📜🕯🖋 گزارشی یکصد ساله از نوروز، جشن ملی ایران، بقلم دکتر فخرالدین شوکت پزشک و دیپلمات اواخر دوران عثمانی

📜🕯🖋 گزارشی یکصد ساله از نوروز، جشن ملی ایران، بقلم دکتر فخرالدین شوکت پزشک و دیپلمات اواخر دوران عثمانی

✅ وحید بهمن/ دکتر فخرالدین شوکت یکی از تندروترین چهره‌های ترک‌گرای اواخر دوران عثمانی که مدتی را نیز بعنوان دیپلمات در ایران سپری کرده بود، پس از بازگشت به استانبول و در سال ۱۳۳۹ هجری قمری مجموعه مشاهدات و نوشته‌های خود پیرامون ایران و ایرانیان را در قالب چند مقاله‌ در نشریه وارلیق منتشر کرده بود.

✳️ دو سال بعد و در سال ۱۳۴۱ هجری قمری، این مقاله‌ها در قالب کتابی با عنوان «ایران» به زبان ترکی عثمانی از طرف دکتر شوکت منتشر گردید.

❇️ دکتر فخرالدین شوکت در بخشی از این کتاب با عنوان «عادات ملیه» توضیحاتی دقیق و کم نظیر از جشن نوروز و عادت‌ها و رسوم ایرانیان در ایام نوروز را در یکصد سال پیش ارائه می‌دهد.

❎ در ادامه این بخش مهم از کتاب را به پارسی ترجمه کرده و تقدیم حضورتان خواهم کرد:

" عادت‌های ملی

💠 عید نوروز
ساعت و دقیقه‌ی ورود کره‌ی زمین به برج حمل [فرودین]، عید نوروز شروع می‌شود. آغاز عید نوروز که برابر است با ۲۲ مارچ تقویم میلادی در عین حال روز اول سال مالی خورشیدی نیز است‌.

💠 می‌توان گفت که نوروز سنگ زیرین بنای مدنیت ملی ایران است.این عید ملی به حدی باشکوه و بزرگی و پر از احتشام و شادی و سُرور و جوشش برگزار می‌گردد که اعیاد دینی بمانند رمضان و قربان و اعیاد دیگر بمانند روز مشروطه در مقابل آن خاموش محسوب می‌گردند.

💠 نوروز بدون هیچ تغییری قرن‌ها و وقایع بسیاری را به مبارزه طلبیده است و در آسمان گشاده‌ی کشور بمانند ستاره‌ی همیشه درخشانِ قطبی، ثابت و مستقر بوده است و با ماهیتی مقدس تا به اندازه‌ی عبادت کردن در روح ایرانیان تا به امروز برجای مانده است.

💠 در نوروز تمام مغازه‌ها و بازارها بسته و تعطیل می‌شود. از طرف منجم‌ها بمنظور مبارکی و خوش یمنی سال جدید تبریک‌نامه ها و قصیده‌هایی نوشته و به رجال دولتی و مردم تقدیم می‌شود.

💠 تمام باغ‌ها و دشت‌های اطراف شهرها پر از مردمی می‌شود که جهت تفریح و تفرج آمده‌اند. تبریک‌ها و دید و بازدید‌های پرشماری انجام می‌شود.

💠 پیش از عید لباس‌های نو دوخته می‌شود و مواد خوردنی و لوازم مخصوص عید حاضر می‌شود. کسانی که برای تبریک عید می‌آیند ابتدا با چای و شربت بیدمشک و سپس با انواع میوه‌های خشک و تر، قرابیه و انواع شیرینی‌ها پذیرای می‌شوند.

💠 دولت برای اینکه خارج از این حرکت و جشن جمعی و عمومی قرار نگیرد در حضور شاه مراسم تبریک برگزار می‌کند، توپ ها به آتش در می‌آیند و شترها قربانی می‌شوند.

💠 همچنین در نوروز هفت سین تهیه و چیده می‌شود، رسمی که از قدیم برجای مانده است. در قسمت بالای خانه و در گوشه‌ای تزئیناتی با آینه، چراغ، شمعدان و سایر لوازم تزئینی ایجاد می‌شود و در ظرف‌هایی هفت چیزی که با حرف (س) آغاز می‌شود بمانند سوماق، سرکه، سیر، سبزه، سنجد، سمنو گذاشته می‌شود.

💠 عید نوروز ۱۳ روز می‌باشد و هر روز به ترتیب غذاهای پلو دار خورده می‌شود: عدس‌پلو، رشته‌پلو، پلو با گوشت قورمه، پلو با انگور، نخودپلو و باقالی‌پلو... لازم به توضیح است باقالی‌پلو در نوروز بیشتر مورد توجه است...."

https://goo.gl/BPYv9i

❇️ تصویر برگ ابتدایی کتاب را در لینک زیر مشاهده بفرمایید.👇

https://goo.gl/2jNn1H


🆔 @Ir_Bahman