تاریخ: «روایت رسمی»، «روایت واقعی»

تاریخ: «روایت رسمی»، «روایت واقعی»

رابرت گیتس، رئیس پیشین سیا، در خاطراتش می‌نویسد که کمک سیا به مجاهدین افغانستانی شش ماه قبل از ورود ارتش شوروی به افغانستان آغاز شد. مجله نوول ابزرواتور در گفتگو با زبیگنیو برژینسکی، مشاور امنیت ملی جیمی کارتر رئیس‌جمهور وقت آمریکا، که در شماره ۱۵- ۲۱ ژانویه ۱۹۹۸ منتشر شد، از او درباره این گفته گیتس می‌پرسد. برژینسکی پاسخ می‌دهد:

«آری. طبق روایت رسمی تاریخ، سیا از سال ۱۹۸۰، پس از تهاجم ارتش شوروی به افغانستان در ۲۴ دسامبر ۱۹۷۹، کمک به مجاهدین [افغانستانی] را آغاز کرد. ولی واقعیت پنهانی که تا الان از آن حفاظت می‌شد، در واقع به شکل کاملاً متفاوتی است. در ۳ ژوئیه ۱۹۷۹ بود که پرزیدنت کارتر اولین فرمان را برای کمک سری به مخالفان رژیم هوادار شوروی کابل امضاء کرد. در همان روز من یادداشتی به پرزیدنت کارتر نوشتم و برایش توضیح دادم که بنظر من این کمک منجر به مداخله نظامی شوروی [در افغانستان] خواهد شد.»

ادامه مصاحبه برژینسکی با نوول ابزرواتور جالب‌تر است:

سئوال: وقتی شوروی دخالت نظامی‌اش را با این گفته توجیه کرد که می‌خواهند علیه دخالت مخفی ایالات متحده در افغانستان بجنگند، مردم باورشان نکردند. ولی [این ادعا] پایه حقیقی داشته. امروز بابت چیزی پشیمان نیستید؟

برژینسکی: از چه چیز پشیمان باشم؟ آن عملیات مخفی یک ایده عالی بود. اثرش کشیدن پای روس‌ها به افغانستان بود و شما می‌خواهید من پشیمان باشم؟ روزی که شوروی رسماً از مرز عبور کرد، برای پرزیدنت کارتر نوشتم: «حالا فرصتش را داریم تا به شوروی جنگ ویتنامش را بدهیم». بله، به مدت ۱۰ سال، مسکو باید جنگی را ادامه می‌داد که دولت توان پشتیبانی‌اش را نداشت، تضادی که مشروعیت‌زدایی و نهایتاً فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را در پی داشت.

سئوال: و از اینکه بنیادگرایی اسلامی را حمایت کرده‌اید هم پشیمان نیستید، اینکه به تروریست‌های آینده سلاح و مشاوره داده‌اید؟

برژینسکی: کدام یک برای تاریخ دنیا مهم‌تر است؟ طالبان یا سقوط امپراتوری شوروی؟ چند تا مسلمان تحریک شده یا آزادی اروپای مرکزی و پایان جنگ سرد؟
به نقل از کانال دکتر شهبازی استاد تاریخ
@Internationalrel