✅عملیات ضربتی در نبرد قضائی- تأمین خواسته (٢).. ✍️بهمن کشاورز

✅عملیات ضربتی در نبرد قضائی- تأمین خواسته(٢)

✍️بهمن کشاورز
@Lawpress

⏺آیا دادگاه مجبور به قبول تقاضای قرار تأمین است؟

🔹مادۀ 108 ق آ.د.م مواردی را که دادگاه مکلف (یعنی مجبور) به پذیرش تقاضای تأمین خواسته است برشمرده، خواه این تقاضا قبل از تقدیم دادخواست اصلی باشد، خواه ضمن دادرسی تا زمانی که حکم قطعی صادر نشده است. این موارد عبارتند از:

🔲 الف➖ مستند دعوی (یعنی سندی که طلبکار یا کسی که به نفع او تعهدی شده از طرفش دارد) سند رسمی باشد (یعنی سندی که در دفتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد یا مأمورین دولت – البته در محدودۀ اختیاراتشان – تنظیم کرده باشند).

🔲 ب ➖ خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد: یعنی چیزی که طلبکار یا متعهدله (= کسی که به نفع او تعهدی شده) باید از بدهکار یا متعهد بگیرد در خطر از بین رفتن باشد. مثلاً بدهکار مشغول بیرون کشیدن پولهای خود از بانکها است یا دستگاهی را که در اجرای تعهدش برای متعهدله ساخته بود در محوطۀ باز بدون نگهبان رها کرده که ممکن است خراب یا دزدیده شود.

🔹در معرض تضییع یا تفریط بودن خواسته را مثلاً با تنظیم استشهادیه‏ ای که مفاد آن حاکی از این موضوع باشد، می‏ توان ثابت کرد.

🔲 پ➖ در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تأمین باشد. مثلاً طرف به شما چک یا سفته داده است.

🔹شما آن را در سر رسید به بانک (در مورد چک) یا شخص طرف (در مورد سفته) ارائه کرده‏اید و در مورد اول گواهی عدم پرداخت (یا همان «برگشتی») صادر شده و در مورد دوم دائره واخواست حسب تقاضای شما برای سفته واخواست نامه تنظیم و به طرف ابلاغ کرده است.

🔹حال اگر شما این چک یا سفته را به دادگاه ارائه و تقاضای صدور قرار تأمین کنید، دادگاه مکلف به قبول است.

🔲 ت ➖خواهان (یعنی طلبکار یا متعهدله) خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقداً به صندوق دادگستری بپردازد.

🔹این خسارت را دادگاه با توجه به مبلغ خواسته یا ارزش موضوع تعهد تعیین می‏کند و تا متقاضی تأمین این وجه را به صندوق دادگستری نسپارد قرار تأمین (یعنی دستور یا حکم تأمین) صادر نخواهد شد.

♦️مثال: به کسی پنج میلیون تومان داده‏ اید و او به شما در یک کاغذ عادی رسیده داده است. زمان پرداخت فرا رسیده و طرف پول شما را نمی‏ دهد. به دادگاه مراجعه و تقاضای تأمین خواسته می‏ کنید.

🔹دادگاه ممکن است به شما بگوید مثلاً پانصد هزار تومان به صندوق بسپارید تا قرار تأمین صادر شود. اگر قرار اجرا شد و بعداً شما محکوم شدید و از اجرای این قرار ضرری به طرف شما وارد شده بود، او می‏تواند این خسارت را، صرفاً با دادن درخواست به دادگاه صادر کننده قرار تأمین و ارائه دلائل ورود خسارت و نه طرح دعوی و دادن دادخواست، بدون رعایت تشریفات دادرسی و پرداخت هزینه، مطالبه و وصول کند.

♦️البته دادگاه می‏ تواند – با توجه به قوت یا ضعف دلیل متقاضی تأمین – خسارت احتمالی را حتی تا صد در صد خواسته هم بالا ببرد و متقاضی چاره‏ ای جز پذیرش نخواهد داشت.

❓بعد از صدور قرار چه می‏شود؟

🔹صدور قرار تأمین به مفهوم دادن اجازۀ توقیف اموال طرف – یا مال و شی خاص مورد نظر متقاضی تأمین – است.

🔹این قرار باید به طرف ابلاغ شود و او می‏تواند ظرف ده روز به این «دستور» اعتراض کند. واضح است که ابلاغ قرار با اصل «فوریت و غافلگیری» سازگار نیست و طرف اگر هنوز ترتیب مخفی کردن اموال و پولهای خود را نداده باشد، خواهد توانست بلافاصله پس از آگاهی از صدور دستور تأمین اموال، این کار را بکند.

🔹از این رو قانونگذار مقرر داشته «در مواردی که ابلاغ فوری ممکن نباشد و تأخیر اجراء باعث تضییع یا تفریط خواسته گردد ابتدا قرار تأمین اجرا و سپس ابلاغ می‏شود». به این ترتیب وقتی مأمور اجرا برای اجرای قرار تأمین اقدام می‏کند، طرف از قضیه اطلاع ندارد.

🔹اجرای قرار تأمین خواسته به وسیلۀ مأمور اجرای دادگاه صادرکننده دستور، انجام می‏شود. او با راهنمایی متقاضی صدور قرار تأمین، نماینده دادستان و کارشناس ارزیابی اموال، اموال منقول طرف را هر جا که باشد توقیف می‏کند.

🔹اگر پلاک ثبتی متعلق به طرف را طلبکار معرفی کند، مأمور اجرا با نوشتن نامه‏ ای به اداره ثبت اسناد و املاک آن را توقیف خواهد کرد. اگر حسابهای بانکی طرف معرفی شود، مأمور اجرا با نوشتن نامه‏ هایی به بانکها، معادل مبلغ مندرج در قرار تأمین را در حسابها توقیف خواهد کرد.

🔹اموال توقیف شده پس از صدور و قطعیت یافتن رأی ماهیتی فروخته و یا به متقاضی تأمین تسلیم و یا وجه آن به وی پرداخت خواهد شد.

🔹🔹ادامه دارد . . .


✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page