🔴 پروفسورپرویز، پدر کویرشناسی با خبرگزاری فارس: مردم باید در مورد مساله آب تصمیم تاریخی بگیرند _ بخش (۱)

🔴 #مصاحبه پروفسورپرویز #کردوانی، پدر کویرشناسی #ایران با خبرگزاری فارس: مردم باید در مورد مساله آب تصمیم تاریخی بگیرند _ بخش (1)

پدر کویرشناسی ایران گفت: در این مقطع تاریخی مردم کشور باید یک بار و برای همیشه در مورد مساله آب یک تصمیم تاریخی بگیرند.

پرویز کردوانی روز جمعه (10 فروردین 97) در گفت‌و گو با خبرنگار فارس در اردبیل، اظهار کرد: در این مقطع تاریخی مردم کشور باید یک بار و برای همیشه در مورد مساله آب یک تصمیم تاریخی بگیرند که یا با شیوه‌های نادرست فعلی به مصرف آب ادامه دهند و کشور را به سمت نابودی ببرند و یا اینکه ابزار و شیوه‌های مصرف روزمره آب را در زندگی خود تغییر دهند.

وی گفت: بحران آب بسیار جدی‌تر از آن است که اکنون کارشناسان و صاحب‌نظران در حال سخنرانی و برگزاری همایش در مورد آن هستند و وظیفه ما این است که در زمان فعلی به جای حرف‌ زدن عکس‌العملی مهم و تاثیرگذار داشته باشیم.

پدر کویرشناسی ایران با اشاره به اینکه بعد از انقلاب اولویت مصرف منابع آب در کشاورزی و صنعت بود، تصریح کرد: با رشد جمعیت، شهرها نیز گسترش پیدا کردند و این گستردگی نیاز به آب شرب را بیشتر می‌کرد و بعد از اینکه آب شرب در اولویت قرار گرفت، سدسازی‌ها و مدیرت آب به سمت اختصاص آب به مصارف شهری و شرب افزایش یافت.

کردوانی افزود: بعد از افزایش فعالیت‌های صنعتی و گسترش شهرنشینی در کشور مشکل کمبود آب به صورت جدی در بسیاری از نقاط کشور احساس شد که باعث اجرای طرح‌ها و برنامه‌های غیرکارشناسی‌ و غیرعلمی در این حوزه شده بود.

این جغرافیدان ایرانی ادامه داد: متاسفانه تمامی این عوامل دست به دست هم دادند تا در طول ۳۰ سال گذشته و با مدیریت نادرست منابع آب، تنش جدی در این حوزه در کشور به وجود آمده است.

🔹 مدیریت سد زاینده رود اشتباه است

وی با اشاره به مشکلات به وجود آمده در خصوص انتقال آب در مرکز کشور به ویژه در روستاهای استان اصفهان، اضافه کرد: در زمان مسؤولیت خانم ابتکار در سازمان محیط زیست قرار بود آب را از زاینده رود به اصفهان و یزد و کرمان انتقال دهند و خانم ابتکار با این مساله مخالف بود و گفت ما به شرطی این آب را اختصاص می‌دهیم که یک مقداری از آن به باتلاق گاوخونی اختصاص یابد.

کردوانی افزود: بسیاری بر این باورند که از زمان احداث سد زاینده رود باتلاق گاوخونی خشک شده است و کشاورزی به حال و روز فعلی افتاده که این مطلب نادرستی است و مشکل اصلی مدیریت اشتباه در سد زاینده رود است.

وی تصریح کرد: طبق اعلام خود وزارت نیرو در شهرهای بزرگ کشور حدود۴۰ درصد لوله‌کشی‌ها فرسوده شده و ۳۰ درصد هدر رفت آب در این شهرها داریم که وزارت نیرو برای این مساله هیچ کاری تاکنون انجام نداده است.

پدر کویرشناسی ایران با انتقاد از سیاست‌های غلط وزارت نیرو در سالهای گذشته بیان کرد: اگر مدیرت درست در سدهای کشور و بخصوص سد زاینده رود انجام می‌گرفت با آب ذخیره شده در پشت سد هم می‌شد تالاب گاوخونی را احیا کرد و هم آب لازم برای کشاورزی و صنعت را اختصاص داد.

این جغرافیدان ایرانی تشریح کرد: قانون اولویت آب قانون اشتباهی است که باعث شده شهر‌ها در کشورمان به صورت بی‌رویه رشد پیدا کنند و تمامی منابع آب نیز برای آنها اختصاص داده شود.

اسم زاینده رود را باید مرده رود گذاشت

وی تاکید کرد: قبلا بعد از بارش‌های بسیار در منطقه زاینده رود چشمه‌های این منطقه نیز در کنار این رودخانه جاری می‌شدند و این چشمه‌ها یکی از منابع تامین کننده آب زاینده رود بود و علت اصلی نامگذاری زاینده رود نیز همین ذات زاینده و حیات‌بخش آن بوده است.

کردوانی گفت: اما اکنون به خاطر کاهش سطح‌ آبهای زیرزمینی به علت حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت بی‌رویه، کاهش بارندگی و مدیریت نادرست سد، کوچکترین بارندگی نیز با توجه به قانون ظروف مرتبط در داخل زمین فرو می‌رود و زاینده رود تبدیل به مرده رود شده است.

بنیانگذار مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران یادآور شد: مردم اصفهان باید با یک عزم عمومی زاینده رود دوباره احیا کنند و این کار تنها با مدیرت مصرف آب شرب در شهر اصفهان و شهرهای بزرگ این استان ممکن خواهد بود.


پدر کویرشناسی ایران تصریح کرد: یک تصور نادرستی از میزان مصرف آب در بخش کشاورزی وجود دارد و آن هم این است که ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و مردم انتظار دارند که این میزان مصرف در کشاورزی مدیرت شود در حالیکه این برآورد برای زمان‌های گذشته و کاملا نادرست است.

این جغرافیدان ایرانی عنوان کرد: کمتر از ۵۰ درصد آب در استان #اصفهان در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود و این در حالیست که برابر این مقدار آب به مصارف آب شرب و شهری می‌رسد که این میزان مصرف بسیار بیشتر از حالت استاندارد است.

🔗 http://ardabil.farsnews.com/news/13970110000803