✍🏻 توازن به نفع است (بخش ۱). قاسم.. اعتماد

✍🏻 توازن #عراق به نفع #ايران است (بخش 1)
قاسم #محبعلی

#روزنامه اعتماد
شنبه 30 تیر 97

در منطقه #خاورميانه رقابت روشني ميان جمهوري اسلامي #ايران و #عربستان سعودي براي افزايش نفوذ در كشورهايي مانند #عراق، #سوريه و #لبنان و همچنين كشورهاي كوچك‌تر حاشيه #خليج_فارس وجود دارد كه از ديد هيچ ناظر بيروني پنهان نمي‌ماند. اخيرا شاهد بوديم كه پس از مشكلاتي كه به لحاظ قطعي برق در عراق رخ داد، هيات بلندپايه‌اي از عراق براي ديدار با مسوولان عربستان به رياض سفر كرد، آن هم در شرايطي كه گروه مشكلات اخير در قطعي برق را بر گردن #تهران و قطع برق صادراتي ايران به اين كشور مي‌انداختند. طي سال‌هاي اخير شاهد هستيم كه رويكرد دولت عراق نسبت به رابطه با عربستان سعودي تا حدود زيادي تغيير كرده است و بغداد علاقه بيشتري نشان مي‌دهد تا رابطه خود را كه طي سال‌هاي قبل دچار نشيب زيادي با عربستان شده‌بود، اصلاح كند. بغداد تلاش مي‌كند تا با سه قدرت همسايه خود، يعني جمهوري اسلامي ايران، پادشاهي عربستان سعودي و جمهوري تركيه، رابطه بسيار متوازن‌تر و بهتري ايجاد كند. در شرايطي كه ايران به دليل خشكسالي و گرما با مشكلات تامين انرژي در خاك خودش مواجه شده است، عراقي‌ها فرصتي پيدا كرده‌اند كه براي جبران كمبود توليد انرژي خود، دنبال چاره بگردند و شايد در اين ميان عربستان بهترين گزينه باشد. متاسفانه با وجود سيل درآمد ارزي فروش نفت در سال‌هاي اخير در اقتصاد عراق، دولت اين كشور به دليل فساد ساختاري و مشكلات امنيتي، به‌شدت در تامين خدمات عمومي، ناكارآمد عمل كرده و بخش عمده‌اي از درآمدهاي چشمگير نفت عراق در سال‌هاي اخير ...

به جاي تامين نيازهاي اساسي اين كشور، اژدهاي سيري‌ناپذير فساد را تغذيه كرده است. اما مشخص نيست كه بحث كمبود انرژي و مساله صادرات برق، تا چه اندازه از سوي طرف سعودي عملي باشد. صادرات برق نياز به زيرساخت‌هاي فني دارد كه بايد براي انتقال انرژي فراهم باشد. هنوز اين زيرساخت‌هاي فني به وجود نيامده است و نمي‌توان انتظار داشت كه عراقي‌ها بتوانند به سرعت كمبود انرژي برق خود را از طرف عربستان جبران كنند يا اينكه به سرعت عربستان را جايگزين ايران در تامين برق وارداتي خود كنند.

دولت حيدر عبادي، نخست‌وزير كنوني عراق يا هر كسي كه با تشكيل دولت جديد جانشين او شود، قطعا در سياست تلاش براي توازن روابط ديپلماتيك بغداد با كشورهاي منطقه تغييري نمي‌دهد. بغداد تلاش خواهد كرد تا ميان رابطه‌اش با تهران و رياض يك توازن ايجاد كند. نتايج انتخابات اخير در عراق هم نشان داد كه غالب راي‌دهندگان عراقي علاقه‌مند هستند كه يك دولت متعادل‌تر و متوازن‌تر داشته ‌باشند و رابطه اين كشور با جهان عرب بهبود پيدا كند. من تصور نمي‌كنم اين روند با ماندن يا رفتن آقاي عبادي تغييري بكند. همزمان روابط خوب و صميمانه ميان رياض و بغداد، لزوما به ضرر ايران نيست. ثبات، امنيت، استقرار و پيشرفت عراق، مي‌تواند منافع ملي ايران را نيز تامين كند. طبيعي است كه اگر عراق با همسايگان خود دچار مشكل باشد، ثبات و امنيت اين كشور به هم مي‌خورد. عراق هم با ايران و هم با عربستان همسايه است، هم با عربستان پيوندهاي تاريخي، فرهنگي، مذهبي و نژادي دارد و هم با ايران. قرار نيست كه عراق به نفع يك همسايه و به ضرر همسايه ديگرش عمل كند، نمي‌توان از بغداد انتظار داشت كه دوست عربستان باشد و دشمن ايران يا برعكس، بلكه چه نفع ايران و چه نفع عراق در روابط صميمانه بغداد با هر دو همسايه است.

https://t.me/InternationalRel