‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘.. ‍۱۵ اسفند روز تیراندازی به هواداران محمد مصدق

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

‍۱۵ اسفند روز تیراندازی به هواداران محمد مصدق

در چنین روزی در سال ۱۳۲۳ بسياري از مردم و دانشجويان دانشگاه تهران به خانه دكتر مصدق رفتند و او را كه دو روز پيش از آن، جلسه مجلس را به حالت اعتراض ترك گفته بود به اصرار به مجلس باز گرداندند.
در ميدان بهارستان ماموران فرمانداري نظامي به سوي انبوه مردم كه هنوز در خارج از مجلس به حمايت از مصدق شعار مي دادند آتش گشودند و جمعی را مجروح کردند.
در پي اين تيراندازي، مردم از بيرون و نمايندگان مجلس از داخل، دولت را تهديد به ادامه تظاهرات و اقدامهاي ديگر كردند كه براي حل مسئله و رفع تشنج، همان روز ژنرال گلشائيان از رياست فرمانداري نظامي تهران و حومه بركنار شد،
مصدق ۱۳ اسفند ۱۳۲۳ در پي يك كشمكش چند ماهه با نمايندگان موافق دادن بهره برداري از منابع كشور به خارجيان و نيز مخالفان محدود شدن قدرت شاه، پس از اينكه پيشنهاد او درباره اعلام جرم عليه مقامات فاسد با مخالفت رو به رو شد، جلسه مجلس را به حالت اعتراض ترك كرده بود.
او در ۷ آبان ۱۳۲۳ پس از آنكه شنيد دولت وقت مي خواهد امتيازهاي صنعتي و معدني و اداره امور مالي كشور را به خارجيان بدهد و از جمله نفت شمال را در اختيار شوروي بگذارد، ضمن نطق تندي با دادن هرگونه امتيازي به خارجيان مخالفت كرده بود و در اين زمينه آنقدر پافشاري كرده بود كه در جلسه ۱۱ آذر همان سال طرح منع مقامات دولتي از واگذاري هرگونه امتيازي در زمينه نفت به شركتها و دولتهاي خارجي از تصويب گذشت كه طبق آن براي متخلفان از اين قانون، مجازاتي برابر سه تا هشت سال زندان و انفصال ابد از خدمات عمومي تعيين شده بود.
دور شديد مخالفت نمايندگان طرفدار قدرت شاه با دكتر مصدق از ۲۳ آبان همان سال ( ۱۳۲۳) آ‎غاز شده بود. روز ۲۱ آبان ، سه روز پس از كناره گيري ساعد از نخست وزيري ، مجلس راي تمايل به نخست وزير شدن مصدق داده بود و در پي اين ابراز تمايل ، ۲۳ آبان شاه با مصدق ملاقات كرد تا او را به عنوان نخست وزير معرفي كند. مصدق در اين ملاقات كه در كاخ مرمر انجام شد، شرايط خود براي قبول سمت نخست وزيري در ميان گذارد ؛ از جمله محدود شدن اختيارات شاه به همان حد كه در قانون اساسي آمده بود و عدم مداخله او در تعيين وزير جنگ و تبديل واژه جنگ در نام اين وزارتخانه به «دفاع ملي» و منع كامل درباريان از مداخله در امور دولت. شاه از پذيرفتن اين شرايط خودداري كرد و مصدق هم انصراف خود را از نخست وزير شدن به مجلس اعلام داشت و از آن روز تا ۱۳ اسفند و قهر كردن مصدق از مجلس، مخالفت نمايندگان طرفدار قدرت شاه و دادن امتياز به خارجيان با وي شدت يافته بود.
چندی بعد كه شاه بر اثر فشار مردم مجبور شد ورقه نخست وزيري دكتر مصدق را امضاء كند مي دانست كه زود و يا دير اختيارات او را مخصوصا در امور ارتش محدود خواهد ساخت و به نفوذ نزديكان او‌ در امور دولتي، معاملات و مقاطعه هاي دولتي (مزايده و مناقصه ها) و صدور امتيازها پايان خواهد داد.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘