گفت‌و‌گو با محمد جواد؛ پشیمان خواهد شد (بخش ۲).. سارا معصومی روزنامه اعتماد

http://www.etemaad.ir/1396/12/14/Main/JPG/13961214-4042-6-10.jpg

📝 گفت‌و‌گو با محمد جواد #ظريف؛ #اروپا پشيمان خواهد شد (بخش 2)

سارا معصومی ـ روزنامه اعتماد

🔹 آيا نخستين وتوي #روسيه به نفع تهران در شوراي امنيت نشان از فصل جديدي در روابط #ايران - #روسيه آن‌طور كه در تحليل‌هاي غربي و منطقه‌اي ديده مي‌شود، نشان از آغاز فصلي جديد در رابطه ايران و روسيه دارد؟

شوراي امنيت بايد از روسيه متشكر باشد كه مانع از به خطر افتادن دوباره حيثيت اين شورا شد. ما ضمن اينكه از اقدام روسيه تقدير مي‌كنيم اما احساس مي‌كنيم كه روسيه به عنوان يك عضو دايم شوراي امنيت با وتوي خود مانع از تصويب قطعنامه‌اي در شوراي امنيت شد كه در سال‌هاي آينده به عنوان قطعنامه دفاع از متجاوز شناخته شود.

اروپا تا ١٢ ماه مه براي پاسخ دادن به شروط رييس‌جمهور امريكا درباره برجام فرصت دارد. گفته مي‌شود كه در اين زمينه تاكنون دو دور گفت‌وگو ميان نمايندگان تروييكاي اروپايي و هيات امريكايي برگزار شده است. آيا نتيجه اين گفت‌وگوها به تهران منتقل شده است؟ آيا اين گفت‌وگوها ممكن است به #برجام آسيب بزند؟

حتما هر اقدامي براي خشنود كردن طرفي كه تاكنون بيشترين موارد نقض برجام را در كارنامه دارد، بي‌فايده است. در حال حاضر دو گروه برجام را نقض كرده‌اند؛ امريكايي‌ها و اروپايي‌ها. امريكايي‌ها به دليل سياست‌هاي واشنگتن و اروپايي‌ها به دليل سياست‌هاي #آمريكا. اروپايي‌ها در برخي موارد به دليل سياست‌هاي امريكا نتوانستند تعهدهاي برجامي خود را به ويژه در حوزه روابط بانكي اجرا كنند. بنابراين اين دو گروه (اروپا و امريكا) در شرايطي نيستند كه براي كشوري كه برجام را به طور كامل اجرا كرده شرط و شروط بگذارند. ورود آنها به اين حوزه خطرناك است و طبيعي است كه ايران واكنش مناسب نشان خواهد داد. برداشت ما اين است كه فعلا #ترامپ شعارهايي را مطرح كرده كه هيچ كدام آنها جنبه عملياتي ندارد. اروپايي‌ها در بسياري از موارد نمي‌دانند كه معناي شعارهاي رييس‌جمهور امريكا چيست و البته شايد در برخي از اين موارد خود امريكايي‌ها هم ندانند كه معني اين شعارها چيست.

برخي در موضع شعار، حرف‌هاي بسياري را مطرح مي‌كنند ولي وقتي وارد مرحله عملياتي كردن اين شعارها مي‌شوند با مشكل روبه رو مي‌شوند. برخي از اين حرف‌ها تنها كاربرد شعاري دارد مانند نگراني از نقش منطقه‌اي ايران؛ ايراني كه در صف مقدم مبارزه با تروريسم در منطقه ايستاده، ايراني كه تمام انتخاب‌هاي آن در منطقه، برخلاف تمام انتخاب‌هاي غلط طرف‌هاي مقابل، درست بوده است يا در بحث انتقاد از برنامه موشكي ايران، شعار دادن براي‌شان هزينه‌اي ندارد اما زماني كه به قطعنامه ٢٢٣١ مراجعه مي‌كنند، مي‌بينند كه در اين قطعنامه به صراحت آزمايش موشك‌هايي كه براي حمل سلاح هسته‌اي طراحي شده‌اند، منع شده است اما خود آنها نيز به خوبي مي‌دانند كه ايران سلاح هسته‌اي ندارد و نخواهد داشت كه موشكي را براي آن طراحي كند. در مرحله بعد نگاهي به ليست خريدهاي تسليحاتي در منطقه مي‌اندازند و مي‌بينند كه تنها در يك سال گذشته در منطقه ما، #عربستان سعودي ٦٧ ميليارد دلار خريد تسليحاتي و مجموع كشورهاي شوراي همكاري ١١٦ ميليارد دلار خريد تسليحاتي داشته‌اند؛ تسليحاتي كه فروشنده آنها به اين كشورها خود اروپايي‌ها و امريكا بوده‌اند. برخي از سلاح‌هاي در اختيار كشورهاي منطقه كه تازه هم خريداري نشده‌اند شامل موشك‌هايي با برد ٢٥٠٠ كيلومتر است لذا زماني كه آنها از مرحله شعار دادن عبور مي‌كنند و وارد مرحله عملياتي كردن اين شعارها مي‌شوند، سردرگم مي‌شوند و نمي‌دانند كه چه بايد بكنند. اخيرا در گزارشي سعي كرده‌اند، توضيح بدهند كه منظور ما از موشك و توانايي موشكي چيست و اين نشان مي‌دهد كه هيچ كدام از اين بحث‌ها، قابليت عملياتي شدن را ندارد چرا كه اگر در چنين مرحله‌اي قرار بگيرد بايد ابتدا تناقض‌هاي موجود را حل كنند كه نمي‌توانند.

من احساس مي‌كنم كه اروپايي‌ها راه بسيار بي‌فايده‌اي را آغاز كرده‌اند البته برخي از آنها با قرار گرفتن در اين مسير به دنبال راضي كردن رييس‌جمهور امريكا هستند اما #اروپا يك بار ديگر هم در گذشته اين روند راضي كردن امريكا را تجربه كرد اما به نتيجه خوبي نرسيد.

#نشریات