🔴 اشتباه بزرگ را تکرار نکند؛ اقدام عملی در تیررس رصد _ بخش (۲).. روزنامه اعتماد

🔴 #بروکسل اشتباه بزرگ را تکرار نکند؛ اقدام عملی #اروپا در تیررس رصد #ایران _ بخش (2)

یادداشت مجید #تخت_روانچی، معاون سیاسی رئیس‌جمهور
روزنامه اعتماد

حدود 4 قبل نیز بانک دولتی "ب پ ای" فرانسه اعلام کرد فرانسه اعطای وام به ایران بر پایه یورو را به منظور کمک به تجارت خارج از حیطه تحریم های آمریکا آغاز خواهد کرد. بانک های اروپایی که طی یک دهه گذشته به دلیل نقض تحریم های فرامرزی آمریکا دهها میلیارد دلار جریمه شده اند، در فکر روش هایی هستند که خود را از تحریم های احتمالی آمریکا مصون بدارند و یکی از این روش ها خارج ساختن دلار از چرخه معاملات مالی با ایران است. چندی است که بانک های اروپایی در پی یافتن روش های ابتکاری برای مقابله با تحریم های آمریکا هستند و به نظر می رسد که بانک دولتی فرانسوی تنها بانک اروپایی نخواهد بود که از این روش برای کار اقتصادی با ایران استفاده خواهد کرد.

ایران و اروپا در حفظ برجام منافع مشترک دارند. هر دو طرف می دانند که نبود برجام تبعات منفی غیر قابل جبرانی برای منطقه و خارج از آن دارد. در عین حال، ایران و اروپا در برخی موضوعات دیگر اختلاف نظر دارند. اروپا نسبت به فعالیت موشکی ایران انتقاد دارد و آن را با قطعنامه 2231 شورای امنیت همخوان نمی داند. از طرف دیگر، ایران معتقد است که فعالیت موشکی اش در چارچوب سیاست و برنامه دفاع مشروع کشور تعریف می شود و لذا قابل مذاکره نیست و در حیطه قطعنامه 2231 شورای امنیت نیز قرار ندارد زیرا موشک های ایران برای حمل کلاهک هسته ای طراحی نشده اند. در برخی موضوعات منطقه ای نیز دو طرف اختلاف نظر دارند. اروپا برخی از فعالیت های ایران در منطقه را مغایر ثبات در منطقه معرفی می کند. در عین حال، ایران ضمن تاکید بر حل و فصل بحران های منطقه ای از طریق گفتگو، نسبت به سیاست فروش تسلیحات مرگبار اروپایی به برخی کشورهای منطقه که علیه مردم بی دفاع از جمله در یمن به کار می رود انتقاد دارد و معتقد است تداوم حمایت از رژیم های غیر دموکراتیک و صدور تسلیحات به این رژیم ها عامل بی ثباتی در منطقه است و رویکرد اروپا در تحمل جنایات ضد بشری علیه مردم فلسطین و یمن حاکی از یک سیاست دوگانه بوده و به هیچ وجه قابل توجیه نیست. در عین حال، ایران و اروپا اعتقاد دارند که این موضوعات مورد اختلاف به برجام مرتبط نیست و نباید تاثیری در تعهدات اعضای برجام داشته باشد.

هنوز مشخص نیست که در ماه اردیبهشت، ترامپ چه تصمیمی درباره تمدید تحریم های ثانویه هسته ای خواهد گرفت. چنانچه ترامپ از برجام خارج نشود ولی به تداوم مسموم کردن فضا برای کار اقتصادی با ایران ادامه دهد، اروپا باید به طور صریح تر با این اقدام آمریکا مقابله کند. این صراحت هم باید در موضع گیری اروپایی ها خود را نشان دهد و هم در اتخاذ اقدامات عملی اروپا در مقابله با فضا سازی منفی آمریکا در مسیر اجرای موفقیت آمیز برجام.

چنانچه ترامپ تصمیم به خروج از برجام بگیرد، باید بداند که این بزرگ ترین اشتباه راهبردی آمریکا در چند دهه اخیر تاریخ آن کشور خواهد بود. شاید به همین دلیل است که اروپایی ها در تلاشند که ترامپ را از انجام چنین کاری منصرف کنند و در صورت عدم موفقیت، می کوشند با حمایت از شرکت ها و موسسات خود در برابر تحریم های احتمالی آمریکا، مقررات سال 1996 اتحادیه اروپا را مجددا مورد استفاده قرار دهند. این امکان نیز وجود دارد که برخی کشورهای اروپایی تمایل داشته باشند تا برای راضی کردن ترامپ به خارج نشدن از برجام، به آمریکا برای ایجاد فشار بیشتر به ایران در حوزه های دیگر ملحق شوند. این اشتباه بزرگی خواهد بود که می تواند به از دست رفتن برجام نیز بیانجامد.

از سوی دیگر، ایران اعلام کرده است که اولین کشوری نخواهد بود که از برجام خارج خواهد شد و تا زمانی که منافع اش تامین شود در برجام خواهد ماند. در آن زمان، عکس العمل اروپا نسبت به تصمیم آمریکا برای خروج از برجام اهمیت فراوانی پیدا خواهد کرد. علاوه بر موضع گیری اروپایی ها علیه تصمیم آمریکا، اقدام عملی آنها در قبال خروج آمریکا از برجام نیز مورد ارزیابی و تصمیم گیری ایران قرار خواهد گرفت.

خروج یکجانبه آمریکا از برجام، تبعات زیانباری نیز برای موضوعاتی فراتر از برجام از جمله در حوزه عدم اشاعه در سطح بین المللی دارد. شاید به همین دلیل است که یکجانبه گرایی دولت آمریکا با مخالفت فزاینده کشورهای جهان از جمله در اروپا مواجه شده است.

#EU
#نشریات
http://www.jahannews.com/images/docs/000580/n00580706-b.jpg