نظری بر قدرت جامعه مدنی ترکیه در برابر پنجمین کودتا / شکست کودتا از رسانه

نظری بر قدرت جامعه مدنی ترکیه در برابر پنجمین کودتا / شکست کودتا از رسانه

قریب به دو دهه پس از آخرین کودتا در تاریخ ترکیه، جمعه شب بخشی از نظامیان در این کشور بار دیگر با هدف سرنگون ساختن دولت اسلام گرای اردوغان کودتا کردند. کودتاچیان درست مانند کودتاهای 1960، 1971، 1980 و 1997، زیر پاگذاشتن اصول کمالیستی و سکولاریستی از سوی دولت ترکیه را دلیل کودتا برشمردند.
با وجود اینکه کودتاهای پیشین ارتش معمولا در ساعاتی صورت می گرفت که جمعیتی محدود در خیابانها بودند – آخرین کودتا ساعت 3 بامداد آغاز شد – خبر این کودتا کمی زودتر از قبل منتشر شد اما با مقاومت های مردمی مواجه گشت. مردمی که عمدتا از طریق شبکه های مجازی در جریان کودتا قرار گرفته بودند و حتی فیلتر فیسبوک و توئیتر هم باعث بی خبر ماندن آنها نشده بود.
وقتی که اردوغان از طریق اسکایپ و بر روی گوشی موبایل خود گفتگویی را با سی ان ان ترک انجام داد، دیگر روشن بود که تکنولوژی رسانه های نوین چگونه به کمک مخالفان کودتا آمده تا هواداران خود را علیه ارتش بسیج کنند. کمی بعد واکنشهای اینترنتی فتح الله گولن، عبدالله گل و فرمانده نیروی زمینی ارتش ترکیه همگی نمایشی از مقابله رسانه و سلاح در ترکیه بود.

مقاومت هواداران اردوغان در برابر کودتا به خوبی نشان داد که هرچند ممکن است بخش مهمی از مردم ترکیه از سیاست های او به ویژه در قبال تحولات ترکیه خرسند نباشند، اما جامعه مدنی با کمک ابزارهای جدید اطلاع رسانی به این سطح از قدرت رسیده که نگذارد ترکیه شاهد پنجمین کودتا در پنجاه سال اخیر باشد. کودتایی که بار دیگر به دنبال آتاتورک گرایی در ترکیه بود و البته شاید نقطه آغازی بر تحولات آتی سیاست های آنکارا باشد.
مصطفی انتظاری هروی/ کارشناس مسایل سیاسی
@Internationalrel