‍ آبراهه‌های زیر زمینی: …

‍ آبراهه های زیر زمینی:

#کاخ

یکی اسرار تازه یافت شده در شهر تاریخی پارسه سامانه ی آب و پساب در تختگاه بوده است.
🌎 @history_1
در تخت جمشید مجاری زیرزمینی آبرسانی پیچ در پیچی یافت شده که به درازای بیش از 2 کیلو متر می رسد بیشتر آب باران به درون کانالها راهنمایی می شده است. که برابر با ویژگیهای مهرازی هخامنشی ساخته شده ودر پاره ای از بخش ها تا پنج تا شش متر نیز بلندا دارد. این آبراهه ها به گونه ی تونل های زیر زمینی و کانل های فراوان ساخته شده است و آب و پساب های تخت جمشید را به بیرون از شهر هدایت می کرده است.

در بسیاری از کاخ ها نیز ناودانهای سفالی آب را به داخل کانالهای زیرزمینی هدایت می کردند و نهایتاً این آب ها به گونه ی شبکه به هم پیوسته توسط کانال ها به ضلع جنوب خاوری تختگاه و محل خروجی کانالها راهنمایی می شدند. کانال های آبراه تخت جمشید با قیر طبیعی اندوده شده اند و پس از ویرانی این مکان اندک اندک با خاک و آوار دیواره های خشتی پر شدند که این وضعیت تا زمان کاوش های تخت جمشید ادامه داشته است.
🌎 @history_1
همچنین دارای سیستم گرمایی و تهویه بوده ، که فضاهای درون آن را در زمستان گرم ودر تابستان خنک و معتدل می کرده است .
دشت سرسبز مرودشت ، سقفهای بسیار بلند و فضاهای وسیع ، درهای گشاده و پنجرههای بسیار هوای تخت جمشید را در تابستان معتدل وخنک می ساخته و در زمستان دیوارهای خشتی و لایه های گچ که یک عایق حرارتی تشکیل می داده ، پردههای ارغوانی بلند و ضخیم که مانع نفوذ سرما به درون فضاها وتالارها می شده ، پوشش سقف نیز چوبی بوده که این امر در گرم شدن محیط تاثیر به سزایی داشته است
🌎 @history_1
طرح اصلی ساختمان تخت جمشید در دوران فرمانروایی داریوش بزرگ ریخته شد. از همان نخست شمار و جایگاه كاخ ها، سازه ها و كاربردهای جداگانه هر یک نمایان شد. برای برپایی این بنا بیشتر از سه گونه مصالح ساختمانی ( چوب، خشت های خام و پخته و سنگ های آهكی محلی ) استفاده شده است.
🌎 @history_1
چوب هایی كه در محل تهیه می شد با ذوق و سلیقه طراحان و معماران سازگار نبود وناگزیر بودند چوب های در خور كاخ های تخت جمشید را از دور دست هاحمل كنند. برای مثال،تیرهای زیر از چوب درخت سدر بوده كه در آن زمان فقط در لبنان می روییده استو مصالح دیگر عبارت بود از: سنگ ، خشت و گل ، آجر ، گچ ، آهن ، فلزات گرانبها ( طلا - نقره - مس ) عاج ، لا جورد ، عقیق و...... دیوارهای تخت جمشید در برخی جاها به ضخامت 5/5 متر بوده و قطعه سنگهای به کار رفته به وزن بیش از 45 تن بوده است
🌎 @history_1