از سری یادداشت‌های آگاهی از ایران و لزوم حفاظت از آن (شماره هفت) 👇 … … … … … … … … … … … … … … …

از سری یادداشت‌های آگاهی از ایران و لزوم حفاظت از آن (شماره هفت)👇
...........................................


▪️جدایی طلب، فدرالیست، هویت طلب

نوشته: جمعی از آذربایجانی‌ها و حمیدرضا جلائی‌پور

➖در روزهای اخیر حمیدرضا جلایی پور با جمعی از فعالان سیاسی و مدنی آذربایجانی گفت و گویی مجازی داشته است. این گفت‌گوها درباره دو موضوع بوده است. یکی بحث درباره «نیروهای واگرا» با محوریت این بحث که نباید همه نیروهای هویت طلب را پان‌ترک و واگرا به حساب آورد. و بحث دیگر این بوده است که گویا عده‌ای دوست دارند صحبت از «ایران» به امر قبیحی، حتی در میان بعضی از اصلاح‌جویان تبدیل شود. بحث درباره این دو موضوع به یک هم اندیشی تلگرامی تبدیل شده است که بخش هایی از آن در ذیل می آید:

➖جدایی طلبان: این دسته قانون اساسی را قبول نداشته و بر علیه نظام سیاسی، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور بسته به توانایی‌هایشان دست به هر کاری می زنند.

➖آنها خود را در تقابل با ملت ایران قرار داده‌اند و عرصه حضور خود را حتی بصورت مسلحانه و یا همکاری با دولت های متخاصم تعریف کرده اند. اکثریت قریب به اتفاق نیروهای سیاسی قانون‌گرا در ایران بر این باور اند که باید با این دسته مرزبندی قاطعی داشت.

➖جریان‌های فدرالیست (یا خودمختاری‌طلب): این دسته خواستار جدایی از ایران نیستند اما در پی آن اند که قانون اساسی را تغییر داده و نوعی تمرکز زدایی و تغییرات اساسی در تقسیمات کشوری و سازماندهی سیاسی فضا بر اساس گروهای جمعیتی قومی به وجود آورند.

➖موضع این تشکل‌ها و جریانها نسبت به نظام سیاسی عمدتا تخاصمی است. برای نمونه می‌توان به کنگره «ملیت های ایران» اشاره کرد. این جریان‌ها ممکن است مشی مسلحانه داشته باشند مانند کومله و حزب دموکرات کردستان و یا مشی سیاسی را برگزینند.

➖هویت طلب‌ها: جریان هویت‌طلب یا کنشگران مدنی- قومی جریانی هستند که خواستار تقاضاهای فرهنگی و حداقلی در چارچوب قانون اساسی اند. مشی این افراد سیاسی و مطالبه گرانه و بعنوان مثال خواستار آموزش زبان مادری و تغییر سیاست های زبانی اند.

در نگاه اول، آنها نه تجزیه طلب اند، نه مشی مسلحانه دارد و نه با قانون اساسی مخالفتی دارند.

▪️برای خواندن متن کامل این هم اندیشی روی دکمه "INSTANT" بزنید:

https://goo.gl/nRvcLL
@hamidrezajalaeipour
#امتداد
@emtedadnet