🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد - بخش سوم

🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد #طرح_بانک_مرکزی - بخش سوم

💡 خلق پول توسط بانک‌ها یا خلق پول توسط حاکمیت؟؟
🔻 طرح بانک مرکزی از یک عدم تقارن در خصوص نگرانی آن نسبت به #خلق_پول با منشأیت دولت و خلق پول با منشأیت بانک‌ها رنج می‌برد. چنانکه گویی عمدۀ پول موجود در اقتصاد مخلوق دولت و تحت کنترل حاکمیت است و لذا تمرکز اصلی باید صرف ساماندهی آن شود. اما واقعیت آن است که بخش اصلی ورود نقدینگی جدید به اقتصاد، از محل رفتار نظام بانکی است. به عنوان مثال در سال گذشته حجم نقدینگی ۲۳۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که میزان افزایش پایۀ پولی (پولی که بیشتر در کنترل حاکمیت است) تنها ۲۶ هزار میلیارد تومان بوده است. جالب اینجاست که از این ۲۶ هزار میلیارد تومان افزایش پایه پولی هم، ۱۶ هزار میلیارد تومان از محل #استقراض_بانک‌ها از بانک مرکزی (و نه عاملیت دولت) بوقوع پیوسته که نشان می‌دهد در حال حاضر و پیش از طراحی و تصویب چنین قوانینی، سهم حاکمیت از پدیده‌ مهم و حساسی به نام خلق پول در برابر قدرت خلق پول سیستم بانکی بسیار بسیار ناچیز است. چیزی کمتر از ۵ درصد!!
این در حالی است که طرح در اعمال قواعد محدودکننده چنان رفتار کرده که گویی واقعیت، عکس آن چیزی است که در عمل در اقتصاد ایران در حال وقوع است.
🔻 طنز تلخ قوانین موجود و طرح اخیر این است که حاکمیت یکی از مهمترین حقوق عمومی و حق حاکمیت خود را سخاوتمندانه به معدودی از بانکداران تفویض کرده‌است!!
📝 ادامه دارد..

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg