🔵 تا سال ۲۰۳۰ به قدرت اقتصادی تبدیل می‌شود؛ تلاش برای حذف نفت از آینده

🔵 #ریاض تا سال ۲۰۳۰ به قدرت اقتصادی #خاورمیانه تبدیل می‌شود؛ تلاش برای حذف نفت از آینده #عربستان

تغییرات در ساختار حکومتی عربستان سعودی با سرعت بالایی دنبال می‌شود. از زمانی که ملک سلمان، فرزند جوانش، #محمد_بن_سلمان را به ولیعهدی انتخاب و در کنار این سمت مهم، دیگر وظایف حساس حکومتی را نیز به او محول کرد، عربستان سعودی شاهد تغییرات دنباله‌داری بوده است. این تغییرات دامنه گسترده‌ای از موضوعات فرهنگی، اجتماعی تا مسائل حساس اقتصادی و سیاسی را تحت پوشش قرار داده است. در کنار این تحولات داخلی، سعودی‌ها نیم‌نگاهی نیز به موضوعات مرتبط با سیاست منطقه‌ای خود دارند. چراکه در دهه‌های اخیر، ریاض سیاست خارجی خود را براساس سیاست‌های تهران تنظیم کرده است و ایران را به عنوان رقیب در منطقه در نظر می‌گیرد. بررسی برنامه چشم‌انداز تحولات سیاسی_اقتصادی عربستان موسوم به برنامه ۲۰۳۰ قابل ارزیابی است. همزمان نیز برنامه توسعه بلندمدت #ایران با عنوان سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ مورد توجه قرار گرفته است. اجرا و توجه به این دو برنامه توسعه‌مدار در ریاض و #تهران می‌تواند چشم‌انداز نسبتا دقیقی از آینده خاورمیانه در اختیار تحلیلگران و صاحب‌نظران قرار دهد.

🔹 کاهش وابستگی به نفت

عربستان گرچه همچنان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلای سیاه در جهان شناخته خواهد شد، اما قصد دارد در دهه‌های آینده و مشخصا تا سال ۲۰۳۰ تمام عواید ناشی از فروش و تولید نفت را به صندوق ذخیره ارزی کشور واریز کند تا پشتوانه قدرتمند اقتصادی‌ای برای نسل‌های آینده باشد. همزمان با این تصمیم مدیران و مقام‌های سیاسی در عربستان تمام توان خود را به‌کار خواهند گرفت تا در برابر کاهش وابستگی به نفت به زمینه‌های جدیدی چون آی‌تی و علوم روبوتیک روی آورند. پروژه بلندپروازانه نئوم ازجمله رؤیاپردازی‌‌های بن سلمان برای عربستان در سال ۲۰۳۰ است.
عربستان سعودی علاوه بر توجه به زمینه‌های تازه‌ای چون آی‌تی، در آینده توجه ویژه‌ای نیز به سرمایه‌گذاری‌های خارجی خواهد داشت. سعودی‌ها سالانه مبلغ ۶۰ میلیارد دلار صرف خرید تسلیحات کرده و تلاش می‌کنند از سال ۲۰۲۰ در ازای هر خرید تسلیحاتی به‌عنوان سهامدار در پروسه تولید نیز حضور داشته باشند. در حال حاضر صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار سهام در شرکت‌های مختلف را در اختیار دارد که قرار است این میزان تا ۲۷۰۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند یعنی ریاض تلاش می‌کند تا سال ۲۰۳۰ میزان سرمایه‌گذاری‌های خارجی خود را به 10 برابر افزایش دهد. در برابر برنامه چشم‌انداز اقتصادی ۲۰۳۰ که محمد بن سلمان چهره اصلی در طراحی و تدوین آن شناخته می‌شود، سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ ایران قرار دارد. برنامه‌ای با سویه‌های اقتصادی که پس از به سرانجام رسیدن توافق هسته‌ای میان ایران و 6 قدرت جهانی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. هرچند پس از اجرای برجام با وجود سفر ۱۶۰ هیئت اقتصادی خارجی به ایران گشایش ویژه‌ای در زمینه سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران شکل نگرفت. همچنین تا یک دهه آینده نیز چشم‌انداز روشنی برای وابستگی نداشتن اقتصاد ایران به نفت مشاهده نمی‌شود.
آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان سعودی در دوران ریاست محمدبن‌سلمان نیز اعلام کرده است این شرکت نفتی در آینده سهام اصلی خود را به‌صورت خصوصی عرضه خواهد کرد و عربستان تبدیل به تنها کشوری خواهد شد که شرکت ملی نفت آن کاملا در اختیار دولت نیست. از این‌رو بن‌سلمان اعلام کرده است در برنامه‌های آینده دولتی، قیمت نفت برای ریاض اهمیتی نخواهد داشت. نفت بشکه‌ای ۳۰ یا ۷۰ دلار برای ریاض فاقد اهمیت خواهد بود. چراکه آینده اقتصادی عربستان به نفت وابسته نیست. در سوی دیگر ایران با در نظر گرفتن هر بشکه نفت با قیمت حداقل ۴۰ دلار برنامه بودجه سالانه خود را تدوین می‌کند. عمده سرمایه‌گذاری‌ها و جهش‌های اقتصادی تهران نیز با در نظر گرفتن نوسانات قیمت نفت و میزان تولید کشورهای نفتی تهیه و تدوین می‌شود.

#نشریات #اینفوگرافیک

https://www.technocracy.news/wp-content/uploads/2017/04/saudi-2020-agenda-716x437.jpg