پیشینه اقوام ایرانی تبار در فرارود

پیشینه اقوام ایرانی تبار در فرارود

سمرقند، بخارا و بلخ مهد تمدن ایرانی و از گهواره های تمدن پارس بوده اند. آنچه امروز بعنوان زبان فارسی می شناسیم در حقیقت گویش این مردمان است و دهها ادیب ، هنرمند و دانشمند از آن دیاران برخاسته اند.

اگر بخواهیم تاریخ هزار سال گذشته ایران را بررسی نماییم و اگر بخواهیم به زبان فارسی و چامه سرایان آن بپردازیم ، گزاف نیست اگر بگوییم پارسی درختی است که دانه اش را مردم سمرقند و بخارا کِشتند.


سلسله سامانیان که اولین سلسله منظم ایرانی تبار پس از اسلام بود بخوبی از زبان فارسی دری استقبال نمود و آنرا در دربار خود بکار بست. هرچند یعقوب لیث صفاری افتخار رسمی کردن پارسی را با خود دارد ولی سامانیان بودند که با ایجاد حکومتی مقتدر و امنیت در مرزها بستر مناسب پیشرفت علم و هنر را بوجود آوردند. دانشمندان بنامی چون ابن سینا ، ابوریحان بیرونی ،فارابی و چامه سرایان بی مانندی چون فردوسی و رودکی همگی زیر چتر امنیت حکومت پارسی زبان سامانیان به ثمر نشستند و اگر حملات و ترکتازی خانهای آسیای میانه نبود شاید تا چند سده می شد این فرهنگ و هنر نوپا را در پیشرفت و فزونی دید. چیزی که شوربختانه با جنگ قدرت میان خانات فرا رود هرگز تحقق نیافت و کتابخانه ها در آتش خشم سلاطینی مانند محمود غزنوی سوخت.

کانال تاریخ ایران و جهان

🌎 @history_1