ایران جمهوری‌خواه پسند و انتخابات آمریکا/ چرا کارتر مطلوب و اوباما محبوب نشد؟. سرگه بارسقیان

ایران جمهوری‌خواه پسند و انتخابات آمریکا/ چرا کارتر مطلوب و اوباما محبوب نشد؟
سرگه بارسقیان
تاریخ ایرانی: این گفته سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در هفته گذشته که «تفاوتی نمی‌کند در آمریکا چه کسی روی کار بیاید، چه تکراری، چه جدید» عینا تکرار حرف ۳۵ سال قبل اردشیر زاهدی، وزیر خارجه سابق دولت شاهنشاهی بود: «در زمان ترومن و بعد آیزنهاور، سپس جانسون، کندی، نیکسون و فورد، ما با احزاب آمریکا سر و کار نداشتیم، برایمان فرقی نمی‌کرد که رئیس‌جمهوری برگزیده دموکرات است یا جمهوری‌خواه. با دولتی به نام ایالات متحده آمریکا سر و کار داشتیم.» اما آیا سابقه و ذائقه و علاقه ایرانیان هم همین را نشان می‌دهد، یا در پس ذهن و پستوهای زمان که بگردیم، طبع جمهوری‌خواه‌ پسند دولت‌های ایران بیشتر از طمع پیروزی دموکرات‌ها بود؟ از سابقه اسراف سفارت ایران در واشنگتن پیش از انقلاب تا اشغال سفارت آمریکا در تهران پس از انقلاب، این ذائقه جمهوری‌خواه پسند ایرانی‌ها بود که علاقه را به رئیس‌جمهوری غیردموکرات بیشتر کرد. @Internationalrel
‎ابراهیم یزدی، کاظم سامی، ‌احمد صدر حاج‌ سیدجوادی، هاشم صباغیان، محمدعلی هادی نجف‌آبادی و حتی محمد منتظری و هاشمی رفسنجانی معتقد بودند باید با رای فوری و نهایی به بیانیه الجزایر مانع از انتخاب ریگان شد و در مقابل نماینده جوانی چون منوچهر متکی (وزیر خارجه آتی) پشت تریبون رفت و با خرسندی از اینکه «برای نخستین بار در تاریخ انتخابات آمریکا، ایران می‌تواند بر نتیجه این انتخابات اثرگذار باشد» این نظر رهبر انقلاب که کار‌تر رئیس‌جمهور بدی برای آمریکا بود را اینطور تعبیر کرد که: «حضرت امام همچنین فرمودند آقای کار‌تر باید به فکر کاری غیر از ریاست‌جمهوری باشد. سیاست آقای کار‌تر در قبال جمهوری اسلامی باید شکست بخورد.»

‎در رقابت معاون کلینتون و جورج بوش پسر کم نبود امیدواری‌ها در تهران که پیروزی جمهوری‌خواهان نفتی می‌تواند تحریم‌های اعمال شده در دوره دموکرات‌ها را کم اثر‌تر کند؛ مسعود بهنود هم نوشت دیک چنی رئیس شرکت نفتی ‌هالیبرتون که در دولت بوش معاون رئیس‌جمهور شد، اندکی پیش از انتخابات در تهران بود و از قضا قلبش هم گرفت و در بیمارستان دی بستری شد.

‎چهار سال بعدش هم در میانه تهدیدهای نظامی ‌و میدانداری رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه آمریکا در فشار به ایران در جریان پرونده هسته‌ای، تهران به رقیب دموکرات بوش - جان کری - دل نبست و حتی حسن روحانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سؤال نگارنده گفت ایران از دموکرات‌ها زیان بیشتری دیده است و تکمیل نظرش را گذاشت برای مصاحبه با تلویزیون دولتی ایران که: «ما ترجیح نمی‌دهیم دموکرات‌ها برنده شوند... دموکرات‌ها به طور تاریخی بیش از جمهوری‌خواهان به ایران صدمه زده‌اند... در دوره بوش، علیرغم شعارهای بی‌پایه و تند علیه ایران، او در عمل دست به اقدام خطرناکی علیه ایران نزده است.»

http://tarikhirani.ir/fa/news/30/bodyView/2750