🔴 محتوای یکی از اسناد افشا شده اتحادیه اروپا؛ (بخش ۲).. نشست غیررسمی اتحادیه در مورد

🔴 محتوای یکی از اسناد افشا شده اتحادیه اروپا؛ (بخش 2)

نشست غیررسمی اتحادیه #اروپا در مورد #ایران

یکی دیگر از اسناد منتشر شده هم مربوط به جلسه غیررسمی وزرای خارجه اتحادیه اروپا اندکی پس از حصول توافق هسته‌ای است. در این نشست که در روزهای ۱۶ و ۱۷ بهمن ۱۳۹۴ (۵ و ۶ فوریه سال ۲۰۱۶) در آمستردام هلند برگزار شده، حاضرین دیدی مثبت به این توافق داشته و امیدوار بوده‌اند که بتوانند از این فرصت برای گسترش حضور اقتصادی در بازار ایران و همچنین آغاز گفت‌وگوهای منطقه‌ای استفاده کنند. این سند همچنین تایید می‌کند که اتحادیه اروپا امیدوار بوده که در ایران یک دفتر افتتاح کند.

بر اساس این گزارش، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اجرایی شدن برجام را «فازی کاملا جدید در روابط با ایران» توصیف کرده است. البته در این نشست بر لزوم نظارت بر اجرای دقیق برجام توسط ایران تأکید و عنوان شده است که برجام «در بهترین سناریو» ایران را در وضعیت «آستانه هسته‌ای»، یعنی وضعیتی مشابه برنامه هسته‌ای ایران ژاپن، قرار می‌دهد.

از سوی دیگر، به اعتقاد حاضران در آن نشست، برجام «مجموعه‌ای از فرصت‌های تجاری» را در اختیار اروپا قرار داده تا این اتحادیه بتواند سهم خود در بازار ایران را که به واسطه تحریم‌ها کاهش یافته بود، بازیابد. با این وجود، در همان جلسه هم اشاره شده که بانک‌ها از بیم گرفتار شدن در تحریم‌های یکجانبه آمریکا، از گشایش خطوط اعتباری برای تجارت با ایران خودداری می‌کنند. اروپایی‌ها در آن نشست ابراز امیدواری کرده‌اند که دولت وقت آمریکا این نگرانی بانک‌ها را برطرف کند.

در بخش دیگری از این گزارش، ادعا شده که جامعه ایران «عمدتا غربگرا و حتی به خصوص اروپاگرا» است. این گزارش می‌افزاید: «این مسئله که به خصوص در مورد نسل جوان صدق می‌کند، مایه دلگرمی است. تعامل با جامعه مدنی با کمک ابزارهایی مانند (صندوق بورسیه) "اراسموس موندس" از اهمیتی اساسی برخوردار است.»

اروپایی‌ها در این نشست فعالیت‌های منطقه‌ای ایران و مسئله حقوق بشر را «دردسرساز» و مانعی در مسیر عادی‌سازی کامل روابط توصیف کرده و مدعی شده‌اند که ایران «نفوذی مسئله‌ساز» در بحران‌های منطقه دارد. این گزارش آنچه را هم که تقابل میان ایران و عربستان سعودی خوانده، «نگران‌کننده» توصیف می‌کند.

بر اساس این گزارش، حصول موفقیت در مذاکرات برجام، می‌تواند آغازگر «تعامل سیاسی» با ایران در مورد مناقشات موجود در کشورهایی مانند افغانستان، سوریه و عراق باشد که نفوذ ایران در آن «الزاما مشکل‌زا» نیست: «گشایش یک دفتر هیأت دیپلماتیک در تهران می‌تواند مفید باشد (نماینده عالی (موگرینی) اطمینان داد که منابع مالی لازم برای این کار در بودجه سال ۲۰۱۶ پیش‌بینی شده است).»

در مورد آینده روابط اتحادیه اروپا و ایران هم در این گزارش آمده است: «ایران همچنان کشوری پیچیده و شریکی مسئله‌دار باقی می‌ماند، اما می‌تواند به یک طرف اقتصادی و سیاسی مهم، به خصوص در موضوعات منطقه‌ای، برای اتحادیه اروپا بدل شود.»

🔗 https://www.nytimes.com/2018/12/18/us/politics/european-diplomats-cables-hacked.html