🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد - بخش پنجم

🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد #طرح_بانک_مرکزی - بخش پنجم

💡 خلق پول و معیار حق و عدالت

🔻 سؤال بسیار مهمی که طرح بانک مرکزی از پاسخگویی به آن ناتوان است این است که اساساً از منظر معیار حقانیت و عدالت، چرا باید قدرت خلق پول در اختیار بانک‌ها باشد و #حاکمیت صرفاً به قاعده‌ گذاری بر آن اکتفا کند، آن هم قاعده‌گذاری‌هایی که مطابق توصیفات پیشین بیشتر برای کنترل بازیگران «تندرو» کارایی دارد آن هم با محدودیت‌ها و اما و اگرهای بسیار. این طراحی مطلقاً قدرتی در کنترل رفتار جمعی سیستم بانکی ندارد.

🔻 هر نوع خلق پولی متکی به رانت است. اساسا #خلق_پول یعنی رانت. مهمترین مسأله در طراحی نظام پولی، نحوۀ توزیع این رانت(امتیاز ویژه) است؛ سؤال اصلی آن است که رانت خلق پول مصروف چه هدفی شده و ذی‌نفعان آن کیستند؟ طراحی بستۀ پیشنهادی مجلس برای چگونگی توزیع عادلانه این #حق_عمومی بسیار ضعیف و ناکاراست و اصلاً می‌توان گفت طرح، خود را با چنین صورت مسأله‌ی مهمی مواجه ندیده‌ است. منشأ خلق پول عبارت است از جامعه، حاکمیت و نظام حقوقی و سیاسی؛ و نه بانکداران. اعطای تقریباً بی‌قیدوشرط این حق به آنها و امید واهی به همسویی منافع آنان با منافع عموم مردم، و محدودکردن قواعد کنترلی به عدم تندروی در موج‌سواری سودجویانه بر این حق عمومی، حاکی از عدم حساسیت طرح به ملاحظات حق‌جویانه و عدالت‌خواهانه در طراحی سیستم پولی است. این در حالی است که یکی از وجوه تمایز نظام جمهوری اسلامی در شکل دهی به نهادها و طراحی‌های اقتصادی، همین معیار حق و عدالت است.

🔻 طرح مجلس در خوشبینانه ترین حالت ممکن است بتواند بانک‌های منضبطی تربیت کند؛ اما موضوع اساسی این است که این انضباط هیچ ضمانتی برای قرارگرفتن حق عمومی خلق پول همسو با منافع عمومی را فراهم نمیکند.
📝 ادامه دارد..

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg