✍🏻 نشریه «آتلانتیک» از سرنوشت: برای نابودی برجام، دنبال «چکش» می‌گردد (بخش ۲).. پیتر بینارت

✍🏻 #تحلیل نشریه «آتلانتیک» از سرنوشت #برجام: #بولتون برای نابودی برجام، دنبال «چکش» می گردد (بخش 2)

پیتر بینارت

#واشنگتن پست در گزارشی که از نشست ناتو در ماه می گذشته داده بود بر این تاکید کرد که دونالد #ترامپ درصدد راضی کردن شرکای اروپایی اش برای توقف قراردادهای تجاری با ایران بوده است. سپس وی در اجلاس جی 20 در آلمان اظهار کرد که کشورها باید تجارت خود را با دولت هایی که حامی تروریسم هستند - بنا به ادعای او مانند #ایران - متوقف کنند. هر دو اقدام فوق تعهد آمریکا را مبنی بر این که از اتخاذ یک سیاستی که مستقیما بر عادی سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران تاثیری منفی دارند خودداری کنند را نقض می کند.

علاوه بر این دولت ترامپ همچنین مرتکب نقض بندهای دیگر این توافق هم شده است. در بخش 22 این توافق، ایالات متحده آمریکا ملتزم به لغو برخی از محدودیت ها و اجازه فروش هواپیمای مسافربری تجاری و قطعات و خدمات مرتبط با آن به ایران بوده است. در دستورالعمل های اوفک تصریح شده که موسسات غیر آمریکایی که در تولید محصولاتشان بیش از 10 درصد کالاهای ساخت آمریکا به کار رفته است نیز برای فروش یا اجاره هواپیما به ایران به مجوز دولت آمریکا نیاز دارند. اگر چه اوفک با صدور مجوز در دولت #اوباما با فروش 106 هواپیما به شرکت هواپیمایی ایران ایر را داده است اما به نقل از دیدگاه اریچ فراری قانونگذار واشنگتن که در حوزه تحریم ها کار می کند به المانیتور گفت: «در خواست های صدور مجوز برای صادرات هواپیما به ایران افزایش یافته است اما اوفک تا کنون نسبت به درخواست آن ها واکنشی نشان نداده است. همچینین به برخی از تراکنش ها ( معاملات) خاصی که در دولت اوباما مجوز داده شده را هم اجرا نمی کنند»

ما در گذشته هم شاهد عدم پای بندی ایالات متحده آمریکا به تعهداتش بوده ایم برای نمونه در سال 1994م زمانی که دولت #کلینتون یک قرارداد هسته ای با #کره_شمالی امضا کرد. در این قرارداد، کره شمالی در ازای دریافت نفت سوخت سنگین ( برای تامین برق) و کمک در ایجاد راکتور آب سبک جدید و عادی سازی روابط ( تعهدات آمریکا) متعهد شد که برنامه هسته ای خود را متوقف کند. اما در ماه نوامبر، جمهوری خواهان نسبت به این قرارداد ابراز تردید کردند و آن ها کنترل مجلس سنا را به دست گرفتند و در سالهای بعد کنگره هر دو تعهد آمریکا را زیر پا گذاشتند. همچنین در سال 2002 در زمان جرج بوش پسر؛ آن ها باردیگر با کره شمالی مذاکره کردند و طبق این قرارداد در ازای توقف تهدیدات نظامی و لغو تحریم ها از سوی آمریکا؛ کره شمالی متعهد به لغو برنامه هسته ای خود شد اما جنگ طلبان دولت بوش از همان توافق 1994 مخالف بودند و از هر گونه مذاکره جدی با کره شمالی خودداری می کردند. جان بولتون بر این تاکید کرد که من از برنامه غنی سازی اورانیوم به مثابه چکشی برای نابود کردن چارچوب توافق استفاده کردم.

در حال حاضر وی در جستجوی چکش دیگری برای نابود کردن توافق هسته ای با ایران است. اما اگر ترامپ با خروج از برجام خودداری کند و تحریم های هسته ای علیه ایران را بازنگرداند بسیاری از رسانه های از تصمیم آمریکا برای تداوم پایبندی به توافق هسته ای جشن خواهند گرفت اما این اقدام به نظر من اشتباه است زیرا که دولت ترامپ هیچ وقت به طور کامل به توافق هسته ای با ایران پایبند نبوده و نخواهد بود.

بنابراین سوال اصلی این نیست که آیا وی توافق هسته ای را نقض می کند یا خیر بلکه سوال این است که ترامپ چگونه توافق هسته ای را نقض می کند. در حقیقت ما حداقل پس از دوران جنگ سرد هیچ وقت نسبت به تعهدات خود در حوزه قرارداد های هسته ای خوب عمل نکرده ایم. بنابراین این مهم است که آمریکایی ها بدانند که باید آمریکا به عنوان یک نظام دموکراسی قابل اعتمادتر از دشمنانش باشد. آمریکا تا زمانی که مردم آن نخواهند دولتش خود را به یک استاندارد بالاتر پایبند نخواهد کرد.

🔗 https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/04/iran-deal/559235/