✍🏻 ۳ هدف بن‌سلمان از تهدید به جنگ با _ بخش (۱).. کامران کرمی _ روزنامه‌نگار.. دنیای اقصاد

✍🏻 ۳ هدف بن‌سلمان از تهدید به جنگ با #ایران _ بخش (1)

کامران کرمی _ روزنامه‌نگار

دنیای اقصاد

جنگ بین #ایران و #عربستان ‌سعودی که زمانی بیشتر شبیه یک لطیفه در عالم دیپلماسی بود، امروز بیش از هر زمان دیگری احتمال وقوع دارد. اگر تا پیش از این صحبت از موازنه قوا، جنگ نیابتی، جنگ لفظی و سد کردن نفوذ دیگری بود، تهدیدهای ولیعهد جوان سعودی، حکایت دیگری از مواجهه با ایران را به تصویر می‌کشد.

محمد بن‌سلمان که در آینده‌ای نزدیک، هفتمین پادشاه عربستان سعودی خواهد شد، در سفر به آمریکا و در گفت‌وگو با روزنامه «وال‌استریت‌ژورنال» گفت که «اگر جامعه جهانی نتواند با تحریم بیشتر به ایران فشار آورد، ممکن است عربستان ظرف ۱۰ تا ۱۵ سال دیگر با ایران وارد جنگ شود.» بن‌سلمان همچنین گفت که جامعه جهانی برای جلوگیری از جنگ با ایران، باید فشارهای سیاسی و اقتصادی به این کشور را افزایش دهد.

اگرچه او سال گذشته و در گفت وگو با شبکه سعودی «ام.بی.سی» از نیت کشاندن جنگ به داخل #ایران پرده برداشته بود، اما اظهارات جدید او، نقطه عطفی در روند روابط هشت دهه‌ای #تهران و #ریاض به‌شمار می‌رود. در این مقاله ابتدا با پرداختن به رفتار جدید سیاست خارجی عربستان سعودی، اهداف بن‌سلمان از طرح موضوع جنگ ناگزیر با ایران مورد تبیین قرار گرفته و به این سوالات پاسخ داده شده است که آیا این اظهارات نوعی بلوف و فرافکنی برای دریافت حمایت‌های بیشتر از سوی آمریکا و جلب نظر بازیگرانی چون #اسراییل برای ترسیم یک سناریوی فراگیر منطقه‌ای علیه ایران است؟ یا باید این اظهارات را جدی گرفت و آنرا ناشی از افزایش خطوط تخاصم بین ایران و عربستان دانست که ریاض را ناچار به جنگ با ایران می‌کند.

۱. ریشه‌های شکل‌گیری رفتار جدید سیاست خارجی عربستان

درک سیاست تهاجمی عربستان سعودی در یک سال اخیر را باید در چارچوب الگوی رفتار جدید سیاست خارجی این کشور تبیین کرد که ناشی از تغییر شرایط داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی است که زمینه‌های تغییر در الگوی سابق و شکل‌یابی رفتار جدید را فراهم آورده است. این رفتار جدید موجب پیام‌ها و پیامدهایی برای وضعیت بحرانی در منطقه و به‌خصوص برای جمهوری اسلامی ایران است که مهم‌ترین رقیب سعودی‌ها در نظام منطقه‌ای خاورمیانه محسوب می‌شود. در تبیین این رویکرد جدید باید به ۴ عامل در سطوح داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی اشاره کرد:

۱-۱. تصمیم‌گیرندگان جدید سیاسی و امنیتی

روی کار آمدن ملک سلمان و تیم جدید سیاسی و امنیتی او در مناصب ولیعهدی، جانشین ولیعهد، وزیر دفاع و وزیر امورخارجه که ترکیب بازهای سعودی را تشکیل می‌دهند، نقش عمده‌ای در فعال شدن و تهاجمی شدن سیاست خارجی عربستان در یک سال اخیر داشته و به روند تصمیمات سرعت توام با تعجیل بخشیده است. ذهنیت این نخبگان در واقع خارج کردن عربستان از سکون سابق، فعال کردن ظرفیت‌های عربستان و مدیریت پرونده‌های منطقه‌ای از جمله ایران است. در واقع این ذهنیت ریشه در تغییر شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی دارد که موجبات ورود عربستان به رویه جدید را فراهم آورده است.

۲-۱. خلأ قدرت در جهان عرب

در سطح منطقه‌ای شاید مهم‌ترین عاملی که عربستان را به سمت تحکیم قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی خود هدایت کرده است، فرصت حیاتی است که به مدد جهان عرب ضعیف، ورشکسته و چندپاره در اختیار سعودی‌ها قرار گرفته است. جهان عربی که خیابان‌هایش دیگر در تصرف #صدام‌ها و قذافی‌ها نیست و مبارک و اسدهایش از قدرت برکنار یا ضعیف شده‌اند. این فرصت شرایطی را به‌وجود آورده که عربستان توانسته علاوه بر تشکیل ائتلاف‌های به اصلاح ضدتروریسم، به یارگیری از بازیگران تابع بپردازد.

🔗 https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3375222