✍🏻: رؤیای جهان عاری از تسلیحات هسته‌ای (۱).. روزنامه آسمان آبی - ۱۷ بهمن۹۶

✍🏻 #مقاله: رؤیای جهان عاری از تسلیحات هسته‌ای (1)

روزنامه آسمان آبی - 17 بهمن96

رقابت تسلیحاتی در دوره‌های مختلف و در مقاطع تاریخی گوناگون در جهان دنبال می‌شود. از مهم‌ترین مسابقات تسلیحاتی می‌توان به رقابت ایالات متحده #آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در جریان جنگ سرد، پس از پایان جنگ جهانی دوم اشاره کرد. دو کشور برای خنثی‌سازی تهدیدات طرف مقابل اقدام به ساخت و افزایش ذخایر زرادخانه‌های خود کردند. با پایان جنگ سرد و ایجاد معاهده‌های بین‌المللی در ارتباط با مقابله با گسترش سلاح‌های هسته‌ای، زرادخانه‌های موجود در جهان کاهش بی‌سابقه‌ای را شاهد بودند، اما در شرایط کنونی با اعلام استراتژی امنیت ملی ایالات متحده از سوی دونالد #ترامپ که براساس آن روسیه و چین به عنوان اولویت‌های حساس و خطرساز برای آمریکا معرفی شدند، نیروهای نظامی این کشور در جهت تقابل با روسیه تصمیم به ساخت بمب‌های هسته‌ای متنوع با میزان تخریب کمتر گرفته‌اند. تصمیمی که به گفته منتقدان می‌تواند اقدامی در جهت مخالف معاهده‌های امضا شده از سوی آمریکا به‌ویژه در دوران باراک اوباما باشد. در این مطلب به مرور وضعیت کنونی جهان هسته‌ای و رویای جهان عاری از تسلیحات اتمی می‌پردازیم.

اولین اظهارنظر پس از 8 سال

ارتش آمریکا اعلام کرده قصد دارد زرادخانه‌های خود را به منظور ایجاد تنوع در تسلیحات هسته‌ای برای تقابل با #روسیه مجهز کند. گفته می‌شود ایالات متحده در سال‌های اخیر نگرانی‌های جدی پیرامون افزایش نفوذ ارتش روسیه در جهان دارد. #پنتاگون استدلال می‌کند ساخت سلاح‌های هسته‌ای کوچک‌تر با میزان تخریب کمتر می‌تواند به عاملی موثر برای مقابله با روسیه تبدیل شود. قرار است بمب‌های هسته‌ای کوچک آمریکایی، سلاح‌هایی کمتر از ۲۰ کیلوتن باشند. با این حال بمب‌های هسته‌ای همچنان ویرانگر هستند. بمب‌های هسته‌ای به‌کار گرفته شده در #هیروشیما و #ناکازاکی در پایان جنگ‌جهانی دوم از جمله مرگبارترین بمب‌هایی است که در جریان نبردی به کار گرفته شده است و موجب مرگ بیش از ۷۰ هزار نفر شد. تغییر استراتژی آمریکا برای ساخت بمب‌های هسته‌ای کوچک، اولین اظهار نظر از سال ۲۰۱۰ است. منتقدان نیز تصمیم‌های جدید دولت ترامپ را گامی در جهت خلاف پیمان منع گسترش سلاح‌ هسته‌ای عنوان می‌کنند.

#واشنگتنـمسکو؛ بازگشت به جنگ سرد

پس از جنگ سرد میان ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی میزان بمب‌های هسته‌ای موجود در زرادخانه‌های جهان کاهش چشمگیری را تجربه کرد، اما با این وجود آمریکا و روسیه در سال‌های اخیر بیشترین میزان سلاح‌های هسته‌ای را در اختیار دارند. بر اساس گزارش‌های منتشر شده از سوی موسسه تحقیقات صلح استکهلم در حال حاضر نزدیک به ۱۵ هزار بمب هسته‌ای در انتظار نابودی هستند که این میزان تسلیحات هسته‌ای در مقایسه با دهه ۱۹۸۰ میلادی شاهد کاهش چشمگیری بوده است چرا که در دهه 80 میلادی میزان تسلیحات هسته‌ای نزدیک به ۷۰ هزار بمب بود. در حال حاضر واشنگتن و مسکو به عنوان پرچمدار تعداد بمب‌های هسته‌ای هر کدام نزدیک به هفت هزار بمب را در اختیار دارند. پس از این دو کشور بریتانیا و فرانسه هر کدام 200 تا 300 سلاح هسته‌ای را در زرادخانه‌های خود نگهداری می‌کنند. در خاورمیانه نیز رژیم صهیونیستی نزدیک به ۸۰ سلاح هسته‌ای در اختیار دارد که به عنوان منبع اصلی تهدید در منطقه شناخته می‌شود.

5 کشور استثنایی

از سال ۱۹۷۰، 190 کشور از جمله ایالات متحده، روسیه، #بریتانیا، #فرانسه و #چین به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان.پی.تی) پیوستند. از سوی دیگر #هند،#اسرائیل و #پاکستان، هرگز حاضر به امضای این معاهده نشدند و کره شمالی در سال ۲۰۰۳ این معاهده را ترک کرد. آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای سلاح‌های هسته‌ای در اختیار این پنج کشور را به رسمیت می‌شناسد. ایالات متحده آمریکا، روسیه، فرانسه، بریتانیا و جمهوری خلق چین پنج کشوری هستند که سلاح‌های هسته‌ای خود را پیش از امضای معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای تولید کردند. براساس معاهده مذکور این پنج کشور نباید زرادخانه‌های خود را برای همیشه حفظ کنند. تاکنون آفریقای جنوبی و تمام کشورهای استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی از جمله #بلاروس، #قزاقستان و #اوکراین سلاح‌های هسته‌ای خود را در راستای معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای نابود کرده‌اند.

#UN #NATO
http://images.wisegeek.com/nuclear-missiles-against-blue-sky.jpg