💠💠 ادامه مجمع عمومی سازمان ملل چه نقش و کارکردی دارد؟

💠💠 ادامه مجمع عمومی سازمان ملل چه نقش و کارکردی دارد؟

🖌برای مثال، در دهه 1960، مجمع عمومی سازمان ملل عضویت هیئت اعزامی آفریقای جنوبی را به خاطر اعمال آپارتاید - که مخالف قطعنامه‌های شورای امنیت و اصول قوانین بین‌المللی بود - معلق کرد. آفریقای جنوبی در سال 1994، پس از اینکه حکومت در این کشور به صورت دموکراتیک به نهادهای منتخب منتقل شد، بار دیگر به عضویت پذیرفته شد.

🖌در یک نمونه دیگر، در سال 19
92 و پس از تجزیه یوگسلاوی سابق، مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب قطعنامه‌ای مانع از این شد که کشور «صربستان و مونته‌نگرو» به صورت خودکار میراث‌دار صندلی کشور یوگسلاوی سابق شوند و این کشور را وادار کردند که برای عضویت در سازمان ملل بار دیگر درخواست نوینی را ارائه کند.

🖌رژیم صهیونیستی نیز برای سال‌ها از عضویت در کمیسیون‌های و کارگروه‌های تخصصی سازمان ملل منع شده بود، زیرا عضویت در این نهادها براساس سهمیه‌بندی منطقه‌ای بود و دولت‌های عربی و اسلامی مانع از عضویت این رژیم در گروه آسیا می‌شدند و تل‌آویو به لحاظ جغرافیایی نمی‌توانست عضو دیگر گروه‌های منطقه‌ای سازمان ملل شود.

🖌اما در سال 2000 میلادی، و با حمایت‌های ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، رژیم صهیونیستی توانست به عضویت دیگر گروه‌های منطقه‌ای (غرب اروپا)‌ درآید و به این ترتیب راه برای ورود نمایندگان این رژیم به کمیسیون‌ها و کارگروه‌های تخصصی سازمان ملل هموار شد.

🔷 شیوه رأی‌گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد

🖌تمامی 193 عضو سازمان ملل متحد از حق رأیی یکسان در مجمع عمومی برخوردارند. ریئس مجمع به صورت فصل به فصل تغییر یافته و از سوی خود مجمع انتخاب می‌شود. در حال حاضر، پیتر تامسون، نماینده دائم کشور فیجی، ریاست مجمع عمومی را برعهده دارد.

🖌ریاست مجمع از الگوی چرخش منطقه‌ای تبعیت می‌کند، شیوه‌ای که در منشور سازمان ملل یا قواعد و رویه‌های مکتوب مجمع به آن اشاره‌ای نشده است، اما به آن عمل می‌شود. البته رئیس مجمع نمی‌تواند از اتباع کشورهای عضو دائم شورای امنیت باشد.

🖌در نشست‌ها مجمع، تصویب قطعنامه‌ها نیازمند رأی دو سوم اکثریت اعضای آن است. در واقع تصمیم‌گیری در خصوص مسائل مهم، همچون مواردی که مرتبط با صلح و امنیت، پذیرش اعضای جدید و مسائل بودجه‌ای نیازمند رأی دوسوم اکثریت اعضا است. اما در خصوص دیگر مسائل، رأی اکثریت معمول اعضا کفایت می‌کند.

🖌در مجمع معمولا کشورهایی که رویکردهای نزدیک به هم دارند، در هنگام رأی دادن در کنار هم قرار می‌گیرند و گروه‌هایی همچون «گروه 77» را تشکیل می‌دهند.

🔷 مصوبات تاریخی مجمع عمومی سازمان ملل متحد

🖌با اینکه مجمع عمومی نهادی کنشگر نیست، اما با اینحال، قطعنامه‌های این مجمع همچنان مهم بوده و نشانه‌ای از موضع دولت‌های عضو آن در خصوص یک موضوع خاص است. مهمترین مصوبات و قطعنامه‌های این مجمع در عمر 71 ساله آن عبارتند از:

🔹«بیانیه جهانی حقوق بشر» مصوب سال 1948
🔹«قطعنامه اتحاد برای صلح» مصوب سال 1950
🔹«بیانیه هزاره» یا همان «بیانیه اهداف توسعه هزاره» مصوب سال 2000
🔹«قطعنامه صهیونیسم نژادپرستی است» مصوب سال 1975

🔷 بخش‌های وابسته به مجمع عمومی سازمان ملل متحد

🖌هر یک از دولت‌های عضو سازمان ملل می‌توانند یک شخص را به نمایندگی از خود در هر یک از شش کمیته اصلی (و یا دیگر کمیته‌هایی که به صورت موضوعی و مقطعی تشکیل می‌شوند) زیرمجموعه مجمع عمومی داشته باشند. کمیته‌های اصلی مجمع عمومی سازمان ملل متحد عبارتند از:

🔹کمیته خلع سلاح و امنیت جهانی (کمیته اول)
🔹کمیته اقتصادی و مالی (کمیته دوم)
🔹کمیته اجتماعی، بشردوستانه و فرهنگی (کمیته سوم)
🔹کمیته ویژه سیاسی و استعمارزدایی (کمیته چهارم)
🔹کمیته اداری و بودجه (کمیته پنجم)
🔹کمیته حقوقی (کمیته ششم)

🔷 برنامه نشست‌های سال جاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد

🖌نشست افتتاحیه مجمع عمومی سازمان ملل در سال جاری، روز 23 شهریور ماه جاری (13 سپتامبر) برگزار شد. طبق برنامه، پیش از فرا رسیدن موعد سخنرانی سران و مقامات ارشد سیاسی جهان در مجمع، برگزاری نشست‌هایی در چارچوب مجمع عمومی برنامه‌ریزی شده است. اهم این برنامه‌ها عبارتند از:

🔹نشست بررسی مسأله پناهجویان و مهاجران، در تاریخ 29 شهریور (19 سپتامبر)

🔹نشست عمومی مجمع با موضوع «اهداف توسعه پایدار: تلاشی جهانی برای دگرگون کردن جهان‌مان»، طی روزهای 30 شهریور تا 5 مهر (20 تا 26 سپتامبر)

🔹نشست سطح عالی بررسی «مقاومت ضدمیکروبی» در تاریخ 31 شهریور (21 سپتامبر)

🔹نشست سطح عالی بزرگداشت سیزدهمین سالگرد «بیانیه حق توسعه» در تاریخ یکم مهر (22 سپتامبر)

🔹نشست جمعی سطح عالی برای بزرگداشت و تقدیر از «روز بین‌المللی حذف کامل سلاح‌های هسته‌ای» در تاریخ 5 مهر (26 سپتامبر). @internationalrel

https://telegram.me/joinchat/BfQppT2P5y6W_DfImq6iYg