برای آن چاره‌اندیشی می‌کردند.دولت احساس کرد به تنهایی نمی‌تواند از عهده‌ی مدیریت این وضعیت و رفع این چالش برآید. به همین علت تصمیم گرفته شد که از مشارکت شهروندان هم برای رفع این مشکل استفاده شود.

بسیاری از مدیران همیشه آماده‌اند تا در مواجهه با هر مشکل و چالشی، صورت مسئله را به صورت شتابزده تعریف و تعیین کنند و سپس، با همان شتابزدگی، راهکارهایی را هم ارائه کنند و به دفاع جانانه از آن بپردازند. راهکارهایی که نه تنها باعث برون رفت از بحران نمی شوند بلکه به نوعی منجر به ایجاد بحرانی بزرگتر و وسیع تر از مشکل وبحران اولی می شوند.

بدین ترتیب قانونی تدوین شد که دولت به ازای هر مار مرده ای که مردم تحویل می دادند مبلغی را بعنوان پاداش پرداخت میکرد. این سیاست در ابتدا بسیار موفق بود ومردم مارهای مرده زیادی را تحویل شهرداری ها دادند وطبیعتا توقع میرفت که در طول زمان تعداد مارهای کبری کم شده و یا از اثر خطرات آن کاسته شود. اما با کمال تعجب دیده شد که تعداد مارهای مرده تحویلی هر روز در حال افزایش است. 😳😳😳

@HRMCHANNEL

🙄حدس شما چیست ؟
بله کاملا درست است. مردم برای دریافت بیشتر پاداش در منازل خود مار کبری پرورش می دادند! و بعد از کشتن آنها و تحویل به شهرداری جایزه دریافت می کردند. !!! بعد از مدتی که دولت از این فریب مردم مطلع شد پرداخت پاداش را متوقف کرد. اینبار مردم اقدام به رها سازی مارهایی کردند که دیگر برای آنها هیچ سود و پاداشی نداشت.😱😱😱

لذا موضوع مارهای کبری نه تنها حل نشد بلکه دولت مجددا باتعداد مارهای بیشتری در شهر مواجه شد !!!

🔎🔎🔎براین اساس این داستان را می توان از دو منظر نتیجه گیری کرد :

1- بر اساس یک نظریه معروف در حوزه رفتار سازمانی و منابع انسانی، افراد به سیستم پاداش به گونه ای واکنش نشان میدهند که بیشترین عایدی را از آن داشته باشند. لذا بایستی مواظب تدوین قوانینی باشیم که در سیستم های آکورد طرح ریزی میکنیم.

2- این داستان به نوعی ما را به لزوم تفکری سیستمی وا می دارد تفکر سیستمی به مدیران کمک می‌کند تا ساختار، الگوها و وقایع را در پیوند با یکدیگر مورد بررسی قرار داده و تنها به مشاهده وقایع اکتفا نکنند. تفکر سیستمی مبتنی بر کلی‌نگری است و شاید لازم است تا ابتدا از خود بپرسیم که اثرات این راهکار را در کدام حوزه‌ها مد نظر داریم؟ همچنین به این سوال هم پاسخ بدهیم که اثرات این راهکار را در چه مدت زمان، مورد توجه قرار می‌دهیم؟
مرتضی جوشقانی – مرداد ماه 1396

#تفکر_سیستمی
#اثر_کبری
#سیستم_پاداش

در کانال آموزشی مدیریت منابع انسانی و تولید با ما همراه باشید 👇👇👇
@HRMCHANNEL