✍🏻 در برابر ۴؛ تولد ائتلاف جدید در (۲).... درباره مواضع سیاسی این ۴ کشور نیز می‌توان گفت:

✍🏻 در برابر 4 ؛ تولد ائتلاف جدید در #خاورمیانه (2)

#رضا_غبیشاوی

درباره مواضع سیاسی این 4 کشور نیز می توان گفت:

مهمترین وجه این ائتلاف جدید ( #ایران، #قطر، #ترکیه و #عمان)، تقابل با سیاستهای سعودی است. در این زمینه ایران در نوک قرار دارد و هم اکنون در بیش از ۱۰ حوزه سیاسی اقتصادی نظامی فرهنگی وارد رقابت و درگیری با طرف سعودی شده است.

بعد از ایران قطر در رتبه دوم قرار دارد. سعودی ها تاکنون برای براندازی شیخ تمیم امیر قطر و جایگزینی او با یک چهره دیگر خانواده حاکم ( آل ثانی) دست به هر کاری زده اند البته به استثنا اقدام نظامی که البته برنامه آن را هم داشتند اما نتوانستند اجرا کنند.

رابطه دیپلماتیک ایران و قطر با عربستان سعودی قطع است.

ترکیه نیز به دنبال رقابت با سعودی ها برای رهبری جهان اسلام سنی است و در حوزه های مختلف اختلاف شدیدی دارند. از اخوان المسلمین تا کودتا علیه مرسی در مصر توسط سیسی و قطر. اما حمایت ریاض از کودتا علیه اردوغان و قتل خاشقجی تنش را به روابط دوجانبه منتقل کرد و اختلافات را به اوج رساند.

البته به دلایل مختلف از جمله اقتصادی و سیاسی دو کشور ترکیه و عربستان سعودی همیشه سطح تنش را میان دو طرف کنترل می کنند.

عمان بارها در مسائل استراتژیک به سعودی ها پشت کرده است. عمان در موضوع حمله به یمن و محاصره قطر از پیوستن به ائتلاف های عربستان سعودی خودداری کرده است.

قطر بعد از محاصره، روابطش را با عمان افزایش داده است.

مرکزیت ائتلاف جدید، ایران است و موضوعیت اصلی این ائتلاف، تقابل با عربستان سعودی است.

4 کشور در برابر سوریه، یا از بشار اسد حمایت می کنند یا فعلا خواستار کناره گیری بشار اسد از قدرت نیستند.

عمان کشوری خنثی متمایل به بشار اسد است. ولید المعلم وزیر خارجه سوریه به مسقط سفر داشت. این اولین و تنها سفر یک وزیر خارجه سوریه به یک کشور جنوب خلیج فارس بود. با این سفر عملا عمان در صف حامیان بشار اسد قرار گرفت. اصولا عمان همیشه با روحیه محافظه کاری، در مسیر دور ماندن از منازعات تنش ها و جنگ ها و اختلافات منطقه ای حرکت می کند.

قطر نیز که یکی از مخالفان درجه یک بشار اسد و از فعالان خط مقدم براندازی بشار اسد و شارژر مالی تسلیحاتی و دیپلماتیک مخالفان در سوریه بود اما بعد از آغاز محاصره این کشور از سوی ۴ کشور (عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر) موضوع براندازی بشار اسد را به کناری نهاد و به دنبال جلوگیری از براندازی حکمرانی امیر خود شد.

ترکیه هم از زمانی که کردهای سوریه تقویت شده اند و مسئله کردستان سوریه پررنگ شده است دیگر سخنی از کناره گیری بشار اسد نمی آورد و تلاش کرده با پیوستن به محور ایران - روسیه عضوی از اردوگاه پیروز مندان مسئله سوریه باشد.
ایران نیز در زمینه حمایت و پشتیبانی از دولت بشار اسد در سطوح مختلف سنگ تمام گذاشته است. از اعزام مشاوران نظامی و حضور داوطلبان تا حمایت های اقتصادی - دیپلماتیک. ایران و روسیه، مهمترین حامیان دولت بشار اسد هستند.

در حال حاضر، 3 کشور ایران، قطر و ترکیه با کشورهای سعودی، امارات و مصر، دارای تنش شدیدی هستند.

تولد این ائتلاف جدید به سود ایران و فرصتی استثنایی برای بهره برداری اقتصادی - سیاسی این کشور است گرچه بازی خاوورمیانه را پیچیده تر می سازد.

https://goo.gl/bRLEqq