✅مراجعین مختل المشاعر به دفاتر وکلا.. ✍️بهمن کشاورز

✅مراجعین مختّل المشاعر به دفاتر وکلا

✍️بهمن کشاورز
@Lawpress

🔷 وکلای پر سابقه همواره موکلین یا طرف های مشاوره ای را به یاد می آورند که بدون صدور حکم حجر ، مجنون و دیوانه بوده اند .

🔹بنده از 1349 - که کار آموز وکالت بودم - تا 1382 که به علت تصدی کار گزاری وکلا در کانون مرکز ، این توفیق را از دست دادم ، همۀ پنج شنبه ها در اداره معاضدت کانون وکلای مرکز حضور داشتم و کار در اداره معاضدت برای من بسیار جالب و بسیار آموزنده و بسیار اقناع کننده بود .

🔹یکی از جنبه های جالب این کار مراجعه افرادی بود که به درجات گوناگون ، مشکل روانی و ذهنی داشتند و حتی برای بعضی از آنها حکم حجر هم صادر شده بود.

🔷 تز کارشناسی ارشد بنده در حقوق جزا راجع به وضعیت روانی متهم بود و به این منظور مطالعات طولانی و مفصل در مورد امراض و اختلالات عصبی و روانی کرده بودم . همینطور به مطالعه در مورد این اشخاص علاقمند بودم و روش برخورد و مصاحبه با آنان را می دانستم.

🔹بنابراین همکارانی که در روزهای دیگر هفته با این گونه مراجعان برخورد می کردند ، با اشاره مسئول دفتر معاضدت آنان را به روز پنج شنبه حواله می کردند و رفته رفته این افراد به « پنجشنبه ای ها » یا « اصحاب الخمیس » مشهور شدند.

🔹البته در اولین دوره تصدّی ، پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه کانون وکلای مرکز را - به تبع دادگستری تهران - مطرح کردم که تصویب شد. در نتیجه پنجشنبه ای ها ناچار در روزهای دیگر پراکنده شدند. به ویژه اینکه بنده که رفیق قدیمی شان بودم و درکشان می کردم امکان حضور در معاضدت را از دست دادم.

🔷 اما بنده ترجیح می دادم و می دهم در مورد این گونه افراد بگویم « از خودمان است » یا به عربی مِنّا ( منّ نا ) است. چون اگر نیک داوری کنیم ، احتمالاً کسی را نخواهیم یافت که به نوعی و با درجه ای « منّا » نباشد.

🔹البته خداوند ستار العیوب ، قسمتی از اشکالات مان را خود می پوشاند و به خودمان هم این توان را می دهد که بعضی « تاب ها و گیر هایمان » را مخفی کنیم و بپوشانیم.

🔷 به هر حال در اداره معاضدت قضائی که خدمتی عمومی و رایگان را بر عهده دارد ، می توان وقت موسعی را به گفتگو با این گونه مراجعین اختصاص داد ، زیرا عملاً پس از گفتگو آرام ، می شوند و می روند.

🔹البته کسانی که طرف مشورت این افراد هستند باید آگاهی کافی داشته باشند و یا برای انجام این مهم آموزش ببینند.

🔹اما مراجعه این گونه اشخاص به دفتر وکالت - اغلب باعث اتلاف وقت و درگیری ذهنی وکیل می شود و از طرف دیگر چون آنچه می گویند واهی و ناشی از مشکل روانی یا عصبی آنهاست کار خاصی هم برای ایشان نمی شود کرد. متأسفانه در نظام قضائی و بهداشتی ما روش و راهکار تعریف شده و مشخصی برای حمایت از این افراد وجود ندارد.

🔷 بنابراین چاره کار این است که وقتی وکیل متوجه شد طرف « از خودمان است » بدون شتاب و التهاب جلسه را ادامه دهد و به پایان برساند و طرف مشاوره یا موکّل احتمالی را نیز با گفتن سخنانی در جهت آنچه او درست می پندارد آرام و روانه کند. اما به دفتر خود بگوید از دادن وقت مجدد به او خودداری کنند.

🔹بديهي است از اين افراد – حتي اگر اصرار كنند – نبايد حق المشاوره گرفته شود .

✔️کتاب آداب وکالت در دادگستری

✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page