✍🏻 ماتیاس فون هاین، دبیر دویچه وله: کردها جز کوهستان دوست دیگری ندارند. (۱)

✍🏻 #تحلیل ماتیاس فون هاین، دبیر دویچه وله: کردها جز کوهستان دوست دیگری ندارند.(1)

گرچه کردها همه پیش‌شرط‌های لازم برای مستقل شدن را دارا هستند، اما همه‌پرسی استقلال آنها وضعیت انفجارآمیز #خاورمیانه را بیش از پیش خراب کرده است.

می‌گویند کردها دوستی ندارند مگر کوهستان. آنها بر همین مبنا با برگزاری همه‌پرسی استقلال، در واقع در مقابل سایر کشورهای جهان قرار گرفتند؛ کشورهایی که در جهت منافع کردها کار زیادی نکرده‌اند. جز #اسراییل که خود در محاصره دشمنانش است، هیچ گونه حمایت جهانی با همه‌پرسی استقلال کردها وجود ندارد. در عوض حتی کشورهای دور نیز نگرانی و انتقاد خود را نسبت به این امر بیان کردند.

هرچه مرز کشورها به کردستان نزدیک‌تر می‌شود، تهدیدها نیز افزایش می‌یابند. ترکیه در شمال کردستان، تانک‌های خود را در مرز کردستان مستقر کرده است. در شرق نیروهای ارتش #ایران متمرکز شده‌اند و در جنوب حیدر عبادی، نخست‌وزیر #عراق، نیروهای ارتش و شبه‌نظامیان شیعی را در حالت آماده‌باش قرار داده است.

گویا کشورهای منطقه نظر واحدی دارند نسبت به مرزهای کشیده شده از طرف استعمارگران #فرانسه و #انگلیس پس از جنگ جهانی اول و سقوط امپراطوری عثمانی؛ مرزهایی که بدون توجه به گروه‌های قومی موجود در منطقه کشیده شدند.

کردها از تقسیم استعماری منطقه در آن زمان، به رغم قول‌های داده شده، بهره‌ای نبردند. گرچه حق تعیین سرنوشت گروه‌های قومی از اصول حقوق بین‌الملل است و در منشور سازمان ملل متحد نیز ثبت شده، اما همین حق برای کردها همواره وعده‌ای توخالی باقی مانده است. کردها با جمعیت تقریبی ۴۰ میلیون نفر، بزرگ‌ترین گروه اتنیک جهان هستند که دولت مستقلی ندارند.
از طرف دیگر شگفت‌انگیز نیست که کردها به تمامیت ارضی عراق و همزیستی در چارچوب این کشور اهمیتی ندهند. آنها ده‌ها سال در عراق زیر فشار بوده و سرکوب شده‌اند. بخشی از این قوم به مناطق دیگر کوچ داده شده‌اند و هزاران نفر از آنها در پی حمله شیمیایی از طرف ارتش عراق کشته شدند.

اقدام به استقلال کردها از نظر تاریخی در مطلوب‌ترین زمان انجام شده است. کردها در مبارزه با وحشیگری جریان تروریستی "دولت اسلامی" (#داعش) همدردی جهانیان را به سوی خود جلب کردند. آنها همچنین در حال حاضر مدرن‌ترین سلاح‌های جهان را در اختیار دارند.

این همه در شرایطی است که دولت مرکزی عراق قدرت چندانی ندارد و دولت #ترکیه هم به خاطر کودتای سال گذشته در تلاطم است و خود را از متحدان غربی خود دور کرده است. در چنین شرایطی سوریه در هیاهوی دولت‌های منطقه قدرتی ندارد که علیه کردها اعمال کند.

همه‌پرسی استقلال کردستان علاقه شدید کردها به استقلال را نشان می‌دهد. این همه‌پرسی اما نشان‌دهنده‌ی بحران در دولت عراق و هرج و مرج در منطقه نیز هست.

https://s4.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20170915&t=2&i=1201598400&r=LYNXNPED8E1NW&w=940