🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد - بخش ششم

🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد #طرح_بانک_مرکزی - بخش ششم

💡 خلق پول بانکی و معیارهای معطوف به کارایی

🔻 باور نهفته در پس طرح جدید مجلس برای بانک مرکزی این است که تسلط دولت بر #خلق_پول موجب اتفاقات نامیمون و تسلط بانکداران بر این حق عمومی زمینه‌ساز رخدادهایی مبارک خواهد بود.
این موضوع با شواهد تجربی ناسازگار است. بروز بحران‌های مالی و اقتصادی در دنیای غرب که انحراف در خلق پول بانکی سهم اصلی در بروز آن داشته است، بسیاری از محققین در غرب را به فکر تأمل هرچه بیشتر در باب کنترل جدی‌تر قدرت خلق پول بانک‌ها و حتی سلب آن انداخته است.

🔻 در ایران شواهد و قرائن به روشنی نشان می‌دهد رفتار بانک‌های دولتی و حتی دولت مرکزی در تخصیص پول جدید در بسیاری موارد سودمندتر و پرثمرتر از #بانک‌های_خصوصی است. در حالی که بانک‌های خصوصی نوعاً علاقه‌مند به ورود به مستغلات لوکس، تجارت و واردات، و فعالیت‌های خدماتی کمتراولویت‌دار هستند، دولت و بانک‌های دولتی هستند که به میزان بیشتری دغدغۀ مسائل اولویت‌داری نظیر تأمین مسکن، حمایت از صنعت و کشاورزی، بهداشت، راه و جاده و ... را تعقیب می‌کنند، ولو با کارایی کمتر. یک ارزیابی میدانی نشان خواهد داد که ترازنامۀ بانک‌های خصوصی چه ارتباط و پیوندی با این اولویت‌ها، نیازهای عموم مردم و مسائل اصلی اقتصاد کشور دارد.

🔻 در اینجا اشاره به کارایی و ناکارایی بخش دولتی و خصوصی گمراه‌کننده و رَه‌زن است؛ چرا که کاراتر بودن در پیمودن یک مسیر مخرب یا بی‌فایده برای جامعه، حسن و مزیت محسوب نشده و بر ناکارایی سیستم دولتی در تعقیب خیر اجتماعی برتری ندارد.
سؤال اصلی از مسئولین ارشد پولی کشور و طراحان قانون پیشنهادی اخیر این است که در چنین شرایطی، با علم به اینکه اساساً حق خلق پول یک #حق_عمومی است، چرا نباید به بازطراحی و ارتقاء کارایی سازوکار دولتی یا ترکیب بهینۀ آن با بخش خصوصی در بهره‌برداری حداکثری از قدرت خلق پول در جهت تحقق حداکثری خیر عمومی اندیشید؟ آیا واگذاری حق خلق پول به صنفی از کنش‌گران مالی، صرفاً با وضع قواعد بهتر آن هم برای کنترل تندروی بازیگران، همان اتفاق بهینه برای نظام پولی و بانکی کشور است؟

📝 ادامه دارد..

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg