✍کمال رستمعلی:.. 🔻از تمدن اسلامی باشکوه تا سرکوب بی‌رحمانه‌ی

✍کمال رستمعلی:

🔻از تمدّنِ اسلامیِ باشکوهِ #هارون تا سرکوبِ بی‌رحمانه‌یِ #مخالفان

در دوره‌ی حکومتِ هارون‌الرشید خلیفه‌ی عباسی، بغداد به اوج شکوه و زیبایی خود رسید.
او پرشکوه‌ترین کاخ آن روزگار را در بغداد ساخت که بردگان و درباریان بسیار از کاخ او پاسداری می‌کردند.
او کاخ‌ها و بناهای باشکوه دیگری هم در سرزمین‌های اسلامی ساخت.
او هم‌زمان با شارلمانی (امپراتور فرانک‌ها و روم) زندگی و حکم‌رانی می‌کرد و با اروپای آن زمان رابطه‌ی بازرگانیِ گسترده‌ای داشت. او هم‌چنین با چین رابطه‌ی دیپلماتیک و تجاری برقرار ساخت.
در زمانِ هارون‌الرشید عمران و معماری اوج گرفت، تمدن اسلامی به برتری رسید و پیشرفت‌ها در علوم و نجوم و فلسفه و مهندسی و پزشکی و ادبیات اوج گرفت.
عصر هارون‌الرشید را بالاترین مرتبه‌ی شکوفاییِ سیاسی اسلامی و گسترده‌ترین پیشرفت‌ها در شهرسازی، ادب و علم در سده‌های میانه‌ی اسلامی می‌دانند؛
اما این همان دورانی‌ست که امامِ هفتم شیعیان به زندان افکنده می‌شود و در نهایت با زهر به شهادت می‌رسد. و این همان روزگاری‌ست که تعدادِ زیادی از فرزندانِ پیامبر به فجیع‌ترین شکلِ ممکن به شهادت می‌رسند.
این همان دورانی‌ست که هارون هر مخالفتی و هر مخالفی را به بدترین و شدیدترین وضع، زندان و شکنجه و سرکوب می‌کند.
روزگاری که خراسان و سیستان و نقاطِ مختلفِ امپراتوریِ او شاهدِ قیام و اعتراض است و او با هر اعتراضی به سختی و خشونت برخورد می‌کند.
زندان‌ها از مخالفانِ سیاسی پُر بود و با کمترین اختلاف نظر و دیدگاه با حکومت به سخت‌ترین شکل برخورد می‌شد.
حقیقت آن است که هیچ چیزی حتی شکل دادن و تحققِ یک تمدّنِ به ظاهر اسلامیِ باشکوه، جایِ "آزادی" و "عدالت" را پر نخواهد کرد.
هارون به ظاهر در مرزها و شهرهایش امنیّت برقرار کرد، سرزمین اسلامی را وسعت داد، به علم و ادب و ... رونق بخشید، با کشورهای مطرح و موثر ارتباط برقرار کرد، اما مردم در آن تمدن و شکوهِ امپراتوری اش، تشنه‌یِ " آزادی" و " عدالت" بودند.



@antioligarchie