🔴به مناسبت درگذشت جلال طالبانی سیاستمدار برجسته عراقی بخشی از گفتگوی روزنامه اعتماد با نویسنده کتاب خاطرات جلال طالبانی پیرامون فر

🔴به مناسبت درگذشت جلال طالبانی سیاستمدار برجسته عراقی بخشی از گفتگوی روزنامه اعتماد با نويسنده كتاب خاطرات جلال طالبانی پیرامون فراز و نشیب های ارتباط وی با ایران را به همراهان ارجمند تقدیم می کنیم:

-آقاي جلال طالباني چگونه متحد و هم پيمان جمهوري اسلامي شد؟

همان طور كه اشاره كردم ايران از سال 1982 به بعد در تاسيس جبهه متحد معترضين عراقي تلاش كرد و بعدها در اواخر دسامبر 1986 كنفرانس همبستگي اپوزيسيون عراقي تشكيل شد كه بعدها امريكا از 1991 به بعد از آن سود جست. در 10 اكتبر 1986، بمباران تاسيسات نفتي كركوك با عمليات مشترك اتحاديه ميهني و سپاه پاسداران با موفقيت انجام شد و طالباني، سپاه را به كركوك وارد كرد اما آن عمليات با سانسور شديد رسانه هاي امريكايي و غرب مواجه شد. 7 نوامبر 87 طالباني به ديدار هاشمي رفسنجاني و ولايتي رفت و با ذوالقدر قرارداد امضا كرد و در آن دوران آيت الله خامنه يي، هاشمي رفسنجاني، ميرحسين موسوي، آيت الله منتظري و... در نقش دادن سياست به آن قرارداد و اتحاد نقش داشتند...

در 13 مارس 88 ايران حلبچه 70 هزار نفري را تصرف كرد و قتل عام واحدهاي عراقي رخ داد و عراق هم در واكنش سريع در 16 و 17 مارس 88 به بمباران شيميايي آن شهر پرداخت و بيش از پنج هزار نفر در جهنمي سرد جان باختند و از بين رفتند كه نشانه سبوعيت و بربريت صدام بود و طالباني با سفر به اروپا سعي در افشاي جنايت نسل كشي صدام داشت زيرا اروپا سكوت كرده بود. اما قاسملو در مصاحبه با روزنامه فرانسوي لوموند، بمباران حلبچه را مورد ترديد و انكار قرار داد كه گويا چنين موضوعي صحت ندارد. كردها جبهه كردستاني تشكيل دادند و پذيرش قطعنامه 598 سازمان ملل در 18 ژوئيه 88 و اعلام آتش بس در 20 آگوست تا حد زيادي در فروپاشي حركت مسلحانه كردهاي عراق تاثير داشت و 5 آگوست 88 باز هم ارتش عراق به كردستان حمله ور شد.

شايد طالباني در آن دوران از سال 1979 تا 1989، سخت ترين روزهاي زندگي اش را شناخت. طالباني نشيب و فراز نزديكي به امام خميني(ره) در سال 1979، حمايت از قاسملو در برنامه مسلحانه عليه ايران در سال هاي 1981-1980 و سپس رها كردن ايران و نزديك شدن به صدام براي گفت وگو، اختلافات با بارزاني و سوسياليست ها، قطع كمك مالي سوريه و ليبي، اختلافات درون حزبي با تحريك نوشيروان مصطفي و توطئه ترور وي توسط ملابختيار، دوران افشاي كمك مالي وي توسط منزر نقشبندي به حزب بعث و... را طي كرد. تا پايان دوران صدام نيز تاثير حزب بعث و ماموران و نفوذي هايش باقي بود. نيروهاي خودي كرد حزب اتحاديه ميهني، جاسوسي وي را نزد حزب بعث برده اند كه بعدها اسناد بسياري از آنان در سال 2003 افشا شد.

منبع: روزنامه اعتماد شماره 2113 مورخه 88.9.5 صفحه 3

@persiangulfstudies