🔵 در با المانیتور:: دولت ترامپ هرگز در نبوده است بخش (۴) …🔹 شما اخیرا با اروپایی‌ها نشست‌هایی را در خصوص درگیری‌ها در یمن داشته‌ای

🔵 در #گفتگو با المانیتور: #ظریف: دولت ترامپ هرگز در #برجام نبوده است بخش (4)


🔹 شما اخیرا با اروپایی‌ها نشست‌هایی را در خصوص درگیری‌ها در یمن داشته‌اید، چه چیزی می‌توانید درباره این گفت و گوها و اینکه چه پیشرفت‌هایی حاصل شده است، بگویید؟

ظریف: چند روز پس از آغاز درگیری‌ها منظور من آغاز حملات هوایی علیه مردم یمن است، ما یک پیشنهادی را برای برقراری آتش بس فوری، ارائه فوری کمک‌های بشردوستانه، ‌گفت و گوی درون یمنی و تشکیل دولت فراگیر در یمن ارائه دادیم. مسیر این تفکر هنوز همان چیزی است که ما با اروپایی‌ها، روس‌ها و هر کسی که ذی‌نفع است و به علاوه نماینده ویژه سازمان ملل دنبال می‌کنیم. ما همچنان از تمام طرف‌ها می‌خواهیم که دست از جنگ بردارند و هر چه فوری آتش بس برقرار کنند و در جهت مذاکره گام بردارند. بنابراین نکته کلیدی گفت و گوهای ما با اروپایی‌ها همین است.


🔹 آیا سعودی‌ها به طور مستقیم یا غیر مستقیم در این مذاکرات حضور دارند؟

ظریف: متاسفانه به نظر می‌آید که سعودی‌ها همان توهمی که در سوریه داشتند را دارند. این توهم که می‌توانند به یک پیروزی نظامی دست یابند. آن‌ها در یمن نیز با همین توهم سر می‌کنند و به همین دلیل است که جنگ در یمن ادامه یافته. ما هیچ کسی را در یمن بمباران نمی‌کنیم، ما در یمن حضور نداریم، اما نفوذ بسیار محدودی داریم که می‌توانیم از آن برای آغاز یک گفت و گوی سیاسی در یمن استفاده کنیم. ما همواره برای این کار و از همان روز ابتدا آماده بوده‌ایم، حتی پیش از آنکه درگیری‌ها آغاز شود. حتی از سپتامبر 2013 ما به عربستان سعودی آمادگی خود را برای تعامل با آن‌ها به منظور کمک به آغاز گفت و گو میان یمنی‌ها اعلام کردیم تا از وقوع چنین فاجعه‌ای که هم اکنون در یمن شاهد آن هستیم جلوگیری شود.

متاسفانه سعودی‌ها در آن زمان تصمیم گرفتند که پیشنهادمان را نادیده بگیرند و از آن زمان تاکنون هر بار که ما این پیشنهاد را مطرح کرده‌ایم، آن‌ها گزینه نظامی را انتخاب کرده‌اند. متاسفانه در پایان دادن به این جنگ ناموفق بوده‌اند. تمام آنچه آن‌ها قادر به انجامش بودند، علی رغم عدم تعادل جدی در ظرفیت نظامی با تمام تجهیزات نظامی زیبایی که آن‌ها از آمریکا خریداری می‌کنند، قادر نبوده‌اند مردم یمن را به زانو در آورند. من فکر نمی‌کنم که هرگز قادر باشند چنین کاری انجام دهند. به همین دلیل است هر چه زودتر آن‌ها دریابند که نیازمند یک راه حل سیاسی در یمن هستیم، زودتر از این کابوس در یمن بیرون می‌آییم. جایی که در آن یک میلیون انسان در اثر وبا می‌میرند و بسیاری از مردم در اثر قحطی جان خود را از دست می‌دهند. نزدیک به 20 میلیون انسان در این کشور از سوء تغذیه رنج می‌برند.

🔹 عراق در آستانه برگزاری انتخابات است، ایران چه انتظاراتی از این انتخابات دارد؟

ظریف: ما خواهان انتخاباتی آزاد،‌ عادلانه و جدی هستیم. به علاوه بر این باوریم که انتخاباتی جدی خواهد بود. ما می‌خواهیم که خواست مردم عراق حاصل شود و هر آن کس که آن‌ها می‌خواهند روی کار بیاید. ما معتقدیم که همچون انتخابات گذشته این یک روند پیچیده خواهد بود، اما بهترین‌ها را برای مردم عراق می‌خواهیم. ما امیدواریم که دولت عراق یک انتخابات سازمان یافته و موفقیت‌آمیز برگزار کند.

🔹 آیا ایران می‌خواهد از ادغام نیروهای بسیج مردمی عراق با دولت این کشور حمایت کند؟

ظریف: این تصمیمی است که مردم عراق و دولت عراق می توانند بگیرند. نیروهای بسیج مردمی در عراق، توانسته است مقاومت لازم را در برابر داعش انجام دهد و با آن ها مقابله کند. بنابراین این یک سرمایه ارزشمند برای مردم عراق است، اما خود عراقی‌ها هستند که باید در این باره تصمیم بگیرند.

🔹 درباره روابط ایران با اربیل پس از همه‌پرسی سال گذشته و پاسخ نرم بغداد به آن، به نظر می‌آید دولت منطقه‌ای کردستان بویژه تحت رهبری نخست وزیر بارزانی خواهان روابط بهتر با تهران است. دورنمای این بهبود (روابط) چیست؟

ظریف: ما روابط بسیار خوبی با دولت منطقه‌ای کردستان داریم و هر دو طرف یعنی بغداد و اربیل را تشویق می‌کنیم که تعامل نزدیک‌تر داشته باشند. ما از اینکه پیشرفتی در این زمینه ببینیم، خرسند خواهیم شد. من فکر نمی‌کنم که پیش از برگزاری انتخابات پیشرفت محسوسی در این رایزنی‌ها حاصل شود،‌ اما امیداریم که پس از انتخابات آن‌ها گفت و گوهای خود را از سر گیرند و اختلافاتشان را حل و فصل کنند. ما از هیچ کمکی دریغ نخواهیم کرد.


🔗 https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2018/04/iran-zarif-nuclear-deal-trump-macron-merkel.html