✅وکلا و حضور در جلسه دادرسی (١).. ✍️بهمن کشاورز

✅وکلا و حضور در جلسه دادرسی(١)

✍️بهمن کشاورز
@Lawpress

🔹طرفین دعوی اگر وکیل نداشته باشند، می‏توانند به جای حضور در دادگاه لایحه بدهند اما وکلای آنها مکلفند حتماً در جلسۀ دادرسی حاضر شوند مگر آنکه عذر موجهی داشته باشند (مادۀ 41 آ.د.م)

🔹در عین حال حتی در موردی که کسی وکیل دارد، دادگاه در صورتی که حضور خواهان یا خوانده یا هر دوی آنان را لازم بداند، آنان مکلف به حضور خواهند بود.

🔹البته عدم حضور هر یک از اصحاب دعوا یا وکیل آنها مانع از رسیدگی نیست. لکن اگر دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و وی در جلسه‏ ای که به این منظور تعیین شده حاضر نشود و دادگاه نتواند با اخذ توضیح از خوانده رأی بدهد و همینطور در صورتیکه هر دو طرف دعوت شده اما حاضر نشده باشند و دادگاه نتواند بدون اخذ توضیح رأی بدهد، دادخواست ابطال خواهد شد. بنابراین خواهان و وکیلش هرگز نباید دادگاه را خالی بگذارند (مادۀ 94 و 95 آ.د.م).

🔹قبل از تشکیل جلسۀ اول دادرسی باید از موکل بخواهید اصول اسنادی را که ضمن تنظیم صورتجلسه پذیرش دعوی تصویر آنها را از وی گرفته بودید، بیاورد تا اگر خوانده اصول را مطالبه کرد، ارائه دهید.

🔹باید به موکل توجه داده شود که عدم ارائه اصول اسناد عادی، اگر این اسناد مورد انکار و تردید واقع شوند، باعث خروج آنها از عداد دلائل خواهد شد. یعنی انگار اصلاً چنین سندی وجود نداشته و ضمیمه دادخواست نشده است.

🔹اگر طرف در پاسخ دعوی دلایلی ارائه کند که پاسخگوئی به آنها فقط با ارائه اسناد جدید ممکن باشد، می‏توان از دادگاه استمهال کرد. معمولاً این تقاضا پذیرفته می‏شود. هر چند که دادگاه در رد یا قبول آن مخیّر است البته خوانده هم می‏ تواند برای ارائه اسناد خود از دادگاه مهلت بخواهد.

🔹کاهش خواسته در تمام طول دادرسی ممکن است. اما افزودن خواسته یا تغییر نحوۀ دعوا یا تغییر خواسته یا تغییر درخواست فقط در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده منشأ واحدی داشته و به آن مربوط باشد و تا پایان جلسۀ اول به دادگاه اعلام شود.

🔹داستان افزایش خواسته و اینکه افزایش خواسته چیست و چه مواردی افزایش خواسته و مجاز است و چه مواردی نیست، ماجرایی قدیمی است. توصیه اکید این است که تکلیف خواسته در زمان تقدیم دادخواست به طور قطعی تعیین شود و نیازی به تغییر بعدی نباشد.

🔹زیرا هر چند نحوۀ انشاء مادۀ 98 آ.د.م در خصوص این مورد روشن است و به شرط وحدت منشأ و ارتباط آن با دعوای اصلی ظاهراً هرگونه تغییر و افزایش خواسته یا تغییر نحوۀ دعوا، مجاز است اما در عمل سلیقه دادگاهها در این مورد متفاوت و تمایل بیشتر ایشان گویا این است که این ماده را به طور کاملاً مضیق تفسیر و هرگونه تقاضایی را جز آنچه راجع‏ به افزایش ریالی خواسته باشد، رد کنند.

🔹در صورت عدم تشکیل دادگاه در وقت مقرر، نزدیک‏ترین وقت رسیدگی داده خواهد شد و اگر علت تجدید وقت مربوط به طرفین نباشد، وقتی طولانی‏ تر از دو ماه نباید داده شود.

🔹وکلا با لباس مناسب با شأن وکالت در دادگاه حاضر می‏شوند. آقایان همواره با کت و شلوار تیره رنگ و پیراهن سفید و خانمها با روپوش و روسری تیره رنگ (ترجیحاً سیاه یا سرمه‏ ای).

🔹ممکن است جلسه‏ ای که پیش از وقت شما تشکیل شده پایان نیافته باشد. در این حالت صرفاً با باز کردن لای در دادگاه خود را نشان دهید و اگر ممکن باشد به منشی دادگاه ساعت رسیدگی خود را متذکر شوید و تذکر دهید که بیرون دادگاه منتظر هستید.

🔹مشکلی کلی در دادگاهها وجود دارد و آن اینکه حتی در ساعاتی از روزهایی که می‏دانند در آن ساعات مثلاً در جلسۀ عمومی قضات هستند تعیین وقت می‏ کنند. به این ترتیب وقت ساعت ۸:۳۰ به خودی خود در ساعت ۱۰:۳۰ تشکیل خواهد شد و سایر اوقات هم به همین ترتیب عقب خواهد افتاد.

🔹در تحلیل دقیق اگر کسی که ساعت ۸:۳۰ وقت رسیدگی دارد مثلاً در ساعت 9 و در حالی که رئیس دادگاه اصلاً در محل دادگاه حاضر نشده است با دادن لایحه‏ ای به دفتر دادگاه و رونوشت دادن به رئیس مجتمع و احیاناً بعضی مراجع نظارتی محل را ترک کند از یک سو قاضی متخلف خواهد بود و از دیگر سو وقت بعدی نباید بیش از 2 ماه باشد

🔹اگر جلسه‏ ای هم تشکیل نباشد ولی در بسته باشد، باز هم لازم است حضور خود را با قید ساعت جلسه به رئیس دادگاه و منشی اعلام کنید و در بیرون دادگاه منتظر شوید تا اجازه ورود داده شود.

🔹🔹ادامه دارد . . .


✅لينك عضويت در كانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page